Care este orașul din România cu cetate în formă de stea?

29.11.2021
Care este orașul din România cu cetate în formă de stea?

Pe teritoriul României se găsesc multe cetăți care datează încă din cele mai vechi timpuri. Istoria bogată a acestora a făcut ca multe dintre ele să fie restaurate și protejate de lege. Acesta este și cazul Cetății Alba Carolina din Alba Iulia, o construcție unică în țara noastră, în formă de stea.

Cetatea Alba Carolina, o cetate în formă de stea

Poarta I a Cetății Alba Carolina.

Construcția acestei cetăți a început în secolul al XVIII-lea, iar istoria a consemnat aici mai multe evenimente care au schimbat dezvoltarea zonei și a României. În această locație, au fost două fortificații precedente: Castrul Roman al Legiunii a XIII-a Gemina (106 e.n.) și Cetatea Medievală Bălgrad (secolele XVI-XVII).

La începutul secolului al XVIII-lea, mareșalul principe Eugeniu de Savoia a avut ideea construirii unei astfel de fortificații, în formă de stea, care să apere Imperiul Habsburgic de invaziile Imperiului Otoman. Din anul 1998 și până în 2013 s-a lucrat la restaurarea cetății, iar totul arată astăzi la superlativ.

Cetatea Alba Carolina se află la 340 de km de București și este vizitată în fiecare an de mii de turiști. Aceasta este o fortificație în formă de heptagon neregulat, cele șapte bastioane conferindu-i o imagine stelată tipică sistemelor de acest gen.

În interiorul cetății pot fi vizitate mai multe obiective turistice, cum ar fi: Catedrala Romano – Catolică „Sfântul Mihail”, a cărei construcție a început în anul 1.000 și îmbină elementele romanice cu cele gotice. Aici, poate fi văzută cripta lui Iancu de Hunedoara.

Catedrala romano-catolică.

Tot în Cetatea Alba Carolina pot fi văzute Muzeul Național al Unirii și Sala Unirii, unde au fost semnate actele care au consfințit Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Totodată, pot fi văzute expoziții care țin de tradițiile și obiceiurile românești.

Muzeul Național al Unirii (stânga) și Sala Unirii (dreapta).

În cetate pot fi admirate locațiile de apărare, cu tunurile și șanțurile pregătite pentru a întâmpina inamicii. Turiștii care ajung în zonă pot vedea și camerele de tortură. Intrarea în cetate se poate face din mai multe locații, însă cea mai impresionantă este poarta a treia, care reprezintă simbolul orașului Alba Iulia. Poarta masivă este susținută de patru piloni și opt pilaștri, care susțin prin arcuri puternice bolțile deasupra cărora se ridică postamentul statuii ecvestre a lui Carol al VI – lea, împăratul Imperiului Austriac în timpul căruia s-a ridicat cetatea.

Poarta a III-a a Cetății Alba Carolina.

Ce evenimente istorice au avut loc la Cetatea Alba Carolina?

La Cetatea Alba Carolina a avut loc cel mai important moment din istoria României. Pe data de 1 decembrie 1918, aici, a fost semnat actul care a consfințit Marea Unire a Transilvaniei cu România. Această dată a devenit un simbol pentru românii de pretutindeni și în această zi se serbează, în fiecare an, Ziua Națională a României.

Alba Iulia a fost aleasă de către Consiliul Național Român, care avea sediul la Arad, să găzduiască acest eveniment din două motive istorice. Mai întâi pentru că la 1 noiembrie 1599 Mihai Viteazul își făcuse intrarea triumfală în Alba Iulia, cetatea fiind capitala domnitorului pe scurta perioadă cât a durat Unirea celor trei principate: Muntenia, Moldova și Transilvania. Al doilea motiv este că Horea și Cloșca erau trași pe roată, în urma condamnării lor, în apropierea cetății pe Dealul Furcilor, potrivit amazingromania.net.

Foto: Wikipedia.org și amazingromania.net

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot