Ce se întâmplă în organismul tău după post? Ce e bine să mănânci?

13.12.2020
Ce se întâmplă în organismul tău după post? Ce e bine să mănânci?

În această perioadă, multe persoane fac o detoxifiere a organismului și a psihicului. Acestea țin post și dau un restart benefic multor funcții vitale.

Medicii spun că în acest timp ficatul se regenerează, iar glicemia se reglează. Mai mult de atât, cei care țin post își normalizează valorile tensiunii arteriale. Cu toate acestea, imediat după terminarea postului trebuie să ținem cont de câteva aspecte pentru a nu da organismul peste cap odată cu revenirea la un regim alimentar normal.

După terminarea postului, foarte dăunător organismului este consumul de produse de origine animală. Gheia pentru menținerea unui tranzit digestiv normal este hidratarea corespunzătoare.

Supele sau ciorbele care conțin carne pot asigura echilibrul necesar între nivelul apei și cel al alimentelor nou introduse. De asemenea, carnea se poate asezona cu un piure de legume sau cu o salată, iar porțiile trebuie să fie în cantități mici.

Trecerea la regimul alimentar normal se poate face și cu ajutorul ceaiurilor. Cele mai recomandate de medici sunt ceaiurile de mușețel, cele de mentă sau cele de fenicul. Acestea combat durerile de stomac, indigestiile și disconfortul digestiv.

Ceaiul se poate bea în orice perioadă a zilei, după mese. În ceai se pot adăuga miere și lămâie , acesta protejând stomacul și întărind imunitatea, mai ales în acest context creat de pandemie, dar și de sezonul rece.

Sfaturi pentru a-ți reveni după post

Pentru a fi în formă, pe lângă alimentația corectă, mișcarea este aliatul potrivit. Un stil de viața activ cu exerciții fizice zilnice, reduce stările de depresie, de anxietate şi stresul.

Digestia începe din cavitatea bucală, de aceea este foarte important să mănânci în liniște, mestecând bine alimentele, astfel activitatea tubului digestiv se va ușura și se va evita balonarea după masă.

Experții în nutriție recomandă ca mâncarea să fie mestecată de 30-40 de ori pentru ca saliva să fie bine amestecată cu hrana și sucul digestiv să fie activ. De asemenea, masa ar trebui să dureze o oră sau cel puțin să nu fie luată în grabă.

Foto: Pexels.com

Cele mai noi articole
Care sunt diferențele dintre alune și arahide?
Care sunt diferențele dintre alune și arahide?
Oamenii consumă alune și arahide încă din cele mai vechi timpuri. Gustul și aspectul lor diferă, la fel ca și proprietățile acestora. Redactorii shtiu.ro vă prezintă, în rândurile de mai... citește tot
Înainte de Covid a fost ciuma. Cum a ucis ciuma trei domnitori români?
Înainte de Covid a fost ciuma. Cum a ucis ciuma trei domnitori români?
În secolul al XVII-lea, Transilvania și Moldova au fost lovite puternic de ciuma. Deși nu există o cifră exactă, se crede că epidemia din urmă cu trei secole a ucis peste 50.000 de oameni.... citește tot
Care e diferența dintre sare de mare și sare de masă?
Care e diferența dintre sare de mare și sare de masă?
Sarea este ingredientul care dă gust mâncării. Aceasta, pe lângă faptul că ajută la potențarea celorlalte arome din preparatul culinar, duce și la neutralizarea gustului amar. Drept urmare,... citește tot