Povestea blocurilor sub formă de svastică din București. Cine le-a construit?

25.10.2022
Povestea blocurilor sub formă de svastică din București. Cine le-a construit?

Svastica este un simbol care a apărut pentru prima dată în jainism, una dintre cele mai vechi religii și filozofii din lume. După ce a luat naștere Partidul Muncitoresc German Național-Socialist, NSDAP, cunoscut și ca Partidul Nazist, semnul svastica a devenit simbolul acestei formațiuni politice.

Așadar, începând cu cel de-Al Doilea Război Mondial svastica a fost asociată cu fascismul și nazismul, două ideologii politice extremiste. Potrivit Wikipedia.org, utilizarea svasticii este interzisă în majoritatea statelor din lume, iar în România se pedepsește cu până la 6 ani de închisoare. Cu toate acestea, în Capitală mai multe blocuri sunt așezate în formă de svastică. Cum a fost posibil așa ceva?

Povestea blocurilor sub formă de svastică

Puțini sunt cei care știu că în București există trei blocuri care văzute de sus au formă de svastică. Arhitectul român Teodor Rill a proiectat, la începutul anilor 1970, mai multe blocuri de locuințe cu 10 etaje. Planurile sale au fost puse în aplicare într-o zonă liniștită a Bucureștiului, cu multe case. Practic, au fost ridicate trei construcții pe strada Aviator Popişteanu, exact ca în proiectul de pe foaie. Surprinzător, însă, privite de sus blocurile au forma svasticii, acel simbol nazist interzis în aproape toate țările din lume.

Specialiștii în arhitectură consideră că autorul nu a premeditat acest lucru și când a așezat proiectul pe planșa de lucru s-a gândit doar la rezistența blocurilor. Se pare însă că așa au stat lucrurile, fiindcă la cutremurul din 1977 blocurile au suferit avarii minime. Proiectul ar fi trebuit să fie dezvoltat, însă a fost oprit din cauză sau datorită tatălui medicului ORL-ist Dorin Sarafoleanu, un personaj influent la acea vreme, care avea o casă în apropiere și nu voia sub nicio formă să o dărâme.

Arhitectul Teodor Rill a fost foarte talentat, însă a avut un destin tragic punându-și capăt zilelor înainte de 1990, aruncându-se în gol de pe Podul Băneasa.

Clădire în formă de zvastică și în SUA

Baza militară americană de la San Diego, din sudul Californiei, a fost construită inițial având aceeași formă de svastică. În mod surprinzător, nimeni nu a observat acest lucru până nu a apărut Google Maps. Clădirea a fost construită între 1967 și 1970, iar la cererea poporului american construcția a fost modificată. Pentru schimbarea formei edificiului au fost alocați peste 600.000 de dolari.

Foto: Google.maps

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot