Cine a fost Grigore Gheba, omul al cărui nume a dat fiori elevilor?

11.03.2021
Cine a fost Grigore Gheba, omul al cărui nume a dat fiori elevilor?

Matematicianul Grigore Gheba a avut o viață demnă de un film de Oscar. Născut pe 15 august 1912, la Poienița, în Vrancea, acesta a fost, în decursul vieții, general de armată, o scurtă perioadă om politic, dar și mare matematician. Profesorul Gheba a scris peste 30 de culegeri de probleme de matematică, tipărite în peste 6 milioane de exemplare.

Viața lui Grigore Gheba

Grigore Gheba a trăit într-o perioadă plină de confruntări sângeroase. Acesta a luptat pe front în cel de-al Doilea Război Mondial. După bătălia de la Cotul Donului, împotriva rușilor, Gheba a fost luat prizonier și trimis în Siberia. Evenimentul este considerat unul dintre cel mai negru din istoria Armatei Române, nu mai puțin de 150.000 de de soldați pierzându-și viața într-o luptă fără precedent.

Grigore Gheba a fost ținut capturat de ruși un an de zile, moment în care a fost văzut într-un lagăr de Ana Pauker, celebra militantă comunistă. Acesta era mai mult mort decât viu și a fost ajutat să își revină de un medic rus, Marusia Anka. Cât timp a stat în lagăr, bărbatul s-a îmbolnăvit rău din cauza epidemiilor și a lipsei de mâncare. La un moment dat, Gheba și-a scos încălțările și le-a pus pe jar și le-a mâncat, ca să nu moară de foame.

În vagonul meu aveam nouă morţi şi, în mijloc, o grămadă mare de excremente. Într-un alt vagon, cei rămaşi în viaţă tăiaseră fesele morţilor şi le mâncaseră. După ce am trecut prin trei lagăre, dintr-un bărbat voinic, la 26 de ani, ajunsesem să cântăresc 39 de kilograme. Atunci a apărut îngerul vieţii mele, a mărturisit în cartea autobiografică, „Între viaţă şi moarte”, Grigore Gheba.

Matematicianul a fost ajutat, în lagăr, să supraviețuiască de medicul Marusia Anka. Aceasta era o rusoaică blondă, cu ochi albaștri, iar între cei doi s-a legat o poveste de dragoste, sfârșită tragic din păcate. Spre bătrânețe, Gheba a mers la Moscova și a aflat că femeia a fost ucisă chiar în lagărul unde a stat el, din cauza idilei dintre cei doi.

După ce a revenit în țară, Grigore Gheba a luptat împotriva nemților, iar ulterior a fost ridicat la gradul de general. A fost rănit de două ori şi a primit 8 decoraţii.

Gheba a refuzat să se înscrie în Partidul Comunist

Ana Pauker, cea care l-a salvat din lagărul din Siberia, l-a propus pe Gheba să fie prefect al judeţului Râmnicu Sărat. Acesta era presat să se înscrie în rândurile Partidului Comunist, însă a refuzat și și-a dat demisia din funcția de prefect, nu înainte de a se opune arestării a 84 de învăţători şi preoţi, sub motivaţia că ar fi fost legionari.

În ceea ce priveşte comunismul implantat cu forţa de indivizi de ţeapa Anei Pauker, am înţeles că era o formă mascată a trădării de patri, drept care am refuzat să fiu membru de partid încă de când eram în dizivie şi, apoi, tot restul vieţii, suportând, cei-i drept, consecinţele.

Gheba a scris peste 30 de culegeri de probleme de matematică

La vârsta de 35 de ani, acesta revine la marea sa pasiune din copilărie, matematica, și decide să urmeze cursurile Facultăţii de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti. Zece ani mai târziu, în 1958 avea să-i apară şi prima culegere de matematică de nivel elementar și mediu, în special de algebră și geometrie.

Grigore Gheba a murit la 92 de ani, pe data de 6 septembrie 2004, în urma unui atac de cord. Pe biroul său a fost găsită o culegere de matematică, neterminată, pe care urma să o publice.

Foto: 7est.ro și Pexels

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot