De ce vedem Soarele și Luna la fel de mari, dacă Soarele e de 400 de ori mai mare ca Luna?

claudiu 26/04/2018 | 11:59 Ca să știm

Soarele este cea mai mare stea din Sistemul nostru solar. De cealaltă parte, luna este singurul satelit natural al Pământului. Privite de pe Terra, atât Soarele cât și Luna par de aceeași mărime, deși în realitate Soarele este de 400 de ori mai mare decât Luna. Cum se face că noi, oamenii, le vedem la fel de mari?

Să ne gândim la fenomenul de eclipsă, atunci când un corp ceresc trece prin fața altuia. Atunci, în cazul unei eclipse de Soare, cea mai mare stea și Luna par că sunt de aceeași mărime. Ca urmare, în timpul unei eclipse solare, Luna acoperă Soarele aproape perfect.  De fapt, diametrul Soarelui este de aproape 400 de ori mai mare decât cel al Lunii, dar se află la o distanță de 400 de ori mai mare de Pământ decât aceasta. Acest lucru face ca Soarele și Luna să pară de aceeași mărime, privite de pe Terra.

Pe viitor Luna nu va mai acoperi Soarele în totalitate

Nu același lucru se petrecea acum 100 de milioane de ani, când Luna era mult mai aproape de Terra. Conform oamenilor de știință, în viitorul îndepărtat se prevede că toate eclipsele solare vor deveni inelare, adică Luna va acoperi doar partea centrală a Soarelui. Astfel, urmașii noștri nu vor mai vedea niciodată o eclipsă totală de Soare.

Curiozități despre Soare:

  • Soarele este atât de mare încât în interiorul său ar încăpea aproximativ 1.3 milioane de planete de mărimea Terrei;
  • Temperatura Soarelui poate ajunge până la 15 milioane de grade Celsius;
  • 8 minute durează pentru ca lumina Soarelui să ajungă pe Pământ;
  • Temperatura care se regăsește în nucleul din centrul Pământului este aproape la fel de mare ca cea de pe Soare;
  • Planeta Pluto este cea mai lentă. Aceasta are nevoie de 248 de ani ca să orbiteze în jurul Soarelui.

Dacă sărim în Pământ, în cât timp am ajunge pe partea cealaltă?