Povestea blocurilor sub formă de svastică din București. Cine le-a construit?

25.10.2022
Povestea blocurilor sub formă de svastică din București. Cine le-a construit?

Svastica este un simbol care a apărut pentru prima dată în jainism, una dintre cele mai vechi religii și filozofii din lume. După ce a luat naștere Partidul Muncitoresc German Național-Socialist, NSDAP, cunoscut și ca Partidul Nazist, semnul svastica a devenit simbolul acestei formațiuni politice.

Așadar, începând cu cel de-Al Doilea Război Mondial svastica a fost asociată cu fascismul și nazismul, două ideologii politice extremiste. Potrivit Wikipedia.org, utilizarea svasticii este interzisă în majoritatea statelor din lume, iar în România se pedepsește cu până la 6 ani de închisoare. Cu toate acestea, în Capitală mai multe blocuri sunt așezate în formă de svastică. Cum a fost posibil așa ceva?

Povestea blocurilor sub formă de svastică

Puțini sunt cei care știu că în București există trei blocuri care văzute de sus au formă de svastică. Arhitectul român Teodor Rill a proiectat, la începutul anilor 1970, mai multe blocuri de locuințe cu 10 etaje. Planurile sale au fost puse în aplicare într-o zonă liniștită a Bucureștiului, cu multe case. Practic, au fost ridicate trei construcții pe strada Aviator Popişteanu, exact ca în proiectul de pe foaie. Surprinzător, însă, privite de sus blocurile au forma svasticii, acel simbol nazist interzis în aproape toate țările din lume.

Specialiștii în arhitectură consideră că autorul nu a premeditat acest lucru și când a așezat proiectul pe planșa de lucru s-a gândit doar la rezistența blocurilor. Se pare însă că așa au stat lucrurile, fiindcă la cutremurul din 1977 blocurile au suferit avarii minime. Proiectul ar fi trebuit să fie dezvoltat, însă a fost oprit din cauză sau datorită tatălui medicului ORL-ist Dorin Sarafoleanu, un personaj influent la acea vreme, care avea o casă în apropiere și nu voia sub nicio formă să o dărâme.

Arhitectul Teodor Rill a fost foarte talentat, însă a avut un destin tragic punându-și capăt zilelor înainte de 1990, aruncându-se în gol de pe Podul Băneasa.

Clădire în formă de zvastică și în SUA

Baza militară americană de la San Diego, din sudul Californiei, a fost construită inițial având aceeași formă de svastică. În mod surprinzător, nimeni nu a observat acest lucru până nu a apărut Google Maps. Clădirea a fost construită între 1967 și 1970, iar la cererea poporului american construcția a fost modificată. Pentru schimbarea formei edificiului au fost alocați peste 600.000 de dolari.

Foto: Google.maps

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
În ultima perioadă auzim tot mai des exprimarea „per se”. Chiar dacă este folosită în ultima perioadă, expresia este veche de mii de ani și provine, ca mai toate expresiile utilizate la... citește tot
Simplifică procesele administrative cu un POS Outdoor de la Odero
Simplifică procesele administrative cu un POS Outdoor de la Odero
Alege cele mai bune soluții pentru plata neasistată! Începe cu simplificarea procesului de plată și a proceselor administrative cu ajutorul unui POS Outdoor fiabil și performant care să țină... citește tot
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Spre deosebire de alte limbi, limba română conține șapte vocale astfel: a, e, i, o, u, ă, î (â). Sau opt, dacă luăm separat „î” și „â”. Conform definiției, vocala este un sunet... citește tot