Care este capitala SUA? Cum și când a fost aleasă capitala SUA?

23.08.2023
Care este capitala SUA? Cum și când a fost aleasă capitala SUA?

Capitala Statelor Unite ale Americii (SUA) este Washington, D.C. (Districtul Columbia). Washington, D.C. este un teritoriu federal independent situat pe ╚Ť─ârmul estic al r├óului Potomac ╚Öi nu este parte a niciunui stat american.

Aceasta a fost aleas─â ca loca╚Ťie pentru capital─â ├«n secolul al XVIII-lea ╚Öi a devenit oficial capitala na╚Ťiunii ├«n anul 1800. Washington, D.C. g─âzduie╚Öte cl─âdirile guvernamentale centrale ale SUA, precum Casa Alb─â (re╚Öedin╚Ťa pre╚Öedintelui), Capitoliul (sediul Congresului), ╚Öi numeroase agen╚Ťii guvernamentale ╚Öi ambasade str─âine.

Cum a fost aleas─â capitala SUA?

Alegerea capitalei Statelor Unite ale Americii a fost subiectul unor dezbateri ╚Öi negocieri considerabile ├«ntre liderii fondatori ai na╚Ťiunii ├«n perioada post-revolu╚Ťionar─â. Decizia final─â de a stabili o capital─â permanent─â a avut loc ├«n cadrul unui compromis politic cunoscut sub numele de Compromisul de la 1790.

Iată câteva puncte cheie privind alegerea capitalei SUA:

 1. Articolul I, Sec╚Ťiunea 8 a Constitu╚Ťiei: Constitu╚Ťia SUA, adoptat─â ├«n 1787, stabilea c─â guvernul federal ar trebui s─â aib─â o capital─â permanent─â, dar nu specifica o loca╚Ťie. Articolul I, Sec╚Ťiunea 8 oferea Congresului autoritatea de a stabili capitala ╚Öi de a guverna teritoriul ├«n care se afla.
 2. Tentative anterioare: În primele zile ale Republicii, Congresul a ales New York City ca primă capitală temporară, unde a avut loc prima întrunire a Congresului în 1789. Apoi, capitala temporară a fost mutată la Philadelphia în 1790.
 3. Dezbaterea privind loca╚Ťia: Statele au ├«nceput s─â ├«╚Öi negocieze pentru a stabili capitala permanent─â. Statele din Sud, cum ar fi Virginia ╚Öi Carolina de Nord, doreau ca capitala s─â fie situat─â mai la sud, ├«n timp ce statele din Nord doreau ca aceasta s─â fie mai la nord.
 4. Compromisul de la 1790: Compromisul de la 1790 a fost un acord ├«ntre liderii politici, care a dus la stabilirea Washington, D.C. ca capital─â permanent─â. Acest compromis a fost negociat de Alexander Hamilton, Thomas Jefferson ╚Öi James Madison. ├Än schimbul sus╚Ťinerii ideilor lui Hamilton privind asumarea datoriilor statale de c─âtre guvernul federal, sudul a acceptat ca capitala s─â fie situat─â pe r├óul Potomac, aproape de grani╚Ťa dintre statele Maryland ╚Öi Virginia.
 5. Planificarea ╚Öi construc╚Ťia: Dup─â aprobarea Compromisului de la 1790, Washington, D.C. a fost planificat─â ╚Öi dezvoltat─â ca capital─â federal─â, iar construc╚Ťia cl─âdirilor guvernamentale majore, cum ar fi Capitoliul ╚Öi Casa Alb─â, a ├«nceput. Washington, D.C. a fost numit─â ├«n onoarea primului pre╚Öedinte al SUA, George Washington.

Astfel, Compromisul de la 1790 a fost un moment crucial ├«n istoria SUA care a permis alegerea ╚Öi stabilirea capitalei na╚Ťionale ├«n Washington, D.C., unde se afl─â ╚Öi ├«n prezent.

Ce popula╚Ťie are capitala SUA?

Popula╚Ťia ora╚Öului Washington, D.C., care este capitala Statelor Unite ale Americii, era de aproximativ pu╚Ťin peste 700.000 de locuitori. Totu╚Öi, este important s─â re╚Ťine╚Ťi c─â aceast─â cifr─â poate s─â se schimbe ├«n timp din cauza migra╚Ťiei ╚Öi a cre╚Öterii naturale a popula╚Ťiei. Washington, D.C. este un ora╚Ö distinct ╚Öi independent, dar este situat ├«n ceea ce este cunoscut sub numele de Districtul Columbia (D.C.), care este o entitate federal─â a SUA ╚Öi nu apar╚Ťine niciunui stat.

Care este capitala statului Washington?

Capitala statului Washington din Statele Unite ale Americii este Olympia. Washington este situat în regiunea de vest a Statelor Unite, în zona Pacificului de Nord-Vest.

Olympia, capitala statului Washington, este un ora╚Ö plin de istorie ╚Öi curiozit─â╚Ťi interesante. Iat─â c├óteva dintre ele:

 1. Numele ora╚Öului: Olympia a fost numit─â ├«n onoarea unui consilier local, Robert Hanna, care ar fi sugerat numele, inspirat de frumuse╚Ťea locului, asem─ân─âtoare cu muntele Olimp din Grecia, locul tradi╚Ťional al reziden╚Ťei zeilor olimpici.
 2. Sediul guvernului: Ca si capitală a statului Washington, Olympia găzduiește sediul guvernului statului, inclusiv Capitoliul statului Washington, unde se desfășoară activitatea legislativă și unde guvernatorul statului își are biroul.
 3. Atrac╚Ťii naturale: Ora╚Öul este ├«nconjurat de o frumoas─â zon─â natural─â, inclusiv Golful Puget la vest ╚Öi mun╚Ťii Cascade la est. Apropierea de natur─â face din Olympia un loc popular pentru activit─â╚Ťi precum drume╚Ťii, pescuit, ╚Öi observarea p─âs─ârilor.
 4. Cultura cer╚Öetorilor de strad─â: Olympia a fost un centru al mi╚Öc─ârii grunge din anii ÔÇÖ90, cu numeroase trupe de muzic─â alternativ─â care au ie╚Öit de aici. A fost cunoscut pentru o scen─â muzical─â independent─â activ─â ╚Öi pentru numero╚Öi arti╚Öti alternativi.
 5. Capitoliul Capitolului: Capitoliul statului Washington din Olympia este unul dintre cele mai bine ├«ntre╚Ťinute capitole de stat din SUA. Domul s─âu de cupol─â este un punct de referin╚Ť─â local ╚Öi este deschis pentru tururi publice.
 6. Portul Olympia: Ora╚Öul are ╚Öi un port care este utilizat pentru transportul de marf─â ╚Öi pentru recreere. Aici pute╚Ťi vedea vase comerciale ╚Öi de agrement.
 7. Educa╚Ťie: Olympia este sediul Universit─â╚Ťii din statul Washington, campusul Olympia, ceea ce ├«i aduce o comunitate studen╚Ťeasc─â activ─â.
 8. Evenimente culturale: Orașul găzduiește numeroase evenimente culturale, inclusiv festivaluri de artă, spectacole de teatru și concerte, care atrag atât locuitorii, cât și vizitatorii.
 9. Activit─â╚Ťi ├«n aer liber: Datorit─â peisajului s─âu natural, Olympia ofer─â numeroase oportunit─â╚Ťi pentru recreere ├«n aer liber, cum ar fi ciclism, caiac, plimb─âri pe trasee, ╚Öi multe altele.
 10. Fermieri locali: Pia╚Ťa fermierilor din Olympia este o destina╚Ťie popular─â, unde pute╚Ťi achizi╚Ťiona produse proaspete ╚Öi produse locale de la fermieri din zon─â.

Acestea sunt doar c├óteva dintre curiozit─â╚Ťile ╚Öi atrac╚Ťiile ora╚Öului Olympia, Washington. Ora╚Öul ofer─â o gam─â variat─â de activit─â╚Ťi ╚Öi experien╚Ťe pentru locuitori ╚Öi vizitatori deopotriv─â.

├Ä╚Ťi recomand─âm:
Ne putem ├«ntoarce ├«n timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucure╚Ötiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activit─â╚Ťi aveau ace╚Ötia? Cum era...
Dac─â cite╚Öti acest articol sunt mari ╚Öanse s─â fii rom├ón, s─â te fi n─âscut ├«n Rom├ónia ╚Öi, evident, s─â vorbe╚Öti limba rom├ón─â. Dar de ce ╚Ťara noastr─â poart─â numele de Rom├ónia? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
├Än lumea sportului, medicamentele de performan╚Ť─â au fost ├«ntotdeauna o problem─â controversat─â. Un astfel de medicament care a f─âcut recent titluri este roxadustat. ├Än acest blog, vom analiza... cite╚Öte tot
Ce vin ├«i pl─âcea, ├«n mod deosebit, lui ╚śtefan cel Mare?
Ce vin ├«i pl─âcea, ├«n mod deosebit, lui ╚śtefan cel Mare?
╚śtefan cel Mare (1438/1439 ÔÇô 1504) a fost una dintre personalit─â╚Ťile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lung─â domnie din perioada medieval─â, nu mai... cite╚Öte tot
Arheologii au descoperit loca╚Ťia unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit loca╚Ťia unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot
Recomand─âri din presa de azi
Apartamentul ÔÇŁde aurÔÇŁ scos la v├ónzare ├«ntr-un ora╚Ö din Rom├ónia. Cum arat─â ╚Öi c├ót cere...
Sf├ónta Parascheva 2023. Pe ce dat─â pic─â ╚Öi care este semnifica╚Ťia acestei s─ârb─âtori
Cel mai mare pr─âd─âtor din istorie NU A FOST dinozaurul! Fosile GIGANTICE schimb─â totul
Rai pentru bugetari! Pauz─â de mas─â de 30 de minute, 38 de zile libere pe...
Clipe de groaz─â la Spitalul din G─âe╚Öti! Ce a f─âcut managerul Lauren╚Ťiu Belu╚Öic─â, cel cu...
Rom├ónia ├«n Schengen r─âm├óne un vis frumos. Opozi╚Ťia Austriei, subiect de proces la Curtea de...
Tat─âl lui Vlad Pascu, testat pentru alcool ╚Öi substan╚Ťe interzise dup─â ce a lovit doi...
Ireal ce s-a ales de Ghi╚Ť─â Ciobanul, la 9 ani de la celebra reclam─â. Ru╚Öine...
Ce mari și frumoși s-au făcut copiii Danei Nălbaru. Sofia este splendidă la 16 ani....
A dat lovitura ├«n India! C├ó╚Ťi bani face Adrian S├«n─â la nun╚Ťile de ÔÇ×trei zile...
O femeie a adoptat un b─âie╚Ťel orfan, care dormea pe str─âzi. Uimitor ce s-a ├«nt├ómplat...
Am dus CUI mobilul la Nordkapp (extrema Europei) | Teritoriul oamenilor Sámi
S-a decis data la care Rom├ónia ├«ntr─â ├«n spa╚Ťiul Schengen