Cine a fost Grigore Gheba, omul al cărui nume a dat fiori elevilor?

11.03.2021
Cine a fost Grigore Gheba, omul al cărui nume a dat fiori elevilor?

Matematicianul Grigore Gheba a avut o viață demnă de un film de Oscar. Născut pe 15 august 1912, la Poienița, în Vrancea, acesta a fost, în decursul vieții, general de armată, o scurtă perioadă om politic, dar și mare matematician. Profesorul Gheba a scris peste 30 de culegeri de probleme de matematică, tipărite în peste 6 milioane de exemplare.

Viața lui Grigore Gheba

Grigore Gheba a trăit într-o perioadă plină de confruntări sângeroase. Acesta a luptat pe front în cel de-al Doilea Război Mondial. După bătălia de la Cotul Donului, împotriva rușilor, Gheba a fost luat prizonier și trimis în Siberia. Evenimentul este considerat unul dintre cel mai negru din istoria Armatei Române, nu mai puțin de 150.000 de de soldați pierzându-și viața într-o luptă fără precedent.

Grigore Gheba a fost ținut capturat de ruși un an de zile, moment în care a fost văzut într-un lagăr de Ana Pauker, celebra militantă comunistă. Acesta era mai mult mort decât viu și a fost ajutat să își revină de un medic rus, Marusia Anka. Cât timp a stat în lagăr, bărbatul s-a îmbolnăvit rău din cauza epidemiilor și a lipsei de mâncare. La un moment dat, Gheba și-a scos încălțările și le-a pus pe jar și le-a mâncat, ca să nu moară de foame.

În vagonul meu aveam nouă morţi şi, în mijloc, o grămadă mare de excremente. Într-un alt vagon, cei rămaşi în viaţă tăiaseră fesele morţilor şi le mâncaseră. După ce am trecut prin trei lagăre, dintr-un bărbat voinic, la 26 de ani, ajunsesem să cântăresc 39 de kilograme. Atunci a apărut îngerul vieţii mele, a mărturisit în cartea autobiografică, „Între viaţă şi moarte”, Grigore Gheba.

Matematicianul a fost ajutat, în lagăr, să supraviețuiască de medicul Marusia Anka. Aceasta era o rusoaică blondă, cu ochi albaștri, iar între cei doi s-a legat o poveste de dragoste, sfârșită tragic din păcate. Spre bătrânețe, Gheba a mers la Moscova și a aflat că femeia a fost ucisă chiar în lagărul unde a stat el, din cauza idilei dintre cei doi.

După ce a revenit în țară, Grigore Gheba a luptat împotriva nemților, iar ulterior a fost ridicat la gradul de general. A fost rănit de două ori şi a primit 8 decoraţii.

Gheba a refuzat să se înscrie în Partidul Comunist

Ana Pauker, cea care l-a salvat din lagărul din Siberia, l-a propus pe Gheba să fie prefect al judeţului Râmnicu Sărat. Acesta era presat să se înscrie în rândurile Partidului Comunist, însă a refuzat și și-a dat demisia din funcția de prefect, nu înainte de a se opune arestării a 84 de învăţători şi preoţi, sub motivaţia că ar fi fost legionari.

În ceea ce priveşte comunismul implantat cu forţa de indivizi de ţeapa Anei Pauker, am înţeles că era o formă mascată a trădării de patri, drept care am refuzat să fiu membru de partid încă de când eram în dizivie şi, apoi, tot restul vieţii, suportând, cei-i drept, consecinţele.

Gheba a scris peste 30 de culegeri de probleme de matematică

La vârsta de 35 de ani, acesta revine la marea sa pasiune din copilărie, matematica, și decide să urmeze cursurile Facultăţii de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti. Zece ani mai târziu, în 1958 avea să-i apară şi prima culegere de matematică de nivel elementar și mediu, în special de algebră și geometrie.

Grigore Gheba a murit la 92 de ani, pe data de 6 septembrie 2004, în urma unui atac de cord. Pe biroul său a fost găsită o culegere de matematică, neterminată, pe care urma să o publice.

Foto: 7est.ro și Pexels

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising