De ce Valentin Ceaușescu s-a retras și NU vorbește cu presa? „Nu îmi place să ies în față”

12.02.2024
De ce Valentin Ceaușescu s-a retras și NU vorbește cu presa? „Nu îmi place să ies în față”

Valentin Ceaușescu, în vârstă de 76 de ani, fiul cel mare al dictatorului Nicolae Ceaușescu, s-a retras de ani buni din viața publică. El locuiește împreună cu cea de-a doua soție și fiica sa, Alexandra, în vârstă de 27 de ani, într-o casă lângă București. De ce a ales Valentin Ceaușescu să nu vorbească cu presa? „Sunt o fire retrasă”, admite fiul ultimului dictator care a condus România.

Dacă în perioada comunistă Valentin Ceaușescu a dus o viață de prinț, de unde și-a căpătat și porecla „Prințul”, de ani buni acesta s-a retras din viața publică. Acesta locuiește într-o vilă la periferia Bucureștiului pusă la dispoziție de Constantin Dună, actualul său socru. Constantin Dună a fost membru în Consiliul de Administrație al Băncii Române de Comerț Exterior.

Valentin, preferatul soților Ceaușescu

Valentin, cel mai mare dintre copiii cuplului Ceaușescu, era cunoscut în perioada comunistă pentru petrecerile luxoase și hainele de firmă pe care le purta, dar și pentru că era preferatul soților Ceaușescu datorită educației primite în străinătate și implicării sale politice.

Copiii lui Nicolae si ai Elenei Ceausescu

Astăzi, Valentin Ceaușescu trăiește ca un om simplu. Nici el, nici membrii familiei sale nu doresc să dialogheze cu reprezentanții presei. „Nu îmi place să ies în față. Sunt o fire retrasa. Acesta este si motivul pentru care am acordat un singur interviu până acum, lui Cristian Topescu, în urma cu cativa ani”, afirma în 2009 fiul dictatorului într-un dialog cu Cristian Otopeanu pentru site-ul stelisti.ro.

În anul 2023, Valentin a mai făcut o excepție. De curând, din respect pentru fotbalistul Ladislau Boloni, amicul său, Valentin Ceaușescu a acceptat să vorbească în documentarul legat de cariera fostului jucător de la Steaua și ASA Târgu Mureș.

Fostul „patron” al Stelei, Valentin Ceauşescu – ultimul descendent în viaţă al regretatului secretar de partid român – s-a aşezat şi el în faţa camerei noastre, deşi nu mai vorbise cu nimeni. Are 75 de ani, este membru al Academiei Române de Ştiinţe ca fizician, este la pensie şi locuieşte în Bucureşti”, a spus regizorul Novak Tamas, cel care se ocupă de documentarul dedicat lui Boloni, pentru ungurii de la Nemzeti Sport.

Valentin, proces cu statul român

După Revoluție cei trei urmași ai dictatorului, Zoe, Nicu și Valentin au fost arestați sub acuzația de subminare a economiei naţionale. Motiv pentru care magistrații au pus sechestru pe proprietăți și tot ce aveau valoros.

Valentin Ceaușescu și-a cerut drepturile, astfel s-a luptat pentru a recupera tablourile și obiectele de artă importante care valorau la vremea aceea 150 milioane de lei. După 12 ani de la Revoluție, acestea au fost evaluate la aproximativ două miliarde de lei. În anul 2013, fiul dictatorului a reușit să obțină întreaga avere care a aparținut fratelui și părinților lui.

Valentin, arestat la Revoluție

De-a lungul timpului, au avut loc mai multe controverse în care era speculată ideea că Valentin este adoptat, zvonurile nefiind însă adevărate. După arestarea părinților săi din 1989, acesta a decis să fugă din București și să se ascundă. A fost arestat ulterior și a stat în detenție până în august 1990. Valentin nu a fost executat alături de părinții lui, nefiind implicat direct în politica de subminare națională a dictatorilor.

„Am urmărit procesul și execuția la televizor”, avea să povestească ulterior fiul lui Nicolae și al Elenei Ceaușescu pentru irishtimes.com. Acesta a mai spus: „Mi-era rușine, îmi era rușine că sunt român. . . Nu este vorba despre modul în care cineva își tratează liderii, nu are nimic de-a face cu asta. Sunt greu de descris acele momente, dar am avut sentimentul când mă uitam, că a fost un fel de lucru murdar. . . „.

Foto: shtiu.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot