Cum se calculează metrul cub? Ce se măsoară în metri cubi?

23.09.2020
Cum se calculează metrul cub? Ce se măsoară în metri cubi?

Mintea noastră poate întâmpina dificultăți în a afla ce cantitate reprezintă un metru cub. Chiar dacă știm că metru cub reprezintă o unitate de volum în știința fizică, s-ar putea să ne imaginăm cu greu un metru cub.

Cum se calculează metrul cub?

Sistemul metric, numit și „SI” sau „Sistemul Internațional de Unități”, a fost conceput în secolul al XVIII-lea și implementat în Europa în anii 1790. Scopul său principal a fost de a înlocui unitățile imprecise și incomode cu unități care au fost mai ușor de lucrat și pe baza unor standarde absolute.

Cele șapte unități fundamentale ale SI sunt: metrul, kilogramul, secunda, amperul, kelvinul, molul și candela.

Metrul a fost astfel ales pentru a reprezenta o zece milionime din distanța presupusă de la ecuator la Polul Nord, iar kilogramul a fost selectat pentru a fi masa unui litru de apă. Un litru la rândul său a fost definit ca volumul ocupat de un spațiu în formă de cub 0,1 m (10 centimetri sau cm) pe o parte sau volumul echivalent în orice altă formă solidă.

Aceste definiții au fost modificate din valorile lor originale doar pentru a reflecta apariția instrumentelor de măsurare din ce în ce mai precise în timp.

Utilizarea contorului cubic

Un metru cub este o unitate derivată de măsură pentru volume. De asemenea, acesta este un metru ridicat la cub (1m x 1m x 1m), reprezentat geometric printr-un cub cu lungimile muchiilor de 1 m (1m x 1m x 1m).

1m3 = 1000 de dm3 (decimetri cubi) = 1.000.000 cm3 (centimetri cubi) = 1.000.000.000 mm3 (milimetri cubi)
1m3 = 1000 de litri

De exemplu, o cutie dreptunghiulară cu o lungime de 2m, o lățime de 1m și o înălțime de 0,5m ar avea un volum de 1 m3 (1 × 2 × 0,5 = 1).

Metrul cub este, de asemenea, numit și ster. Stereometria este ramură a geometriei care se ocupă cu măsurarea volumului corpurilor solide, deși acesta a devenit în mare parte un termen de antichitate și nu este un termen acceptabil în sine în sistemul SI. Rămâne în uz pentru măsurarea grămezilor de lemn tăiat în industria lemnului.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot