Care este cel mai mic multiplu comun? Cum se calculează c.m.m.m.c.?

19.03.2021
Care este cel mai mic multiplu comun? Cum se calculează c.m.m.m.c.?

Cel mai mic multiplu comun se învață la școală, la matematică, în clasa a V-a. Găsirea acestui număr se face destul de ușor dacă știi elementele de bază. Majoritatea elevilor sunt stresați de matematică, însă dacă este explicată cum trebuie ea poate fi înțeleasă ușor și poate chiar deveni o pasiune în viață.

Cum aflăm cel mai mic multiplu comun?

Potrivit definiției, cel mai mic multiplu comun, diferit de zero, a două numere naturale a și b este cel mai mic număr care se divide cu numerele a și b (adică cel mai mic număr care se împarte exact la numerele a și b).

Pentru a înțelege mai bine vom explica în rândurile de mai jos.

Cel mai mic multiplu comun (diferit de zero) al numerelor 4 și 6 este 12.

O modalitate de a afla acest număr se poate face scriind mulțimea multiplilor fiecărui număr, până găsim primul multiplu comun, ca în exemplul de mai jos:

M4 = {0, 4, 8, 12, 16,…}

M6 = {0, 6, 12, 18, …}

Care este algoritmul pentru aflarea celui mai mic multiplu comun?

Cel mai mic multiplu comun este prescurtat c.m.m.m.c. și are un algoritm simplu pentru a fi aflat. În matematică, c.m.m.m.c. este scris m [a,b]. Astfel, se descompun numerele a și b în factori primi, după care înmulțim factorii primi comuni și necomuni, la puterea cea mai mare.

Mai jos puteți vedea un exemplu simplu despre cum se calculează:

 

a=8=23

b = 12 = 22 * 3

c = 20 = 22 * 5

Rezultatul:

m = 23 * 3 * 5 = 8 * 3 * 5 = 120

Drept urmare:

m = [8, 12, 20] = 120

Teorema

Fie a și b două numere întregi nenule. Dacă d este c.m.m.d.c. al numerelor a și b, atunci numărul (întreg) m=(axb)/d este c.m.m.m.c. al numerelor a si b.

Poate părea greu de crezut, însă matematica a stat la baza dezvoltării tuturor societăților. Tot ceea ce există în Univers poate fi explicat doar prin formule matematice, de aceea matematica este considerată o limbă universală.

Curiozități matematice

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot