Este sau nu adevărat că mierea în ceai este toxică?

01.01.2021
Este sau nu adevărat că mierea în ceai este toxică?

Mulți oameni preferă în locul zahărului, mierea în ceai. Acționează ca un îndulcitor natural și ca un calmant pentru gât atunci când sunt bolnavi. Cu toate acestea există zvonuri că mierea în ceai ar putea fi un produs toxic.

Adăugarea mierii în ceașca cu ceai nu este ceva nou, este un remediu natural și îndulcitor bine cunoscut. Pentru mulți dintre noi, această combinație este „siropul” de gât perfect. Mai ales în copilărie, de fiecare dată când ne plângeam de dureri în gât, mama a turna miere în apă fierbinte. Mierea se adaugă beneficiilor pe care deja le oferă ceaiul, făcându-le un „cuplu” perfect și puternic.

Ce alte beneficii are mierea?

Mierea vine cu beneficii suplimentare care depășesc calmarea durerii în gât. Dar beneficiile pe care le putem obține depind de mierea pe care o cumpărăm: crudă sau pasteurizată.

Pentru beneficiile suplimentare, este de preferat să cumpărăm miere crudă. Are proprietăți anti-bacteriene, antiinflamatoare, anticancerigene, antiulcerice și anti-fungice.

Ce este mierea crudă?

Mierea crudă este exact cum sună – este forma brută de miere, ceea ce înseamnă că nu a fost făcută nicio post-procesare. Uneori este filtrată, dar asta nu înseamnă că nu mai este crudă. Există mai multe beneficii în mierea crudă, deoarece propolisul albinelor este încă acolo, de unde provin toate proprietățile benefice.

Este sau nu toxică mierea în ceai?

Oamenii se sperie atunci când aud de miere pusă în ceai fierbinte? De ce? Nu știm exact, este o combinație veche de ani de zile și nu s-a auzit vreodată că a murit cineva din cauza asta.

După cum se dovedește, adăugarea de miere în apa clocotită poate schimba enzimele, reducând beneficiile acesteia. Dar ceea ce mulți oameni nu realizează este că mierea pasteurizată a fost deja tratată termic pentru a ucide bacteriile.

Deci, deși ar putea fi mai puțin benefic (se crede că, prin uciderea bacteriilor, fierbeți și antioxidanți suplimentari), nu există studii oficiale până în acest moment care să confirme acest fapt. Însă toxic nu este.

Așadar, mierea nu devine toxică atunci când este încălzită (și adăugată la ceai). Singurul lucru care se întâmplă este că îi scad beneficiile.

Zvonul cum că mierea ar fi toxică în ceai a început de la unul dintre cele mai vechi sisteme de vindecare: Ayurveda. În sanscrită, Ayurveda se traduce prin „Știința vindecării”.

Credința lor dietetică este să ingereze purul pentru a nu intoxica corpul. Având în vedere acest lucru, atunci când încălzești mierea, nu mai este în forma sa pură, făcându-l „toxic” pentru oameni.

Când încălzim mierea, se schimbă moleculele, făcându-le să înfunde canalele corpului. Convingerile lor dietetice nu sunt neapărat greșite, este doar un mod diferit de a privi lucrurile.

Mierea nu vine fără riscuri

Mierea, fie că este pasteurizată, crudă, coaptă sau în ceai, vine în continuare cu riscuri. Mierea conține cantități mici de bacterii Clostridium botulinum.

La sugarii cu vârsta sub un an, poate fi letal, deoarece nu pot lupta încă împotriva acestei bacterii. De aceea, medicii pediatri interzic mierea copiilor sub un an.

Unii adulți pot prezenta simptome, dar nu sunt la fel de dăunătoare. Se transformă în botulism, o formă rară de intoxicație alimentară. Așadar, este posibil ca mierea să cauzeze vărsături, diaree și dureri de cap.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot