Dreptunghi. Cum se calculează perimetrul dreptunghiului?

25.02.2021
Dreptunghi. Cum se calculează perimetrul dreptunghiului?

Dreptunghiul este un patrulater cu patru unghiuri drepte (4 * 90° = 360°). Numele său este derivat din cuvântul latin „rectangulus” care înseamnă „unghi drept” (rectus) (angulus).

Laturile opuse ale dreptunghiului sunt paralele între ele și de lungime egală. Dreptunghiul are două diagonale care se intersectează în mijlocul dreptunghiului și sunt de lungimi egale.

Cum se calculează perimetrul dreptunghiului?

În geometrie, perimetrul poate fi definit ca o cale sau granița care înconjoară o formă. Poate fi definit și ca lungimea conturului unei forme. Cuvântul perimetru a fost derivat din cuvântul grecesc „peri” care înseamnă „în jur” și „metron” care înseamnă „măsură”.
Perimetrul este lungimea totală a laturilor unei forme bidimensionale.

Putem circumscrie oricând un cerc pe dreptunghi, deoarece centrul său este echidistant de toate cele patru vârfuri ale sale. Mai mult, centrul acestui cerc se află exact la intersecția a două diagonale.

Cu toate acestea, nu putem înscrie un cerc în fiecare dreptunghi. De fapt, o putem face numai cu un pătrat, care este cazul special al unui dreptunghi. Pătratul este un patrulater cu patru unghiuri drepte și toate cele patru laturi de lungimi egale.

Un perimetru este o cale care înconjoară orice formă bidimensională. Ne putem gândi la el ca la un gard care este necesar pentru a înconjura o curte a unei grădini. Un cerc este o figură specială, deoarece perimetrul său se numește de obicei circumferință.

P = l + L + l + L

P = 2 * l + 2 * L

P = 2 * (l + L)

Perimetrul unui dreptunghi presupune că lungimea este mai mare decât lățimea.

Dreptunghiuri în viața de zi cu zi

În mod surprinzător, suntem înconjurați de obiecte dreptunghiulare. De aceea, calculul nostru poate fi util nu numai pentru cursurile de matematică, ci și pentru problemele din viața de zi cu zi.

Calculăm adesea perimetrul atunci când punem luminile de Crăciun prin casă sau împrejmuim grădina din curte. Alte exemple pot include găsirea lungimii totale a graniței terenului de fotbal.

Fețe de masă dreptunghiulare – având în vedere dimensiunea unei mesei, putem afla ce față de masă este necesară sau cât de multă dantelă sau bandă de cârlig trebuie să utilizăm.

Mese, oglinzi, rame, pânză, foi de hârtie, caiete, plicuri, bani, steaguri, piscine dreptunghiulare, telefoane, tablete, laptopuri … Este o listă nesfârșită!

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot