Care este cel mai mic multiplu comun? Cum se calculează c.m.m.m.c.?

19.03.2021
Care este cel mai mic multiplu comun? Cum se calculează c.m.m.m.c.?

Cel mai mic multiplu comun se învață la școală, la matematică, în clasa a V-a. Găsirea acestui număr se face destul de ușor dacă știi elementele de bază. Majoritatea elevilor sunt stresați de matematică, însă dacă este explicată cum trebuie ea poate fi înțeleasă ușor și poate chiar deveni o pasiune în viață.

Cum aflăm cel mai mic multiplu comun?

Potrivit definiției, cel mai mic multiplu comun, diferit de zero, a două numere naturale a și b este cel mai mic număr care se divide cu numerele a și b (adică cel mai mic număr care se împarte exact la numerele a și b).

Pentru a înțelege mai bine vom explica în rândurile de mai jos.

Cel mai mic multiplu comun (diferit de zero) al numerelor 4 și 6 este 12.

O modalitate de a afla acest număr se poate face scriind mulțimea multiplilor fiecărui număr, până găsim primul multiplu comun, ca în exemplul de mai jos:

M4 = {0, 4, 8, 12, 16,…}

M6 = {0, 6, 12, 18, …}

Care este algoritmul pentru aflarea celui mai mic multiplu comun?

Cel mai mic multiplu comun este prescurtat c.m.m.m.c. și are un algoritm simplu pentru a fi aflat. În matematică, c.m.m.m.c. este scris m [a,b]. Astfel, se descompun numerele a și b în factori primi, după care înmulțim factorii primi comuni și necomuni, la puterea cea mai mare.

Mai jos puteți vedea un exemplu simplu despre cum se calculează:

 

a=8=23

b = 12 = 22 * 3

c = 20 = 22 * 5

Rezultatul:

m = 23 * 3 * 5 = 8 * 3 * 5 = 120

Drept urmare:

m = [8, 12, 20] = 120

Teorema

Fie a și b două numere întregi nenule. Dacă d este c.m.m.d.c. al numerelor a și b, atunci numărul (întreg) m=(axb)/d este c.m.m.m.c. al numerelor a si b.

Poate părea greu de crezut, însă matematica a stat la baza dezvoltării tuturor societăților. Tot ceea ce există în Univers poate fi explicat doar prin formule matematice, de aceea matematica este considerată o limbă universală.

Curiozități matematice

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
În țările democratice alegerea liderilor se face prin vot liber exprimat. Pentru alegerile prezidențiale, unele state au două tururi de scrutin, pe când altele unul singur. Publicația de... citește tot
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte să moară
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte ...
Unul dintre cei mai veseli actori a fost, cu siguranță, britanicul Charlie Chaplin. Comicul nu ne-a lăsat moștenire numai filmele în care a jucat ci și un instantaneu trist, surprins în... citește tot
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Au trecut mai bine de doi ani de când Rusia a invadat Ucraina și nu a fost săptămână în care să nu se vorbească în mass media despre armele nucleare. Dacă până acum Vladimir Putin a fost... citește tot