Ce se întâmplă în organismul tău după post? Ce e bine să mănânci?

13.12.2020
Ce se întâmplă în organismul tău după post? Ce e bine să mănânci?

În această perioadă, multe persoane fac o detoxifiere a organismului și a psihicului. Acestea țin post și dau un restart benefic multor funcții vitale.

Medicii spun că în acest timp ficatul se regenerează, iar glicemia se reglează. Mai mult de atât, cei care țin post își normalizează valorile tensiunii arteriale. Cu toate acestea, imediat după terminarea postului trebuie să ținem cont de câteva aspecte pentru a nu da organismul peste cap odată cu revenirea la un regim alimentar normal.

După terminarea postului, foarte dăunător organismului este consumul de produse de origine animală. Gheia pentru menținerea unui tranzit digestiv normal este hidratarea corespunzătoare.

Supele sau ciorbele care conțin carne pot asigura echilibrul necesar între nivelul apei și cel al alimentelor nou introduse. De asemenea, carnea se poate asezona cu un piure de legume sau cu o salată, iar porțiile trebuie să fie în cantități mici.

Trecerea la regimul alimentar normal se poate face și cu ajutorul ceaiurilor. Cele mai recomandate de medici sunt ceaiurile de mușețel, cele de mentă sau cele de fenicul. Acestea combat durerile de stomac, indigestiile și disconfortul digestiv.

Ceaiul se poate bea în orice perioadă a zilei, după mese. În ceai se pot adăuga miere și lămâie , acesta protejând stomacul și întărind imunitatea, mai ales în acest context creat de pandemie, dar și de sezonul rece.

Sfaturi pentru a-ți reveni după post

Pentru a fi în formă, pe lângă alimentația corectă, mișcarea este aliatul potrivit. Un stil de viața activ cu exerciții fizice zilnice, reduce stările de depresie, de anxietate şi stresul.

Digestia începe din cavitatea bucală, de aceea este foarte important să mănânci în liniște, mestecând bine alimentele, astfel activitatea tubului digestiv se va ușura și se va evita balonarea după masă.

Experții în nutriție recomandă ca mâncarea să fie mestecată de 30-40 de ori pentru ca saliva să fie bine amestecată cu hrana și sucul digestiv să fie activ. De asemenea, masa ar trebui să dureze o oră sau cel puțin să nu fie luată în grabă.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot