În ce județ trăiesc românii care au cea mai mare speranță de viață?

26.08.2022
În ce județ trăiesc românii care au cea mai mare speranță de viață?

De-a lungul timpului speranța de viață a oamenilor a crescut. Acest lucru s-a datorat, în special, dezvoltării tehnologiilor care au facilitat apariția medicamentelor, iar astfel multe dintre boli au fost eradicate sau ținute sub control pentru a nu se agrava. În România, nivelul de trai este mai scăzut decât în țările dezvoltate, ca atare și speranța de viață este mai scăzută. Cu toate acestea, există un județ unde oamenii trăiesc mai mult decât media pe țară.

Care este județul cu cea mai mare speranță de viață?

Institutul Național de Statistică (INS) a venit cu câteva date interesante, în ceea ce priveşte populația României. Potrivit INS, lumea din județul Vâlcea are cea mai mare speranță de viață din țară. În această regiune, oamenii trăiesc în medie 84.5 ani.

Trebuie precizat că acest județ este singurul din România unde speranța de viață depășește în medie 80 de ani. Surprinzător este faptul că județul Vâlcea nu este printre cele mai bogate și dezvoltate regiuni din țară și, cu toate acestea, oamenii trăiesc mai mult decât în celelalte zone.

Pe locul al doilea în top se situează Bucureștiul (78,4 ani), județul Cluj (77,47 ani), Brașov (77,37 ani) și Sibiu (76,9 ani). La capătul opus al clasamentului, acolo unde speranța de viață este cea mai mică, se situează județul Tulcea (73,2 ani), Giurgiu, Călărași și Satu Mare (74,2 ani), potrivit Hotnews.ro.

Conform datelor oficiale, speranța de viață este mai mare la oraș decât la țară în medie cu 3 ani. Cu toate acestea, există două județe unde se trăiește mai mult în mediul rural: Vâlcea și Hunedoara.

De ce a crescut speranța de viață?

În ultimii zeci de ani, speranța de viață a crescut peste tot în lume, datorită în principal medicinei. În România, în anul 1970 o persoană cu greu trecea de 68 de ani, iar acum speranța de viață este cu 4 ani mai mare.

Cu toate acestea, unii cercetători susțin că statistica este una înșelătoare, iar oamenii nu trăiesc mai mult ca în trecut. Trebuie precizat că există o diferență majoră între speranța de viață și durata de viață.

Durata de viață a oamenilor, spre deosebire de speranța de viață, care este o construcție statistică nu s-a schimbat prea mult, din câte îmi pot da seama, a declarat Walter Scheidel de la Universitatea Stanford, conform bbc.com.

Speranța de viață reprezintă o medie. De exemplu, dacă ai doi copii gemeni, iar unul dintre ei moare după câteva ore de la naștere, dar celălalt trăiește până la vârsta de 60 de ani, speranța lor medie de viață este de 30. Așadar, această statistică este un pic înșelătoare.

Lucrurile s-au schimbat odată cu trecerea timpului, fiindcă a scăzut numărul de mortalitate infantilă datorită medicinei moderne și, drept urmare, speranța de viață a crescut. Astfel că, atunci când se lucrează cu date statistici medii cifrele suferă schimbări majore.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot