Cum se calculează aria dreptunghiului? Proprietățile dreptunghiului

23.02.2021
Cum se calculează aria dreptunghiului? Proprietățile dreptunghiului

Aria dreptunghiului. Un dreptunghi este un patrulater cu patru unghiuri drepte. Poate fi definit și în alt mod: un paralelogram care conține un unghi drept – dacă un unghi este drept, celelalte trebuie să fie la fel. Mai mult, fiecare parte a unui dreptunghi are aceeași lungime cu cea opusă acestuia. De asemenea, are laturi adiacente inegale, spre deosebire de un pătrat.

Cum se calculează aria dreptunghiului?

Aria este o unitate de măsură a cât de mult spațiu există în interiorul unei forme. Calculul suprafeței unei forme sau a unei suprafețe poate fi util în viața de zi cu zi – de exemplu, poate fi necesar să știți cât de multă vopsea să cumpărați pentru a acoperi un perete sau cât de multă semințe de iarbă trebuie să semănați un gazon.

Pentru a găsi o valoare a unei arii trebuie să cunoaștem dimensiunea pe care o reprezintă un dreptunghi. Aria se aplică pentru orice unitate de lungime sau distanță. De exemplu, ați putea folosi centimetri, metri, mile, picioare etc. În matematică prescurtăm „centimetri pătrați” la cm², „2” înseamnă „pătrat”.

Cele mai simple (și cel mai frecvent utilizate) calcule de suprafață sunt pentru pătrate și dreptunghiuri.

Pentru a găsi aria unui dreptunghi, se înmulțește lungimea cu lățimea.

Aria dreptunghi = L * l

Aria dreptunghi

Proprietățile unui dreptunghi

Dreptunghiul are multe proprietăți interesante.

Alte proprietăți dreptunghiulare mai puțin cunoscute

Intersecția diagonalelor este circumcentrul – există un cerc care are un centru în acel punct și trece prin cele patru colțuri. Într-un dreptunghi cu diferite lungimi laterale (pur și simplu vorbind – nu un pătrat), nu se poate desena cercul.

Liniile care unesc punctele medii ale laturilor unui dreptunghi formează un romb, care este jumătate din aria dreptunghiului. Laturile formei sunt paralele cu diagonalele.

Dreptunghiuri în viața de zi cu zi

În mod surprinzător, suntem înconjurați de obiecte dreptunghiulare. De aceea, calculul nostru poate fi util nu numai pentru cursurile de matematică, ci și pentru problemele din viața de zi cu zi. Desigur, nu vom găsi un dreptunghi ideal în realitate, deoarece are întotdeauna o a treia dimensiune; dar dacă este mică în comparație cu celelalte două măsurători, aproximarea este suficient de bună.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot