Cum arăta Cetatea Poenari în vremea ei de glorie?

16.04.2020
Cum arăta Cetatea Poenari în vremea ei de glorie?

Cetatea Poenari este unul dintre cele mai cunoscute monumente istorice din județul Argeș. Din păcate, astăzi s-au păstrat doar ruinele din reședința secundară a lui Vlad Țepeș. Totuși, ne putem imagina cum arăta Cetatea Poenari în vremea ei de glorie cu ajutorul unui computer.

Cetatea este situată pe un vârf de munte care domină Cheile Argeșului, lângă localitatea Arefu, la 4 kilometri de barajul și lacul de la Vidraru. Aceasta se află pe culmea Muntelui Cetățuia, la aproximativ 400 de metri deasupra nivelului văii.

La început, pe vremea lui Negru Vodă, primul domnitor al Țării Românești, a fost construit un singur turn. Ulterior, construcția a fost dezvoltată în scop de refugiu sau punct de observație de către Vlad Țepeș (1448, 1456-1462 și 1476), adăugându-i-se turnuri, ziduri și dependințe.

Cetatea Poenari a jucat rolul de fortăreață împotriva invaziilor otomane. Există o legendă potrivit căreia temutul Vlad Țepeș s-ar fi refugiat în această cetate în timpul bătăliei din 1462, după ce a potcovit caii cu potcoavele invers, cu fața în spate, derutîndu-și astfel urmăritorii. Se spune că acesta a fost momentul care a contribuit în mare măsură la victoria românilor contra trupelor otomane. Conflictul cu pricina a pornit după ce Țepeș a refuzat să mai plătească tribut, 10.000 de galbeni pe an, Imperiului Otoman.

Cum arăta Cetatea Poenari în perioada de glorie!

Un arhitect bucureștean a realizat o lucrare 3D a cetății din perioada ei de glorie. Cetatea are o formă alungită și posedă 5 turnuri, 4 rotunde și unul prismatic. Zidurile edificiului de apărare au aproximativ 2-3 metri grosime. Astăzi, accesul la cetate este extrem de dificil. Vizitatorii sunt nevoiți să urce 1480 de trepte de beton care șerpuiesc printr-o pădure deasă de fagi. Conform cifrelor oficiale, anual, cetatea atrage în jur de 60.000 de turiști.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot