Cel mai ciudat cimitir din România! Locul este mai inedit decât Săpânța

30.06.2023
Cel mai ciudat cimitir din România! Locul este mai inedit decât Săpânța

Cultura maghiară are o lungă istorie în România. Transilvania este o regiune care, pentru o perioadă îndelungată a aparținut vecinilor maghiari, aici trăind în continuare și astăzi foarte mulți etnici. Pentru că fiecare cultură își promovează istoria, în Transilvania sunt multe monumente unice și interesante, iar cimitirul Nyergeș este locul în care orice turist trebuie să ajungă măcar o dată în viață.

Cel mai ciudat cimitir: Nyergeș

cimitir

La o mică privire asupra hărții României, teritoriul care începe la nord de Brașov are denumiri maghiare. Etnicii numesc acest loc „Ținutul Secuiesc”. În această regiune se găsesc orașe precum Băile Tușnad, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc sau Sfântu Gheorghe. Limba maghiară este omniprezentă, iar etnicii români tind să lipsească.

Cultura maghiară se află pe aceste meleaguri de foarte mult timp, păstrându-și identitatea în toate modurile posibile. Limba, gastronomia și chiar portul reprezintă primele lucruri pe care le poți vedea într-un oraș precum Miercurea Ciuc.

La aproximativ 30 de minute de Miercurea Ciuc se află unul dintre cele mai inedite și în același timp extraordinare locuri din țara noastră. Cimitirul din Pasul Nyergeș pare a fi mai frumos și decât cel din Săpânța, deși este promovat mult mai puțin. Acesta se află la o altitudine de aproximativ 870 de metri, la despărțirea munților Ciucului. În trecătoare se află un complex comemorativ care marchează istoria secuilor și războiul sângeros de independență din 1848-1849.

În acest loc și-au găsit sfârșitul aproximativ 200 de ostași, iar în cinstea lor s-a ridicat un monument înalt de piatră, dar și diferite edificii funerare în stil secuiesc, care mai de care sculptate în fel și chip. Niciun monument funerar nu seamănă cu altul!

Pe data de 1 august 1849, cei 200 de ostași şi-au jertfit viaţa în încercarea de a opri armatele imperiale ruse şi austriece pentru a permite trupelor revoluţionare ale generalului Gál Sándor să se replieze. Cei două sute de revoluţionari au ţinut pe loc trupele generalului Clam Gallas, acestea fiind de cel puţin zece ori mai numeroase, în final fiind învinşi din cauza unui trădător, care a arătat atacatorilor singurul drum în munţi, iar aceştia au reuşit să-i încercuiască prin valea pârâului Ügrös.

Câți maghiari sunt în România?

Maghiarii reprezintă dintotdeauna cea mai numeroasă minoritate etnică din România. Acest lucru se datorează apropierii geografice dintre cele două țări, dar și pentru că Transilvaniei a făcut parte din Regatul Ungariei pentru o perioadă îndelungată.

La recensământul din anul 2022, în România trăiau aproximativ 1,002 milioane de etnici maghiari. Comparativ cu anul 2011, numărul acestora a scăzut cu peste 200.000. Cei mai numeroși se află în continuare în județele Harghita, Covasna și Mureș, iar cei mai puțini în Hunedoara și Sibiu.

Foto: Wikipedia.org & Bailetusnad.eco

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot