Cetatea Poenari este unul dintre cele mai cunoscute și importante obiective turistice ale României. Aceasta i-a fost casă lui Vlad Țepeș în secolul al XV-lea înainte ca voievodul să plece în Transilvania.
Cunoscută și sub numele de Cetatea lui Țepeș Vodă, cetatea medievală este considerată a doua reședință a voievodului după Castelul Bran. Aceasta a fost restaurată de Țepeș pentru a-i servi drept fortăreață în calea atacurilor otomanilor.
10 curiozități despre Cetatea Poenari
Fortăreața este menționată pentru prima dată într-un document emis de regele maghiar Ladislau al V-lea înainte de anul 1500.
Legenda spune că, urmărit fiind de turci, Vlad Țepeș a potcovit caii cu potcoavele montate cu fața în spate, derutându-și astfel inamicii. Astfel, el a reușit să scape și s-a refugiat în această cetate.
Cetatea amintește unora de „Bătălia de la Posada” din anul 1330, care a marcat emanciparea Țării Românești de sub tutela coroanei maghiare. Cuvântul „posadă” însemna în vorbirea locală trecătoare.
Potrivit unei alte legende, în 1462, soția lui Vlad Țepeș, Anastasia, s-ar fi sinucis la cetate din dragoste după ce a aflat că domnitorul voia să o părăsească. Conform altei variante, tânăra, care era nepoata reginei Poloniei, s-ar fi aruncat în prăpastie de pe unul dintre turnurile cetății pentru a nu cădea prizonieră în mâinile turcilor care erau foarte aproape.
Se spune că stâncile de pe marginea răului Argeș unde a căzut Anastasia, aflate în imediata apropiere a cetății, s-ar fi înroșit cu sângele domniței și au rămas roșii până în zilele noastre.
Pe vremea lui Negru Vodă, primul domn al Țării Românești, a fost construit un singur turn din piatră brută. Mai târziu, cetatea a fost fortificată cu alte turnuri, ziduri din cărămidă și dependințe cu scopul de refugiu sau punct de observație de către Vlad Țepeș.
Cetatea se află în vârful muntelui Cetățuia, la o altitudine de 850 de metri. Este situată la intrarea în Cheile Argeșului, la 4 km distanță de Barajul Vidraru. Aici se poate ajunge cu mașina, pe traseul Autostrada A1 București-Pitești – Curtea de Argeș – Arefu, până la poalele muntelui Cetățuia.
Având o formă alungită, cetatea Poenari are cinci turnuri, patru rotunde și unul prismatic, iar zidurile au o grosime de 2-3 metri.
Pentru a ajunge la cetate trebuie să urci 1.480 de trepte din beton. Aceste trepte, care au fost amenajate în perioada comunistă pentru a facilita accesul spre cetate, sunt prevăzute cu balustrade și șerpuiesc printr-o pădure de fag. Timpul de urcare este de aproximativ o oră.
În anul 1955 s-a produs un cutremur în urma căruia zidurile cetății din partea de nord s-au prăbușit odată cu stânca de care se sprijineau. Cetatea nu a mai fost refăcută în totalitate, ci doar consolidată.
Când vine vorba despre superlative într-ale munților, cu siguranță Everest se află pe primul loc. Vârful Everest din Muntele Himalaya (8.848 m) deţine cea mai mare înălţime din lume. Cel... citește tot
Donald Trump a devenit în 2024 al doilea președinte al SUA cu două mandate neconsecutive după Grover Cleveland. Cum a ajuns în funcție Grover Cleveland și de ce a fost reales după 4 ani de... citește tot
La nivel mondial sunt milioane de oameni orbi. Statisticile arătau că în 2020 peste 43 de milioane de oameni erau orbi la nivel mondial. Unul dintre cei mai cunoscuți artiști fără vedere este,... citește tot