De ce ungurii se numesc maghiari?

21.12.2022
De ce ungurii se numesc maghiari?

Ungurii sunt un popor răspândit în Europa centrală, vorbitori de limbă maghiară. În limba română există doi termeni pentru a identifica o persoană din cultura vecină: ungur și maghiar. Fiecare cuvânt din dicționar are o însemnătate, astfel că a venit timpul să descoperim de ce ungurii sunt denumiți maghiari. 

De ce există două cuvinte diferite?

Conform DEX, cuvântul „ungur” provine din slava veche, iar „maghiar” provine din maghiară. Până în preajma secolului al XIX-lea, denumirea de ungur era atribuită fiecărui cetățean care aparține Regatului Ungariei, indiferent de etnie. La momentul respectiv, cuvântul maghiar încă nu era format.

Imediat după Unirea României din 1918, poporul român și conducătorii au dorit o încercare de ruptură socială a ungurilor din Transilvania de către țara mamă. Cuvântul „maghiar” suna în urechile românilor ca fiind oficial. Venirea ulterioară a regimului comunist a însemnat o tratare egală între popoare. Astfel că, în prima parte a noului regim, ungurii din Transilvania au avut parte de o vizibilitate publică mai bună.

Pentru că relațiile bilaterale au fost adeseori complicate, acest nou cuvânt de „maghiar” a însemnat o corectitudine politică. La nivel înalt, cuvântul „ungur” a fost înlocuit pentru a nu fi considerat un mesaj cu încărcătură negativă.  Popular, se folosește mai des „ungur”, astfel că, cele două cuvinte desemnează același lucru.

De ce ungurii din România doresc autonomie?

ungurii

Cele mai importante minorități din România sunt Rromii și ungurii. Dacă primii sunt răspândiți pe toată suprafața țării, ceilalți sunt restrânși într-un mic ținut.
De câțiva ani, vocea maghiarilor din Ținutul Secuiesc îndeamnă la o autonomie totală. Adică ruperea de România. În prezent, limba maghiară poate fi folosită liber atât în spațiul instituțiilor, în școli sau pe stradă.

„Sunt multe avantaje ale subsidiarității. Iar unul dintre ele este o transparență mai mare. E mai eficient să controlezi local sau regional.” – spune Jordi Xucla, parlamentar spaniol din Catalonia.

Ruperea regiunii de România ar însemna crearea unui nou stat în interiorul altui stat. Ceea ce ar duce la complicații legislative și juridice. În multe state din Europa, minoritățile s-au făcut auzite, cele mai puternice voci fiind ale Cataloniei din Spania și Ținutului Secuiesc din România.

„În centrul țării nu poți să faci autonomie. S-ar putea face, dacă am sta bine economic. Dar aici și infrastructura e foarte proastă, nu sunt fabrici. Nu o să se ajungă la autonomie deloc, cum scrie în Constituție că e stat unitar.” – spune un localnic din Odorheiu Secuiesc.

Foto. Dw.com & Fanatik.ro

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă contra francezilor!
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă ...
Unele dintre cele mai de succes victorii românești pe câmpul de luptă au avut loc în timpul Primului Război Mondial. Unele dintre momentele remarcabile rămân bătălile de la Mărăști,... citește tot
Șapte motive pentru care Teambuilding este un film slab
Șapte motive pentru care Teambuilding este un film slab
Filmul Teambuilding a fost lansat recent pe Netflix și, potrivit platformei cinematografice, a fost vizionat intens de români. Surprinzător sau nu creația artistică nu a avut același succes în... citește tot
Cum s-au înțeles cei doi Papi de la Vatican?
Cum s-au înțeles cei doi Papi de la Vatican?
Papa este liderul suprem de la Vatican. Încă de la fondare, papii sunt aleși prin vot cleric, iar mandatul lor este pe viață. Cu toate acestea, o situație nemaivăzută de peste 600 de ani a... citește tot
Recomandări din presa de azi