Care e singura stradă din București pe care nu a mers niciodată o mașină?

12.08.2021
Care e singura stradă din București pe care nu a mers niciodată o mașină?

Bucureștiul este de departe cel mai aglomerat oraș din România și unul dintre cele mai aglomerate din Europa. Traficul rutier dă mari bătăi de cap șoferilor în fiecare zi, care petrec ore în șir pe șosele până să ajungă la destinație. Zilnic sute de mii de mașini circulă pe arterele din Capitală, însă puțini știu că există o stradă care nu a fost circulată niciodată de autovehicule. Și, cel mai probabil, nici nu va fi! 

Pe care stradă din București nu a mers niciodată o mașină?

Deși pare greu de crezut, într-adevăr există o stradă în București unde nu a circulat niciodată o mașină. Este vorba despre strada Xenofon care se găsește în apropierea Parcului Carol și a fost construită acum mai bine de 200 de ani. Aceasta a fost ridicată în trepte, iar asfaltul s-a deteriorat serios odată cu trecerea timpului. Din când în când, oamenii mai coboară sau urcă treptele acestei străduțe, în număr de 70, mulți dintre aceștia fără să fie la curent cu istoria ei.

La momentul când a fost construită, aceasta era singura stradă din București în trepte. Când ajungeai la capătul ei dădeai de palatul Suter, celebru de pe vremea Regelui Carol I. Între timp clădirea a fost transformată într-un hotel de lux, intitulat Carol Parc Hotel. Palatul Suter a început să prindă viaţă în anul 1902, pe Dealul Filaretului, cel mai înalt punct natural din Bucureşti şi a fost gata 4 ani mai târziu. Strada Xenofon, deși s-a deteriorat odată cu trecerea anilor, și-a menținut un aer boem specific vremurilor de odinioară.

În luna iulie 2014, în cadrul proiectului socio-cultural „Bucureștiul tău la scară”, strada a fost readusă la viață de către artista plastică Eva Radu, care a pictat aici 8 clădiri reprezentative ale Bucureștiului: Opera Română, Ateneul Român, Arcul de Triumf, Muzeul Național de Artă, Mausoleul din Parcul Carol, Teatrul National, Muzeul Țăranului Român și Casa Poporului, reprezentând un tribut adus capitalei, potrivit Wikipedia.org.

Care este cea mai lungă stradă din București?

Potrivit datelor oficiale, cea mai lungă stradă din București este Splaiul Unirii. Artera de circulație măsoară o lungime de 10,8 kilometri. Șoseaua pornește din Piața Unirii și merge până în Strada Libertății, în județul Ilfov. Așadar, dintre cei 10,8 kilometri lungime doar 9,3 kilometri se află în Bucureşti, restul de 1,5 kilometri regăsindu-se în județul Ilfov.

A doua cea mai lungă stradă din Bucureşti este Bulevardul Timişoara, care măsoară 7,5 kilometri lungime. Artera face legătura între periferia orașului şi inelul central, pe porţiunea delimitată de Strada Progresului – Bulevardul Geniului.

Care este cea mai lungă stradă din România?

Nu sunt mulți cei care au auzit de orașul Țicleni, o așezare din județul Gorj cu aproape 5.000 de locuitori. În mod hilar, în orașul Țicleni există cea mai lungă stradă din țara noastră. Da, ați citit bine. Această arteră se numește Strada Petroliștilor și are 18 de kilometri, fiind una dintre cele mai lungi din Europa.

Strada Petroliștilor este mai veche de 50 de ani și a fost denumită astfel datorită zăcămintelor de petrol, existente în aceea zonă. Majoritatea locuitorilor din orașul Țicleni au domiciliul pe această stradă. Conform statisticilor oficiale, 1.328 de locuinţe sunt dispuse de-a lungul străzii. Construcţia străzii a început abia din anul 1968, după ce Ţicleniul a fost declarat oraş.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising