În ce județ trăiesc românii care au cea mai mare speranță de viață?

26.08.2022
În ce județ trăiesc românii care au cea mai mare speranță de viață?

De-a lungul timpului speranța de viață a oamenilor a crescut. Acest lucru s-a datorat, în special, dezvoltării tehnologiilor care au facilitat apariția medicamentelor, iar astfel multe dintre boli au fost eradicate sau ținute sub control pentru a nu se agrava. În România, nivelul de trai este mai scăzut decât în țările dezvoltate, ca atare și speranța de viață este mai scăzută. Cu toate acestea, există un județ unde oamenii trăiesc mai mult decât media pe țară.

Care este județul cu cea mai mare speranță de viață?

Institutul Național de Statistică (INS) a venit cu câteva date interesante, în ceea ce priveşte populația României. Potrivit INS, lumea din județul Vâlcea are cea mai mare speranță de viață din țară. În această regiune, oamenii trăiesc în medie 84.5 ani.

Trebuie precizat că acest județ este singurul din România unde speranța de viață depășește în medie 80 de ani. Surprinzător este faptul că județul Vâlcea nu este printre cele mai bogate și dezvoltate regiuni din țară și, cu toate acestea, oamenii trăiesc mai mult decât în celelalte zone.

Pe locul al doilea în top se situează Bucureștiul (78,4 ani), județul Cluj (77,47 ani), Brașov (77,37 ani) și Sibiu (76,9 ani). La capătul opus al clasamentului, acolo unde speranța de viață este cea mai mică, se situează județul Tulcea (73,2 ani), Giurgiu, Călărași și Satu Mare (74,2 ani), potrivit Hotnews.ro.

Conform datelor oficiale, speranța de viață este mai mare la oraș decât la țară în medie cu 3 ani. Cu toate acestea, există două județe unde se trăiește mai mult în mediul rural: Vâlcea și Hunedoara.

De ce a crescut speranța de viață?

În ultimii zeci de ani, speranța de viață a crescut peste tot în lume, datorită în principal medicinei. În România, în anul 1970 o persoană cu greu trecea de 68 de ani, iar acum speranța de viață este cu 4 ani mai mare.

Cu toate acestea, unii cercetători susțin că statistica este una înșelătoare, iar oamenii nu trăiesc mai mult ca în trecut. Trebuie precizat că există o diferență majoră între speranța de viață și durata de viață.

Durata de viață a oamenilor, spre deosebire de speranța de viață, care este o construcție statistică nu s-a schimbat prea mult, din câte îmi pot da seama, a declarat Walter Scheidel de la Universitatea Stanford, conform bbc.com.

Speranța de viață reprezintă o medie. De exemplu, dacă ai doi copii gemeni, iar unul dintre ei moare după câteva ore de la naștere, dar celălalt trăiește până la vârsta de 60 de ani, speranța lor medie de viață este de 30. Așadar, această statistică este un pic înșelătoare.

Lucrurile s-au schimbat odată cu trecerea timpului, fiindcă a scăzut numărul de mortalitate infantilă datorită medicinei moderne și, drept urmare, speranța de viață a crescut. Astfel că, atunci când se lucrează cu date statistici medii cifrele suferă schimbări majore.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Zece țări unde marijuana este legală
Zece țări unde marijuana este legală
Se spune că o cantitate mică de marijuana ar avea proprietăți benefice pentru organismul uman. De aceea, în unele state, acest drog este la liber și oricine îl poate achiziționa și consuma... citește tot
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
România a devenit o țară democratică după căderea comunismului, în anul 1989. Totodată, economia de piață s-a transformat într-una liberă și și-au făcut apariția tot felul de... citește tot
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Anul 2022 a fost unul plin de evenimente la nivel global. Drept urmare, românii au căutat informații pe Google despre lucrurile care au marcat omenirea. La începutul anului trecut lumea a fost... citește tot
Recomandări din presa de azi