Care e singura stradă din București pe care nu a mers niciodată o mașină?

12.08.2021
Care e singura stradă din București pe care nu a mers niciodată o mașină?

Bucureștiul este de departe cel mai aglomerat oraș din România și unul dintre cele mai aglomerate din Europa. Traficul rutier dă mari bătăi de cap șoferilor în fiecare zi, care petrec ore în șir pe șosele până să ajungă la destinație. Zilnic sute de mii de mașini circulă pe arterele din Capitală, însă puțini știu că există o stradă care nu a fost circulată niciodată de autovehicule. Și, cel mai probabil, nici nu va fi! 

Pe care stradă din București nu a mers niciodată o mașină?

Deși pare greu de crezut, într-adevăr există o stradă în București unde nu a circulat niciodată o mașină. Este vorba despre strada Xenofon care se găsește în apropierea Parcului Carol și a fost construită acum mai bine de 200 de ani. Aceasta a fost ridicată în trepte, iar asfaltul s-a deteriorat serios odată cu trecerea timpului. Din când în când, oamenii mai coboară sau urcă treptele acestei străduțe, în număr de 70, mulți dintre aceștia fără să fie la curent cu istoria ei.

La momentul când a fost construită, aceasta era singura stradă din București în trepte. Când ajungeai la capătul ei dădeai de palatul Suter, celebru de pe vremea Regelui Carol I. Între timp clădirea a fost transformată într-un hotel de lux, intitulat Carol Parc Hotel. Palatul Suter a început să prindă viaţă în anul 1902, pe Dealul Filaretului, cel mai înalt punct natural din Bucureşti şi a fost gata 4 ani mai târziu. Strada Xenofon, deși s-a deteriorat odată cu trecerea anilor, și-a menținut un aer boem specific vremurilor de odinioară.

În luna iulie 2014, în cadrul proiectului socio-cultural „Bucureștiul tău la scară”, strada a fost readusă la viață de către artista plastică Eva Radu, care a pictat aici 8 clădiri reprezentative ale Bucureștiului: Opera Română, Ateneul Român, Arcul de Triumf, Muzeul Național de Artă, Mausoleul din Parcul Carol, Teatrul National, Muzeul Țăranului Român și Casa Poporului, reprezentând un tribut adus capitalei, potrivit Wikipedia.org.

Care este cea mai lungă stradă din București?

Potrivit datelor oficiale, cea mai lungă stradă din București este Splaiul Unirii. Artera de circulație măsoară o lungime de 10,8 kilometri. Șoseaua pornește din Piața Unirii și merge până în Strada Libertății, în județul Ilfov. Așadar, dintre cei 10,8 kilometri lungime doar 9,3 kilometri se află în Bucureşti, restul de 1,5 kilometri regăsindu-se în județul Ilfov.

A doua cea mai lungă stradă din Bucureşti este Bulevardul Timişoara, care măsoară 7,5 kilometri lungime. Artera face legătura între periferia orașului şi inelul central, pe porţiunea delimitată de Strada Progresului – Bulevardul Geniului.

Care este cea mai lungă stradă din România?

Nu sunt mulți cei care au auzit de orașul Țicleni, o așezare din județul Gorj cu aproape 5.000 de locuitori. În mod hilar, în orașul Țicleni există cea mai lungă stradă din țara noastră. Da, ați citit bine. Această arteră se numește Strada Petroliștilor și are 18 de kilometri, fiind una dintre cele mai lungi din Europa.

Strada Petroliștilor este mai veche de 50 de ani și a fost denumită astfel datorită zăcămintelor de petrol, existente în aceea zonă. Majoritatea locuitorilor din orașul Țicleni au domiciliul pe această stradă. Conform statisticilor oficiale, 1.328 de locuinţe sunt dispuse de-a lungul străzii. Construcţia străzii a început abia din anul 1968, după ce Ţicleniul a fost declarat oraş.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot