Cum a cerut regina Maria „Transilvania până la Tisa și tot Banatul” la întâlnirea cu Clemenceau?

01.04.2022
Cum a cerut regina Maria „Transilvania până la Tisa și tot Banatul” la întâlnirea cu Clemenceau?

Regina Maria a României este un personaj emblematic în istoria României. La naștere, Alteța Sa Regală a avut numele de Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, fiind prințesă a Marii Britanii și Irlandei, deoarece era nepoata reginei Victoria a Regatului Unit.

Marie Alexandra a devenit regina Maria a României, fiindcă era căsătorită cu Ferdinand I atunci când acesta a urcat pe tronul țării noastre. Ea a fost mama regelui Carol al II-lea.

Regina Maria a luptat pentru reîntregirea neamului

Regina Maria a României a dovedit reale calități diplomatice în perioada în care s-a aflat în fruntea țării noastre, alături de soțul ei. Aceasta a urmărit să întărească legăturile dintre Marea Britanie și România, iar în perioada Primului Război Mondial (1914-1918) a susținut realizarea statului național român. În timpul conflictului militar, aceasta a avut grijă de soldații răniți, lucru care i-a adus denumirea, în popor, de „Mama răniților”.

Vremurile de după Primul Război Mondial au fost tulburi, pline de incertitudini, însă activitatea diplomatică a reginei Maria a ieșit încă o dată în evidență. Astfel, în 1919 la îndemnul trimisului francez în România, contele de Saint-Aulaire, Alteța Regală a întreprins o vizită în Franța.

Regina Maria a mers la Paris alături de cele trei fiice, Elisabeta, Maria și Ileana, iar pe data de 7 martie 1919 a intrat în audiență la prim-ministrul Franței, Georges Clemenceau. Întâlnirea a fost prevăzută să țină o jumătate de o oră, însă a durat aproximativ două ceasuri, timp în care Alteța Regală a cerut ca România să primească Transilvania până la Tisa și tot Banatul.

Discuția a fost relatată chiar de regina Maria, preluată, ulterior, de Gheorghe Brătianu și redată de istoricul Guy Gauthier, potrivit historia.ro.

– Uitați, doamnă, că țara dumneavoastră, semnând o pace separată, a pierdut dreptul de a cere respectarea angajamentelor teritoriale luate în favoarea sa de Aliați în august 1916?

-Domnule prim-ministru, știți prea bine că România a fost obligată să semneze pacea din cauza dezertării Rusiei și a izolării în care se găsea la sfârșitul anului 1917.

– Ah, doamnă! Nu asta! Nu dumneavoastră! Știu că v-ați opus personal păcii separate, nu veniți să-mi spuneți că v-am părăsit!

– Vorbiți-mi despre revendicările țării dumneavoastră.

– Transilvania până la Tisa și tot Banatul.

– Dar, doamnă, cereți partea leului!

– De aceea, domnule prim-ministru, Leoaica se adresează vărului ei Tigrul… (porecla lui Clemenceau).

După ce pe tronul României a urcat fiul ei, Carol al II-lea, regina Maria a ieșit din viața publică, iar în ultimii doi ani din viață a avut o stare de sănătate precară. Regina Maria a murit pe data de 18 iulie 1938, la vârsta de 62 de ani, la Sinaia, în Castelul Pelișor.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 1 septembrie este cea de-a 244-a a calendarului gregorian și a 245-a în anii bisecți. În această zi au avut loc de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a...
Cele mai noi articole
Ce țări folosesc propria rețea de internet?
Ce țări folosesc propria rețea de internet?
Procesul globalizării a adus în viața oamenilor schimbări pe care le resimțim și astăzi. Internetul este probabil cel mai important aspect al dezvoltării globalizării. Acesta reușește să... citește tot
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
Nicolae și Elena Ceaușescu au condus România după bunul plac. Cei doi aveau cunoștințe minime, spre deloc, în aproape orice domeniu, însă cu toate acestea au modelat țara după voința lor.... citește tot
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Omenirea este într-o continuă dezvoltare și schimbare. Grija pentru mediul natural și sănătatea umană a schimbat complet lumea în ultima perioadă. Industria auto s-a modificat mult în... citește tot