Nicu Ceaușescu s-a pus contra familiei: „Am vrut ca oamenii să trăiască bine”. Când și-a văzut ultima oară tatăl?

09.11.2021
Nicu Ceaușescu s-a pus contra familiei: „Am vrut ca oamenii să trăiască bine”. Când și-a văzut ultima oară tatăl?

Nicu Ceaușescu a fost al treilea fiu al dictatorului Nicolae Ceaușescu și al soției sale. Considerat multă vreme potențial succesor al tatălui său, Nicu a fost un adolescent rebel care a avut o relație extrem de rece cu părinții săi. „Am vrut ca oamenii să trăiască bine”, a afirmat mezinul familiei Ceaușescu după Revoluția din 1989.

Nicu Ceaușescu a fost considerat în perioada comunistă ca fiind un alcoolic și afemeiat. „Există o mulțime de legende despre mine, dar sunt doar povești neadevărate”, avea să afirme Nicu într-un interviu acordat jurnalistului Chuck Sudetic de la publicația New York Times în decembrie 1990. La acea vreme, Nicu Ceaușescu era arestat condamnat pentru genocid, acesta fiind considerat responsabil de moartea a 102 persoane la Sibiu, în zilele Revoluției, când era prim-secretar al județului.

„Am vrut ca oamenii să trăiască bine”, i-a spus Nicu Ceaușescu jurnalistului Chuck Sudetic când a fost întrebat ce și-a dorit pentru poporul român. „Prințișorul” a mai spus că avea o relație rece cu părinții lui pentru că aveau opinii diferite, din punct de vedere politic. „Practic, eu cu ai mei nu prea discutam”, recunoștea mezinul familiei Ceaușescu.

Totuși, ar fi existat momente în care a încercat să îndrepte lucrurile, dar s-a lovit de un zid în persoana lui Nicolae Ceaușescu: „Problema se pune în felul următor :discuţii particulare poţi să tot ai. Eu am avut şi i-am tot spus „dom’le, asta nu-i bine, nici asta nu-i bine, nici asta nu-i bine, nici asta nu-i bine…” Ai discuţii până la un punct. În momentul când îţi dai seama ca tot vorbeşti şi nu te ascultă, că nu te mai recepţionează, ajungi la concluzia că degeaba vorbeşti cu el… Am ajuns la concluzia: decât să stau să mă enervez eu degeaba, mai bine pun mâna şi fac ce pot”, avea să afirme Nicușor în singurul interviu acordat pentru presa din România.

 

Ultima întâlnire dintre Nicolae și Nicu Ceaușescu

Nicolae Ceaușescu și Elena Ceaușescu au fost executați pe 22 decembrie 1989 la o garnizoană din Târgoviște, după un proces care a durat puțin mai mult de o oră. Ultima întâlnire dintre Nicu și părinții săi avusese loc pe 9 decembrie.

„După 9 decembrie, n-am mai vorbit cu el. Deci, 9 decembrie, cînd l-am văzut ultima dată. Pleca la o şedinţă… Am trecut pe-acasă… „Bună-ziua, Bună-ziua” şi-am plecat”, avea să completeze Nicușor în interviul mai sus menționat.

Nicu Ceaușescu a murit la Viena

Nicu Ceaușescu a fost condamnat în 1990 la 20 de ani închisoare pentru instigare la omor deosebit de grav și la 5 ani pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor. În 1991, pedeapsa i-a fost redusă la 16 ani de închisoare. În 1992 este pus în libertate condiționată pe motive medicale.

Pe data de 16 septembrie 1996, la 45 de ani, este internat de urgență la Spitalul Clinic Universitar din București cu diagnosticul de hemoragie digestivă superioară, varice esofagiene și ciroză hepatică cronică. Pe 18 septembrie părăsește România pentru o intervenție chirurgicală la Viena, acolo unde și moare 8 zile mai târziu. Acesta este înhumat în cimitirul Ghencea-Civil. Cel care s-ar fi ocupat de repatrierea trupului neînsuflețit a fost omul de afaceri George Copos.

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot