Care este capitala SUA? Cum și când a fost aleasă capitala SUA?

23.08.2023
Care este capitala SUA? Cum și când a fost aleasă capitala SUA?

Capitala Statelor Unite ale Americii (SUA) este Washington, D.C. (Districtul Columbia). Washington, D.C. este un teritoriu federal independent situat pe ╚Ť─ârmul estic al r├óului Potomac ╚Öi nu este parte a niciunui stat american.

Aceasta a fost aleas─â ca loca╚Ťie pentru capital─â ├«n secolul al XVIII-lea ╚Öi a devenit oficial capitala na╚Ťiunii ├«n anul 1800. Washington, D.C. g─âzduie╚Öte cl─âdirile guvernamentale centrale ale SUA, precum Casa Alb─â (re╚Öedin╚Ťa pre╚Öedintelui), Capitoliul (sediul Congresului), ╚Öi numeroase agen╚Ťii guvernamentale ╚Öi ambasade str─âine.

Cum a fost aleas─â capitala SUA?

Alegerea capitalei Statelor Unite ale Americii a fost subiectul unor dezbateri ╚Öi negocieri considerabile ├«ntre liderii fondatori ai na╚Ťiunii ├«n perioada post-revolu╚Ťionar─â. Decizia final─â de a stabili o capital─â permanent─â a avut loc ├«n cadrul unui compromis politic cunoscut sub numele de Compromisul de la 1790.

Iată câteva puncte cheie privind alegerea capitalei SUA:

 1. Articolul I, Sec╚Ťiunea 8 a Constitu╚Ťiei: Constitu╚Ťia SUA, adoptat─â ├«n 1787, stabilea c─â guvernul federal ar trebui s─â aib─â o capital─â permanent─â, dar nu specifica o loca╚Ťie. Articolul I, Sec╚Ťiunea 8 oferea Congresului autoritatea de a stabili capitala ╚Öi de a guverna teritoriul ├«n care se afla.
 2. Tentative anterioare: În primele zile ale Republicii, Congresul a ales New York City ca primă capitală temporară, unde a avut loc prima întrunire a Congresului în 1789. Apoi, capitala temporară a fost mutată la Philadelphia în 1790.
 3. Dezbaterea privind loca╚Ťia: Statele au ├«nceput s─â ├«╚Öi negocieze pentru a stabili capitala permanent─â. Statele din Sud, cum ar fi Virginia ╚Öi Carolina de Nord, doreau ca capitala s─â fie situat─â mai la sud, ├«n timp ce statele din Nord doreau ca aceasta s─â fie mai la nord.
 4. Compromisul de la 1790: Compromisul de la 1790 a fost un acord ├«ntre liderii politici, care a dus la stabilirea Washington, D.C. ca capital─â permanent─â. Acest compromis a fost negociat de Alexander Hamilton, Thomas Jefferson ╚Öi James Madison. ├Än schimbul sus╚Ťinerii ideilor lui Hamilton privind asumarea datoriilor statale de c─âtre guvernul federal, sudul a acceptat ca capitala s─â fie situat─â pe r├óul Potomac, aproape de grani╚Ťa dintre statele Maryland ╚Öi Virginia.
 5. Planificarea ╚Öi construc╚Ťia: Dup─â aprobarea Compromisului de la 1790, Washington, D.C. a fost planificat─â ╚Öi dezvoltat─â ca capital─â federal─â, iar construc╚Ťia cl─âdirilor guvernamentale majore, cum ar fi Capitoliul ╚Öi Casa Alb─â, a ├«nceput. Washington, D.C. a fost numit─â ├«n onoarea primului pre╚Öedinte al SUA, George Washington.

Astfel, Compromisul de la 1790 a fost un moment crucial ├«n istoria SUA care a permis alegerea ╚Öi stabilirea capitalei na╚Ťionale ├«n Washington, D.C., unde se afl─â ╚Öi ├«n prezent.

Ce popula╚Ťie are capitala SUA?

Popula╚Ťia ora╚Öului Washington, D.C., care este capitala Statelor Unite ale Americii, era de aproximativ pu╚Ťin peste 700.000 de locuitori. Totu╚Öi, este important s─â re╚Ťine╚Ťi c─â aceast─â cifr─â poate s─â se schimbe ├«n timp din cauza migra╚Ťiei ╚Öi a cre╚Öterii naturale a popula╚Ťiei. Washington, D.C. este un ora╚Ö distinct ╚Öi independent, dar este situat ├«n ceea ce este cunoscut sub numele de Districtul Columbia (D.C.), care este o entitate federal─â a SUA ╚Öi nu apar╚Ťine niciunui stat.

Care este capitala statului Washington?

Capitala statului Washington din Statele Unite ale Americii este Olympia. Washington este situat în regiunea de vest a Statelor Unite, în zona Pacificului de Nord-Vest.

Olympia, capitala statului Washington, este un ora╚Ö plin de istorie ╚Öi curiozit─â╚Ťi interesante. Iat─â c├óteva dintre ele:

 1. Numele ora╚Öului: Olympia a fost numit─â ├«n onoarea unui consilier local, Robert Hanna, care ar fi sugerat numele, inspirat de frumuse╚Ťea locului, asem─ân─âtoare cu muntele Olimp din Grecia, locul tradi╚Ťional al reziden╚Ťei zeilor olimpici.
 2. Sediul guvernului: Ca si capitală a statului Washington, Olympia găzduiește sediul guvernului statului, inclusiv Capitoliul statului Washington, unde se desfășoară activitatea legislativă și unde guvernatorul statului își are biroul.
 3. Atrac╚Ťii naturale: Ora╚Öul este ├«nconjurat de o frumoas─â zon─â natural─â, inclusiv Golful Puget la vest ╚Öi mun╚Ťii Cascade la est. Apropierea de natur─â face din Olympia un loc popular pentru activit─â╚Ťi precum drume╚Ťii, pescuit, ╚Öi observarea p─âs─ârilor.
 4. Cultura cer╚Öetorilor de strad─â: Olympia a fost un centru al mi╚Öc─ârii grunge din anii ÔÇÖ90, cu numeroase trupe de muzic─â alternativ─â care au ie╚Öit de aici. A fost cunoscut pentru o scen─â muzical─â independent─â activ─â ╚Öi pentru numero╚Öi arti╚Öti alternativi.
 5. Capitoliul Capitolului: Capitoliul statului Washington din Olympia este unul dintre cele mai bine ├«ntre╚Ťinute capitole de stat din SUA. Domul s─âu de cupol─â este un punct de referin╚Ť─â local ╚Öi este deschis pentru tururi publice.
 6. Portul Olympia: Ora╚Öul are ╚Öi un port care este utilizat pentru transportul de marf─â ╚Öi pentru recreere. Aici pute╚Ťi vedea vase comerciale ╚Öi de agrement.
 7. Educa╚Ťie: Olympia este sediul Universit─â╚Ťii din statul Washington, campusul Olympia, ceea ce ├«i aduce o comunitate studen╚Ťeasc─â activ─â.
 8. Evenimente culturale: Orașul găzduiește numeroase evenimente culturale, inclusiv festivaluri de artă, spectacole de teatru și concerte, care atrag atât locuitorii, cât și vizitatorii.
 9. Activit─â╚Ťi ├«n aer liber: Datorit─â peisajului s─âu natural, Olympia ofer─â numeroase oportunit─â╚Ťi pentru recreere ├«n aer liber, cum ar fi ciclism, caiac, plimb─âri pe trasee, ╚Öi multe altele.
 10. Fermieri locali: Pia╚Ťa fermierilor din Olympia este o destina╚Ťie popular─â, unde pute╚Ťi achizi╚Ťiona produse proaspete ╚Öi produse locale de la fermieri din zon─â.

Acestea sunt doar c├óteva dintre curiozit─â╚Ťile ╚Öi atrac╚Ťiile ora╚Öului Olympia, Washington. Ora╚Öul ofer─â o gam─â variat─â de activit─â╚Ťi ╚Öi experien╚Ťe pentru locuitori ╚Öi vizitatori deopotriv─â.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine a fost rusul care a refuzat s─â lanseze bomba atomic─â spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat s─â lanseze bomba atomic─â spre Statele Unite ale Americii?
Exist─â oameni care muncesc o via╚Ť─â pentru a ajunge la statutul de erou, dar ╚Öi oameni care sunt la locul potrivit ╚Öi printr-o decizie devin eroi. ├Än cea de-a doua categorie intr─â ╚Öi Stanislav... cite╚Öte tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot
Ce nu va putea inteligen╚Ťa artificial─â s─â fac─â niciodat─â?
Ce nu va putea inteligen╚Ťa artificial─â s─â fac─â niciodat─â?
├Än ultimii ani, inteligen╚Ťa artificial─â (AI) a avansat enorm ╚Öi computerele au dep─â╚Öit limite pe care le consideram imposibile acum pu╚Ťin─â vreme. De╚Öi, probabil, ├«n viitor unii ne vom... cite╚Öte tot