Celebra varza à la Cluj, mâncarea preferată a regilor din Transilvania. Rețetă de varză à la Cluj

18.05.2022
Celebra varza à la Cluj, mâncarea preferată a regilor din Transilvania. Rețetă de varză à la Cluj

Pentru mulți dintre noi, felul de mâncare „varză à la Cluj” poate suna ciudat. Clujul este un oraș uimitor din Transilvania, iar „à la” este o expresie franceză. Totuși, care este povestea din spatele preparatului? Cum a ajuns pe placul regilor și oamenilor de seamă?

Acest preparat este un fel principal, care se face, evident, cu varză și carne tocată. Acestea sunt ingredientele esențiale. De asemenea, se adaugă puțin orez, ceapă, sos de roșii, boia dulce, piper negru și câteva ierburi aromatice, de obicei, mărar și cimbru.

De fapt, arată ca o musaca și se poate spune că este ceva asemănător. Există straturi succesive de varză și carne tocată, care au fost preparate cu ingredientele enumerate mai sus. Apoi, tava cu întreaga compoziție se bagă la cuptor pentru aproximativ o oră. Se servește cu smântână deasupra și cu pâine sau mămăligă.

Regii din Transilvania iubeau „varza à la Cluj”

Potrivit istoricului Lukács József, pe vremuri varza era apreciată atât de ardelenii de rând, cât și de cei dintr-o clasă socială înaltă. Încă din secolul al XVI-lea, varza era consumată și gătită în mai multe variante. Într-una dintre cele mai vechi cărți de bucate din Transilvania, „Cartea de bucate a bucătarului-şef al principelui Transilvaniei“, apar foarte multe rețete care au ca ingredient principal varza. 100 de ani mai târziu, în „Cartea de bucate de la Cluj“ apare și „blazonul Transilvaniei”, varza à la Cluj.

Solii polonezi veniți în anul 1595 la Cluj, dar și fiul lui Mihai Viteazul în 24 octombrie 1600 ,au fost cuceriți de celebra varză. De asemenea, Matia Corvin, regele Ungariei, călătorea în Transilvania des, de multe ori deghizat în simplu trecător, pentru a vedea cum merg lucrurile și cum trăiesc supușii. În timpul unei vizite la Sibiu, acesta s-a cazat în casa unei văduve, iar acolo a mâncat celebra varză care l-a cucerit pe loc.

„S-a furişat în Sibiu şi a locuit în apropierea călugăriţelor negre, în casa unei sărmane văduve. (…) Şi după ce locuia de trei zile la sărmana văduvă, într-o zi de vineri a trimis-o pe femeie după vin. Şi până când femeia se dusese după vin, el pusese pe foc într-o oală varză cu ulei şi mâncă tot; după care aşeză o monedă de aur în oală şi plecă de acolo înainte să vină sărmana femeie cu vinul“, scrie Adevărul, citând una dintre cronicile vremii.

Aceeași cronică adăuga: „Și mai târziu regele povesti că în viaţa lui nu mâncase bucate cu gust mai bun decât varza cu ulei a sărmanei văduve de la Sibiu

Rețetă de varză a la Cluj

Ingrediente:

Mod de preparare:

Se curata varza de primele frunze, se spala apoi se toacă fideluta. Ulterior, se freaca cu putina sare, se lasa cateva minute apoi se stoarce de excesul de apă și se pune la călit într-o cratiță cu 2-3 lg ulei. Se amesteca din cand in cand ca să nu se lipească. În acest timp, orezul se clătește în mai multe ape, apoi se pune la fiert în apa cu sare. Când este aproapre fiert se strecoara si se lasa deoparte.

Se curață ceapa, se taie marunt si se pune la calit in putin ulei. Cand cepa devine transparenta, se adaugă pasta de ardei, se mai lasă puțin apoi se pune carnea tocata. Se amestecă bine si se lasa carnea să se gătească până își schimba culoarea, condimentand cu sare si piper dupa gust. Se stinge focul si se adauga orezul. Se omogenizeaza bine si se pune si putin cimbru tocat.

Se unge un vas de yena cu ulei si se adaugă un strat de varză. Se stropeste cu suc de rosii, se adaugă jumatate din carnea tocata, se presara din nou putin suc de rosii, din nou un strat de varza, suc de rosii si restul de carne. Deasupra se pune un ultim strat de varza peste care se toarna și restul de suc de rosii.

Se da la cuptorul preîncalzit la 180 de grade pentru aproximativ 1 ora. Eventual se poate acoperi vasul pentru o jumatate de ora apoi se îndepartează capacul. Varza a la Cluj se serveste caldă cu smântână. Poftă bună!

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot