Cine a fost primul președinte al Statelor Unite ale Americii?

22.04.2021
Cine a fost primul președinte al Statelor Unite ale Americii?

Istoria Statelor Unite ale Americii este una complexă. Se poate spune că Marea Britanie a ajutat la dezvoltarea continentului american odată cu invadarea lui. Localnicii care se găseau în această regiune au trebuit să suporte, o bună perioadă de timp, dominația englezilor, însă totul s-a schimbat odată cu Războiul de Independență, care s-a desfășurat între 1775 și 1783.

Războiul de Independență a avut loc în părțile estică și nord-estică ale teritoriului de azi, fiind purtat între Regatul Marii Britanii și revoluționarii celor treisprezece colonii britanice din America de Nord, care au declarat independența acestora, formând entitatea statală numită Statele Unite ale Americii în 1776.

Primul președinte al Statelor Unite ale Americii

Așa cum este normal, după câștigarea Războiului de Independență și formarea Statelor Unite ale Americii a fost pus primul președinte în persoana lui George Washington. Acesta fusese numit, în anul 1775, comandantul suprem al tuturor forțelor militare care au luptat împotriva Marii Britanii.

George Washington a avut două mandate consecutive de președinte și și-a preluat funcția odată cu intrarea în vigoare a Constituției Statelor Unite ale Americii, finisată la 17 septembrie 1787, aprobată între 1787 și 1790, dar intrată în vigoare la 4 martie 1789.

Casa Albă este locația unde stau când își preiau mandatele toți președinții Statelor Unite ale Americii

Cine a fost George Washington?

George Washington s-a născut la 22 februarie 1732 în Westmoreland⁠, Virginia, și a decedat la 14 decembrie 1799, la Mount Vernon⁠. În decursul vieții, acesta a fost general și om de stat american, militant și factor esențial în obținerea independenței față de Regatul Marii Britanii.

În cele două mandate de președinte al Statelor Unite ale Americii, George Washington a dus o politică conservatoare pe plan intern, iar în plan extern a fost adeptul izolaționismului. George Washington a murit la vârsta de 67 de ani, iar ultimele sale cuvinte au fost „Tis well”.

Un lider indian a blestemat președinții SUA

Un fost lider al indienilor pe nume Tecumseh a avut un blestem despre care se spune că ar dăinui și azi. Aproape fiecare presedinte din Statele Unite ale Americii ce a fost ales de electorat într-un an care se termina cu cifra zero a avut o soartă nefericită.

William Henry Harrison, (ales în 1840), Lincoln (ales în 1860), Garfield (ales în 1880) sau Kennedy (ales în 1960) au fost toti asasinati. Warren Harding (ales în 1920) a suferit un atac cerebral și a decedat în timp ce își exercita funcția la biroul prezidențial.

William Henry Harrison, al 9-lea președinte al Statelor Unite ale Americii a fost ales în anul 1840. Acesta a murit după ce a răcit în timp ce susținea un discurs, în mijlocul unei furtuni. A fost șef al statului doar un an.

William McKinley a fost ales în anul 1900. Cum a sfârșit? Asasinat pe data de 14 septembrie 1901.

Warren G. Harding a fost ales ca președinte al SUA în 1920. Doar trei ani mai târziu, pe data de 2 august 1923 a murit de infarct. Nu și-a dus mandatul la bun sfârșit.

Foto: Wikipedia.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot