De ce Valentin și Nicu Ceaușescu nu au fost executați la Revoluție?

01.06.2023
De ce Valentin și Nicu Ceaușescu nu au fost executați la Revoluție?

Familia Ceaușescu a dominat România până în anul 1989, când a avut loc Revoluția. Cuplul de dictatori, Nicolae și Elena Ceaușescu, a avut 3 copii: Zoia, Nicu și Valentin. Aceștia nu au fost uciși în timpul evenimentelor care au dus la căderea comunismului la noi în țară, dar au avut de-a lungul timpului mai multe probleme din cauza numelui de familie. De ce Valentin și Nicu Ceaușescu nu au fost executați la Revoluția din decembrie 1989, deși la vremea respectivă aveau o funcție importantă?

De ce Valentin Ceaușescu a fost cruțat?

Valentin Ceaușescu

În iarna anului 1989, România avea să treacă printr-o dramă, aceea a unei revoluții. Însă drama urma să se transforme în trezirea la realitate a oamenilor și instaurarea democrației. Cuplul prezidențial dictatorial urma să își încheie socotelile cu România după o domnie de 24 de ani.

Cei doi au avut trei copii, doi băieți și o fată: Valentin, Zoia și Nicu Ceaușescu. În timpul epocii comuniste, aceștia s-au bucurat de privilegiul de a fi copii de demnitari, deci au dus o viață bună. Fiul cel mare, Valentin Ceaușescu a urmat cursurilor Facultății de Fizică din București, după care s-a înscris la Imperial College din Londra.

În timpul regimului condus de părinții lui, acesta a făcut parte din cercul Partidului Comunist, însă a ales să nu se implice deloc în politică, ducând o viață discretă. A fost simpatizant al echipei de fotbal Steaua București, dar nu s-a implicat în jocurile de culise din Armată.

De-a lungul timpului, au avut loc mai multe controverse în care era speculată ideea că Valentin este adoptat, zvonurile nefiind însă adevărate. După arestarea părinților săi din 1989, acesta a decis să fugă din București și să se ascundă. A fost arestat ulterior și a stat în detenție până în august 1990. Valentin nu a fost executat alături de părinții lui, nefiind implicat direct în politica de subminare națională a dictatorilor.

Ce s-a întâmplat cu Zoia și Nicu?

Zoia a fost singura fiică a cuplului prezidențial. În timpul revoluției, aceasta a fost reținută și anchetată alături de frații săi, însă ulterior i s-a dat drumul, continuând să fie cercetată în libertate. După întâmplările din 1989, Zoia și soțul ei au fost evacuați din casa în care locuiau. Ei i s-a interzis întoarcerea la conducerea institutului în care lucra. A decis să se pensioneze și a dus o viață retrasă. A murit în anul 2006 în urma unei complicații din cauza cancerului pulmonar.

Pe de altă parte, Nicu Ceaușescu a fost considerat pentru multă vreme urmașul tatălui său. În 1989, acesta deținea funcția de prim-secretar al organizației PCR Sibiu. Inițial, acesta a fost acuzat pentru genocid, omor deosebit de grav și subminare a economiei naționale.

După Revoluție a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru instigare la omor. În 1991 are loc rejudecarea faptei și pedeapsa îi este redusă la 16 ani. Cu toate acestea, termenul final se pronunță în 1992 când este condamnat la doar 5 ani pentru port ilegal de armă.

În 1996 a fost internat la Spitalul Clinic Universitar din București cu diagnosticul de ciroză hepatică cronică. În luna septembrie al aceluiași an s-a stins din viață la un spital din Viena, fiind înmormântat în Cimitirul Ghencea-Civil.

Foto: IMDB.com & Playtech.ro

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot