Ce se întâmplă în organismul tău după post? Ce e bine să mănânci?

13.12.2020
Ce se întâmplă în organismul tău după post? Ce e bine să mănânci?

În această perioadă, multe persoane fac o detoxifiere a organismului și a psihicului. Acestea țin post și dau un restart benefic multor funcții vitale.

Medicii spun că în acest timp ficatul se regenerează, iar glicemia se reglează. Mai mult de atât, cei care țin post își normalizează valorile tensiunii arteriale. Cu toate acestea, imediat după terminarea postului trebuie să ținem cont de câteva aspecte pentru a nu da organismul peste cap odată cu revenirea la un regim alimentar normal.

După terminarea postului, foarte dăunător organismului este consumul de produse de origine animală. Gheia pentru menținerea unui tranzit digestiv normal este hidratarea corespunzătoare.

Supele sau ciorbele care conțin carne pot asigura echilibrul necesar între nivelul apei și cel al alimentelor nou introduse. De asemenea, carnea se poate asezona cu un piure de legume sau cu o salată, iar porțiile trebuie să fie în cantități mici.

Trecerea la regimul alimentar normal se poate face și cu ajutorul ceaiurilor. Cele mai recomandate de medici sunt ceaiurile de mușețel, cele de mentă sau cele de fenicul. Acestea combat durerile de stomac, indigestiile și disconfortul digestiv.

Ceaiul se poate bea în orice perioadă a zilei, după mese. În ceai se pot adăuga miere și lămâie , acesta protejând stomacul și întărind imunitatea, mai ales în acest context creat de pandemie, dar și de sezonul rece.

Sfaturi pentru a-ți reveni după post

Pentru a fi în formă, pe lângă alimentația corectă, mișcarea este aliatul potrivit. Un stil de viața activ cu exerciții fizice zilnice, reduce stările de depresie, de anxietate şi stresul.

Digestia începe din cavitatea bucală, de aceea este foarte important să mănânci în liniște, mestecând bine alimentele, astfel activitatea tubului digestiv se va ușura și se va evita balonarea după masă.

Experții în nutriție recomandă ca mâncarea să fie mestecată de 30-40 de ori pentru ca saliva să fie bine amestecată cu hrana și sucul digestiv să fie activ. De asemenea, masa ar trebui să dureze o oră sau cel puțin să nu fie luată în grabă.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot