Ce români au luat Premiul Nobel?

02.08.2022
Ce români au luat Premiul Nobel?

Premiul Nobel este cea mai înaltă distincție acordată în domeniul cultural și științific persoanelor cu merite deosebite în aceste domenii. Printre laureați cu Premiul Nobel, de-a lungul timpului, se numără și patru personalități cu origini românești. Este vorba despre George Emil Palade, Stefan W. Hell, Elie Wiesel și Herta Muller.

Ce români au primit Premiul Nobel?

George Emil Palade a primit Premiul Nobel pentru Fiziologie și Medicină, în 1974. Acesta s-a născut la Iași, în anul 1912, și a făcut carieră în domeniul biologiei. George Emil Palade a învățat la școala numărul 33 „Mihail Kogălniceanu”, din Iași, iar pe clădire este scris, în prezent un omagiu pentru aportul adus lumii științifice: „Descoperirile sale reprezintă eforturile susținute în domeniul cercetării fundamentale în biologie și medicină, eforturi apreciate de Comunitatea științifică internațională, prin acordarea în 1974 a Premiului Nobel, ceea ce conferă un prestigiu strălucit științei și culturii românești”.

După ce a absolvit liceul Bogdan Petriceicu Hașdeu din Buzău și apoi Facultatea de Medicină din București, George Emil Palade s-a căsătorit cu fiica industriașului Nicolae Malaxa, Irina Malaxa. Cuplul a avut doi copii și s-a mutat în Statele Unite ale Americii, în New York, unde bărbatul a devenit cercetător. George Emil Palade a murit pe data de 7 octombrie 2008, la vârsta de 95 de ani, în SUA.

George Emil Palade

Elie Wiesel a primit Premiul Nobel pentru Pace, în anul 1986. Bărbatul s-a născut pe data de 30 septembrie 1928, la Sighet, în județul Maramureș. Acesta a scris 57 de cărți, cea mai celebră dintre ele fiind cea intitulată „Noaptea”, unde a descris viața trăită în lagărul de la Auschwitz. Elie Wiesel a murit pe data de 2 iulie 2016, la New York, la vârsta de 87 de ani.

Acesta a fost supraviețuitor al Holoclaustului, iar mai apoi a ajuns scriitor, ziarist și filosof, fiind distins cu Premiul Nobel pentru Pace. Pe lângă distinsul premiu a mai primit și „Steaua Romaniei în grad de Mare Ofiter” în anul 2002, distincția de Cavaler al Ordinului Imperiului Britanic în grad de Comandant in 2006, și pe lângă altele, a fost membru al Academiei Americane de Artă și Literatură, potrivit historia.ro.

Herta Muller a primit, în anul 2009, Premiul Nobel pentru Literatură. Aceasta s-a născut pe data de 17 august 1953, în județul Timiș. Herta Müller este o scriitoare atât în limba germană, cât și în limba română. Femeia s-a stabilit în Germania, după ce familia sa a fost persecutată continuu de comuniști.

Herta Müller a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură, în 2009, pentru „densitatea poeziei și sinceritatea prozei cu care a descris plastic universul dezrădăcinaților”, fiind a douăsprezecea femeie care primește acest premiu, potrivit Wikipedia.org.

Lui Stefan W. Hell i-a fost decernat Premiul Nobel, în anul 2014, în domeniul Chimiei. Acesta s-a născut pe data de 23 decembrie 1962, la Arad. Bărbatul a fost atras toată viața de științe, precum fizica și chimia, primind Premiul Nobel împreună cu Eric Betzig și William E. Moerner, „pentru dezvoltarea microscopiei fluorescente cu super-rezoluție”.

De ce nu există Premiul Nobel pentru matematică?

Premiul Nobel a fost creat de Alfred Nobel, care a lăsat un testament în care a exprimat că ar dori să-și vadă averea aplicându-se la crearea unei fundații care să acorde premii celor mai mari realizări referitoare la spiritul uman pe mai multe categorii. Cu toate acestea, pentru matematică nu se acordă Premiul Nobel. Zvonurile spun că Alfred Nobel și-a declarat dragostea pentru o femeie care l-a refuzat și a ales în schimb un matematician și tocmai de aceea nu se acordă distincții pentru matematicieni. Cu toate acestea, nu există dovezi despre adevărul acestei povești. Se crede că cel mai valid motiv este că Alfred Nobel nu a acordat o mare importanță matematicii.

Foto: hashtaglegend.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Care este pluralul la căpșună? Cum se spune corect, căpșuni sau căpșune?
Care este pluralul la căpșună? Cum se spune corect, căpșuni sau căpșune?
Fructul roșu cu gust dulceag este unul dintre preferatele românilor și nu numai. În fiecare an, începutul verii este îndulcit de venirea în grădini și piețe a căpșunilor. Fie că sunt... citește tot
De ce italienii nu rup pastele, în două, atunci când le gătesc?
De ce italienii nu rup pastele, în două, atunci când le gătesc?
Italia este renumită în toată lumea pentru gastronomie sa delicioasă. Pizza și pastele sunt considerate două preparate tradiționale italienești, având în spate o istorie bogată. Acestea... citește tot
Ce sunt Rusaliile?
Ce sunt Rusaliile?
Ritualurile creștine sunt sărbătorite cu sfințenie de către credincioșii din țara noastră. Astfel că după Nașterea, Moartea, Învierea și Înălțarea lui Iisus Hristos, mai este o zi... citește tot