Cum era să moară Regina Maria de gripa spaniolă?

02.04.2021
Cum era să moară Regina Maria de gripa spaniolă?

Primul Război Mondial a fost unul devastator, unde mulți români și-au pierdut viața. Finalul său ar fi trebuit să fie o eliberare pentru oameni, însă o altă tragedie a lovit populația globală. Gripa spaniolă, boala care a lovit prima dată în 1918, s-a transformat într-o pandemie și a fost la un pas să o ucidă și pe Regina Maria a României.

Pandemia de gripă spaniolă

Gripa spaniolă a apărut la finalul Primului Război Mondial și este asemănătoare cu gripa aviară din prezent. Această boală s-a răspândit pe tot globul cu ajutorul soldaților care s-au întors de pe front. Potrivit datelor oficiale, între 1918 și 1919 virusul a făcut între 50 și 100 de milioane de victime.

Nici până în prezent nu se știe locul de unde a pornit pandemia. I s-a spus gripa spaniolă, fiindcă a primit mai multă atenție în presa din Spania, decât în toată Europa. Virusul a fost observat prima dată în Fort Riley, Kansas, Statele Unite pe data de 11 martie 1918.

Datele oficiale arată că o cincime din populația planetei fusese contaminată, virusul circulând rapid în Europa, Asia, Africa şi în cele două Americi. Rata mortalității era de 250 de ori mai mare decât a oricărei alte gripe cunoscute la acea vreme, iar surprinzător era faptul că cele mai afectate persoane erau cele tinere și sănătoase, nu cele bolnave sau bătrâne. Mortalitatea cea mai ridicată s-a înregistrat la persoanele cu vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani.

Regina Maria, aproape de moarte din cauza gripei spaniole

România a fost lovită puternic de gripa spaniolă, odată cu revenirea în țară a soldaților de pe frontul Primului Război Mondial, în toamna lui 1918. După tragediile provocate de conflictul global a venit gripa spaniolă, care a iertat foarte puțină lume. La începutul lui decembrie 1918, Regina Maria s-a infectat cu acest virus și a căzut la pat.

Regina Maria decorează soldații întorși de pe front

N-am mai scris nimic de 20 de zile. Am fost bolnavă, foarte bolnavă. Pe neaşteptate, aproape fără să-mi dau seama, parcă m-a izbit ceva în spate şi m-a pus jos, tocmai cînd lumea voia să petreacă cu mine. (…) m-am îmbolnăvit, oribil, dureros, aşa cum n-am mai fost niciodată. Au fost zile chinuitoare de febră şi stare proastă, de slăbiciune, de înspăimîntător delir şi insomnie, de am crezut că o să-mi ies din minţi. Deci aşa arată faimoasa gripă spaniolă! Bine, voi şti de acum înainte că nu este de glumit cu ea!, a scris Regina Maria în propriul jurnal.

Regina Maria a reușit să scape de virusul ucigător și și-a reluat activitățile după o lună de zile, însă a rămas pentru o bună perioadă de timp cu câteva sechele, printre care căderea părului. Majestatea Sa era afectată și de faptul mai mulți apropiați pierduseră lupta cu cumplitul virus.

Cît eu am fost bolnavă, s-au mai îmbolnăvit şi alţii de aceeaşi boală şi doar foarte tîrziu am aflat cu consternare că generalul Lafont (ataşatul militar francez), Fotin Enescu, singurul dintre miniştrii noştri cu care intenţionam să lucrez pentru binele poporului nostru şi Dodel Cerchez au murit toţi trei, iar eu n-am ştiut nimic şi nimeni nu mi-a spus, de teamă – şi pe bună dreptate – că şocul mă va slăbi. Şi a fost, într-adevăr, un şoc şi o mare durere; pentru fiecare în felul lui, a notat în jurnal Regina Maria.

La sfârșitul anului 1919, gripa spaniolă a dispărut exact așa cum a început, brusc. De-a lungul vremii, s-au făcut multe speculații despre această boală, însă ultimele informații au arătat că a fost un un virus aviar de tipul H1N1. Așadar, gripa spaniolă a fost de fapt o gripă aviară.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot