De ce sunt japonezii cei mai longevivi oameni din lume?

07.08.2021
De ce sunt japonezii cei mai longevivi oameni din lume?

Nu mai reprezintă nici un secret faptul că poporul japonez este cel mai longeviv din lume. Speranța de viață a niponilor este în acest moment de 84 de ani și aceasta se datorează nu doar genei, ci și unui stil de viață mult diferit comparativ cu noi, europenii.

Conform statisticilor publicate de Organizația Mondială a Sănătății, vârsta de 100 de ani este o normalitate pentru mulți dintre locuitorii Japoniei.

De aceea, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că există câţiva factori care le permite acestora să ajungă la o vârstă înaintată fără probleme grave de sănătate.

Secretele longevității japonezilor?

 

Masă tradițională japoneză

 

În primul rând, niponii au o bucătărie foarte bogată, bazată pe legume proaspete, alge marine, soia fermentată, orez şi peşte. Acesta alimente asigură substanţe fitochimice adecvate, vitamine şi minerale, lucruri esențiale pentru un organism sănătos.

De asemenea, mâncărurile tradiționale sunt rareori prăjite în tigaie sau în friteuză. Din meniul lor zilnic nu lipsesc cartofii, salata, ceapa, varza, ardeii grași, roșiile, morcovii, ciupercile, și napii. Ei preferă aceste alimente fie crude, fie gătite la grătar sau la „bain-marie” pentru a nu-și pierde nutrienții.

În același timp, în Japonia există o cultură milenară a consumului de ceai, care este asociat longevităţii datorită proprietăţilor sale anti-bacteriene. Ceaiul nipon este mult mai benefic decât ceaiul la pliculețe și decât cafeaua.

Japonezii beau de regulă ceai verde, care conține o cantitate de antioxidanți utili. Matcha, ceaiul nipon sub formă de pulbere, este recunoscut pentru beneficiile pe care le are asupra organismului.

Deși la prima vedere pare amuzant, controlul cantității mâncării este una dintre tradițiile bucătăriei japoneze. Preparatele sunt servite pe mai multe farfurii mici, în timp ce platourile și farfuriile mari sunt o raritate. Niponii mănâncă folosindu-se de niște bețișoare mici.

De altfel, ei au o regulă denumită hara hachi bu, prin care mănâncă în porții mici și încet până se satură în proporție de 80%. Astfel, procesul de digestie se realizează mai repede, iar japonezii nu se confruntă cu probleme metabolice, gastrointestinale sau cu obezitatea.

Sistem obligatoriu de asistență medicală

Dincolo de toate aceste aspecte legate de alimentație, japonezii fac foarte mult sport, mai mult decât locuitorii altor țări din Occident.

Majoritatea niponilor preferă transportul în comun, mersul pe jos sau cu bicicleta, considerând transportul cu autoturismul personal un lux. În același timp, niponii primesc un apel de trezire pentru efectuarea exercițiilor fizice în fiecare dimineață.

Nu în ultimul rând, vizitele la medic sunt regulate și… obligatorii. În Japonia, în urmă cu șase decenii, a fost introdus sistemul obligatoriu de asistență medicală, ceea ce a contribuit decisiv la creșterea speranței de viață în rândul populației acestei țări. În prezent, fiecare nipon consultă medicul în medie de 12 ori pe an.

Japonezii sunt un popor îngrijit, care respectă toate regulile de curățenie. Tradițiile lor culturale vechi se bazează în mare măsură pe șintoism, religia tradițională a Japoniei și o fostă religie de stat a acestei țări.. Majoritatea niponilor se spală de două ori pe zi, iar băile comune – sentō – sunt des utilizate și reglementate.

Foto: Unsplash.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot