Care este orașul din România cu cetate în formă de stea?

29.11.2021
Care este orașul din România cu cetate în formă de stea?

Pe teritoriul României se găsesc multe cetăți care datează încă din cele mai vechi timpuri. Istoria bogată a acestora a făcut ca multe dintre ele să fie restaurate și protejate de lege. Acesta este și cazul Cetății Alba Carolina din Alba Iulia, o construcție unică în țara noastră, în formă de stea.

Cetatea Alba Carolina, o cetate în formă de stea

Poarta I a Cetății Alba Carolina.

Construcția acestei cetăți a început în secolul al XVIII-lea, iar istoria a consemnat aici mai multe evenimente care au schimbat dezvoltarea zonei și a României. În această locație, au fost două fortificații precedente: Castrul Roman al Legiunii a XIII-a Gemina (106 e.n.) și Cetatea Medievală Bălgrad (secolele XVI-XVII).

La începutul secolului al XVIII-lea, mareșalul principe Eugeniu de Savoia a avut ideea construirii unei astfel de fortificații, în formă de stea, care să apere Imperiul Habsburgic de invaziile Imperiului Otoman. Din anul 1998 și până în 2013 s-a lucrat la restaurarea cetății, iar totul arată astăzi la superlativ.

Cetatea Alba Carolina se află la 340 de km de București și este vizitată în fiecare an de mii de turiști. Aceasta este o fortificație în formă de heptagon neregulat, cele șapte bastioane conferindu-i o imagine stelată tipică sistemelor de acest gen.

În interiorul cetății pot fi vizitate mai multe obiective turistice, cum ar fi: Catedrala Romano – Catolică „Sfântul Mihail”, a cărei construcție a început în anul 1.000 și îmbină elementele romanice cu cele gotice. Aici, poate fi văzută cripta lui Iancu de Hunedoara.

Catedrala romano-catolică.

Tot în Cetatea Alba Carolina pot fi văzute Muzeul Național al Unirii și Sala Unirii, unde au fost semnate actele care au consfințit Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Totodată, pot fi văzute expoziții care țin de tradițiile și obiceiurile românești.

Muzeul Național al Unirii (stânga) și Sala Unirii (dreapta).

În cetate pot fi admirate locațiile de apărare, cu tunurile și șanțurile pregătite pentru a întâmpina inamicii. Turiștii care ajung în zonă pot vedea și camerele de tortură. Intrarea în cetate se poate face din mai multe locații, însă cea mai impresionantă este poarta a treia, care reprezintă simbolul orașului Alba Iulia. Poarta masivă este susținută de patru piloni și opt pilaștri, care susțin prin arcuri puternice bolțile deasupra cărora se ridică postamentul statuii ecvestre a lui Carol al VI – lea, împăratul Imperiului Austriac în timpul căruia s-a ridicat cetatea.

Poarta a III-a a Cetății Alba Carolina.

Ce evenimente istorice au avut loc la Cetatea Alba Carolina?

La Cetatea Alba Carolina a avut loc cel mai important moment din istoria României. Pe data de 1 decembrie 1918, aici, a fost semnat actul care a consfințit Marea Unire a Transilvaniei cu România. Această dată a devenit un simbol pentru românii de pretutindeni și în această zi se serbează, în fiecare an, Ziua Națională a României.

Alba Iulia a fost aleasă de către Consiliul Național Român, care avea sediul la Arad, să găzduiască acest eveniment din două motive istorice. Mai întâi pentru că la 1 noiembrie 1599 Mihai Viteazul își făcuse intrarea triumfală în Alba Iulia, cetatea fiind capitala domnitorului pe scurta perioadă cât a durat Unirea celor trei principate: Muntenia, Moldova și Transilvania. Al doilea motiv este că Horea și Cloșca erau trași pe roată, în urma condamnării lor, în apropierea cetății pe Dealul Furcilor, potrivit amazingromania.net.

Foto: Wikipedia.org și amazingromania.net

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
TVA-ul pentru locuințe ar putea crește de la 9% la 19% de la 1 august, în cadrul planului de austeritate anunțat de Guvernul Bolojan. Măsura va face ca prețul apartamentelor să crească cu mii... citește tot
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Țiganii au o istorie îndelungată și au venit pe teritoriul Țărilor Române din nord-vestul Indiei si nord-estul Pakistanului. În secolul al XIV-lea, apare prima menționare despre existența... citește tot
Se scumpesc polițele RCA. Unde va avea loc o reducere a tarifelor?
Se scumpesc polițele RCA. Unde va avea loc o reducere a tarifelor?
Începând de pe data de 1 iulie 2025, polițele RCA vor fi mai scumpe, odată cu expirarea plafonării prețurilor introdusă cu doi ani în urmă. Cele mai mari creșteri se vor resimți în marile... citește tot