Cum a cerut regina Maria „Transilvania până la Tisa și tot Banatul” la întâlnirea cu Clemenceau?

01.04.2022
Cum a cerut regina Maria „Transilvania până la Tisa și tot Banatul” la întâlnirea cu Clemenceau?

Regina Maria a României este un personaj emblematic în istoria României. La naștere, Alteța Sa Regală a avut numele de Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, fiind prințesă a Marii Britanii și Irlandei, deoarece era nepoata reginei Victoria a Regatului Unit.

Marie Alexandra a devenit regina Maria a României, fiindcă era căsătorită cu Ferdinand I atunci când acesta a urcat pe tronul țării noastre. Ea a fost mama regelui Carol al II-lea.

Regina Maria a luptat pentru reîntregirea neamului

Regina Maria a României a dovedit reale calități diplomatice în perioada în care s-a aflat în fruntea țării noastre, alături de soțul ei. Aceasta a urmărit să întărească legăturile dintre Marea Britanie și România, iar în perioada Primului Război Mondial (1914-1918) a susținut realizarea statului național român. În timpul conflictului militar, aceasta a avut grijă de soldații răniți, lucru care i-a adus denumirea, în popor, de „Mama răniților”.

Vremurile de după Primul Război Mondial au fost tulburi, pline de incertitudini, însă activitatea diplomatică a reginei Maria a ieșit încă o dată în evidență. Astfel, în 1919 la îndemnul trimisului francez în România, contele de Saint-Aulaire, Alteța Regală a întreprins o vizită în Franța.

Regina Maria a mers la Paris alături de cele trei fiice, Elisabeta, Maria și Ileana, iar pe data de 7 martie 1919 a intrat în audiență la prim-ministrul Franței, Georges Clemenceau. Întâlnirea a fost prevăzută să țină o jumătate de o oră, însă a durat aproximativ două ceasuri, timp în care Alteța Regală a cerut ca România să primească Transilvania până la Tisa și tot Banatul.

Discuția a fost relatată chiar de regina Maria, preluată, ulterior, de Gheorghe Brătianu și redată de istoricul Guy Gauthier, potrivit historia.ro.

– Uitați, doamnă, că țara dumneavoastră, semnând o pace separată, a pierdut dreptul de a cere respectarea angajamentelor teritoriale luate în favoarea sa de Aliați în august 1916?

-Domnule prim-ministru, știți prea bine că România a fost obligată să semneze pacea din cauza dezertării Rusiei și a izolării în care se găsea la sfârșitul anului 1917.

– Ah, doamnă! Nu asta! Nu dumneavoastră! Știu că v-ați opus personal păcii separate, nu veniți să-mi spuneți că v-am părăsit!

– Vorbiți-mi despre revendicările țării dumneavoastră.

– Transilvania până la Tisa și tot Banatul.

– Dar, doamnă, cereți partea leului!

– De aceea, domnule prim-ministru, Leoaica se adresează vărului ei Tigrul… (porecla lui Clemenceau).

După ce pe tronul României a urcat fiul ei, Carol al II-lea, regina Maria a ieșit din viața publică, iar în ultimii doi ani din viață a avut o stare de sănătate precară. Regina Maria a murit pe data de 18 iulie 1938, la vârsta de 62 de ani, la Sinaia, în Castelul Pelișor.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot