Moartea suspectă, la doar 45 de ani, a lui Nicu Ceaușescu. Cine a vrut să-l ia definitiv din România?

16.02.2023
Moartea suspectă, la doar 45 de ani, a lui Nicu Ceaușescu. Cine a vrut să-l ia definitiv din România?

Nicu Ceaușescu a fost cel mai mic dintre copiii cuplului prezidențial Elena și Nicolae Ceaușescu. Părinții i-au prevăzut o carieră în politică și era văzut drept succesorul liderului comunist la conducerea țării. Din fericire pentru noi lucrurile nu au stat așa, iar ideologia socialistă extremă și-a dat obștescul sfârșit la finele anului 1989.

Cu toate acestea, începând cu anul 1990, foarte mulți adepți ai comunismului au pozat în democrați convinși și au reușit să rămână în fruntea statului într-un fel sau altul. Nicu Ceaușescu a trăit, în acea perioadă, vremuri dificile, familia sa fiind vânată de toată lumea.

Cum a murit Nicu Ceaușescu?

Nicu Ceaușescu s-a născut în data de 1 septembrie 1951, la București. Părinții săi au sperat ca acesta să urmeze o carieră în politică și, drept urmare, a fost numit spre sfârșitul regimului dictatorial în funcția de prim-secretar al organizației PCR Sibiu. Lucrurile însă nu au fost să fie așa, iar căderea comunismului a făcut ca influența copiilor lui Nicolae Ceaușescu să nu mai aibă nicio valoare.

Chiar și așa, unii oameni au rămas alături copiii cuplului dictatorial, încercând să îi ajute în diverse ocazii. Fostul premier comunist Ion Gheorghe Maurer a povestit că a încercat să îl aducă pe Nicu în Germania și să trăiască acolo o viață liniștită, însă acesta a refuzat.

Ne-am văzut la un restaurant, cred că la Doina, undeva prin centru. Am stat de vorbă, am mâncat ceva. Era foarte abătut, foarte pesimist și i-am propus direct: ‘Vino în Germania!’. Bănuiam că viața lui e în pericol, pentru că erau prea mulți securiști care intraseră în democrație. Pericolul era mai mare pe capul lui, decât pe capul lui Valentin sau al Zoiei. Acolo putea beneficia de o protecție, a spus Jean Maurer, potrivit evz.ro.

Nicu Ceaușescu a refuzat propunerea lui Jean Maurer, susținând că s-a născut în România, a trăit în România și vrea să moară tot în România, chiar dacă va fi să fie de tânăr. Și lucrurile au fost așa, însă parțial. Pe data de 16 septembrie 1996, la vârsta de 45 de ani, Nicu a fost diagnosticat cu ciroză hepatică de doctorii de la Spitalul Clinic Universitar din București. Două zile mai târziu a fost trimis la Viena pentru o intervenție chirurgicală, iar pedata de 26 septembrie a decedat.

La Viena, unde a fost trimis, ajutat de prietenii lui, avea polipii esofagieni, de care a și murit, se pare, cu toate că, din punctul meu de vedere, moartea lui Nicușor Ceaușescu, într-unul dintre cele mai mari spitale europene din Viena – AKH, fiind internat acolo, să moară dintr-o hemoragie… indiferent, gastrică, esofagiană, că a plesnit un polip, pentru mine e o aberație totală, pentru că orice hemoragie de tipul ăsta putea fi tratată, putea fi pusă pe masa de operație. Îmi pun un mare semn de întrebare asupra decesului lui Nicușor Ceaușescu, a mai spus Jean Maurer, potrivit sursei citată mai sus.

Nicu Ceaușescu a fost înmormântat pe data de 29 septembrie 1996, la cimitirul Ghencea, având tricolorul pe sicriu. Dintre copiii cuplului dictatorial doar Valentin Ceaușescu mai trăiește, Zoia murind și ea în data de 20 noiembrie 2006, la vârsta de 57 de ani.

Foto: antena3.ro și Wikipedia.org

Cele mai noi articole
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai bună oră pentru a lua cina?
Care e cea mai bună oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot
Ce înseamnă „mană cerească”? Care este originea expresiei?
Ce înseamnă „mană cerească”? Care este originea expresiei?
Mană cerească. Cine nu a auzit sau nu a folosit măcar o dată expresia „mană cerească”? Această expresie este utilizată cu sensul de „surpriză plăcută care aduce belșug” sau cu... citește tot