Cine a fost românca Sarmiza Bilcescu, prima femeie avocat din Europa?

19.08.2021
Cine a fost românca Sarmiza Bilcescu, prima femeie avocat din Europa?

Meseria de avocat este una dintre cele mai solicitante intelectual din lume. Pentru a ajunge să profesezi avocatura trebuie urmați ani mulți de studiu. Sarmiza Bilcescu a excelat la acest capitol, într-un moment în care femeile erau considerate inferioare bărbaților.

Cine a fost Sarmiza Bilcescu?

Sarmiza Bilcescu s-a născut pe 27 aprilie 1867, la București, într-o familie înstărită. Aceasta a arătat, încă de când era mică, aptitudini intelectuale desăvârșite, fapt pentru care a fost trimisă să studieze la Paris. În anul 1887, tânăra și-a luat licența în științe juridice, iar 3 ani mai târziu a obținut și un doctorat în drept, cu lucrarea „De la condition légale de la mère” (Condiția juridică a mamei). Drept urmare, Sarmiza Bilcescu a devenit prima femeie din Europa care a obținut licența în drept și prima femeie din lume cu un doctorat în drept.

Tânăra a trebuit să înfrunte multe obstacole pentru a-și îndeplini visul. Perioada în care aceasta a trăit era una în care femeile erau considerate inferioare intelectual bărbaților. Chiar și la Paris lucrurile nu stăteau diferit, iar profesorii tratau diferit fetele de băieți.

Fără femei!… Ştiinţa se face între bărbaţi!, declara la acea vreme Paul Sonday, profesor la Sorbona, la apariţia Sarmizei Bilcescu în amfiteatrul universităţii, potrivit historia.ro.

Cu toate acestea, Sarmiza Bilcescu nu a renunțat, deși era puternic marginalizată. Ba mai mult, conducerea instituției de învățământ îi specificase portarului să nu o mai lase să intre în clădire. Drept urmare, românca a făcut o plângere către profesorii instituției, în care a susținut că acest lucru intră în contradicție cu motto-ul de la intrarea în campul universitar: Liberté, égalité, fraternité (Libertate, egalitate, fraternitate). De atunci lucrurile s-au schimbat, iar profesorii au rămas uimiți de perseverența și abilitățile intelectuale ale româncei.

De ce nu a profesat niciodată avocatura?

După ce revine în țară, în anul 1891, Sarmiza Bilcescu a fost admisă în Baroul Ilfov, după o campanie derulată în favoarea sa de juristul român Constantin Dissescu. La acea vreme Baroul Ilfov cuprindea și Bucureștiul și era prezidat de celebrul om politic și avocat Tache Ionescu.

Cu toate acestea, ea nu a practicat niciodată avocatura, iar 6 ani mai târziu s-a căsătorit cu Constantin Alimănișteanu. Ulterior, Sarmiza Bilcescu-Alimănișteanu a decis să renunțe la avocatură și și-a dedicat timpul pentru a schimba cutumele vremii. În felul acesta, ea a ajutat la fondarea „Societății Domnișoarelor Române”, care își propunea să lupte pentru creșterea gradului de educație în rândul femeilor.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot