De ce ungurii se numesc maghiari?

21.12.2022
De ce ungurii se numesc maghiari?

Ungurii sunt un popor răspândit în Europa centrală, vorbitori de limbă maghiară. În limba română există doi termeni pentru a identifica o persoană din cultura vecină: ungur și maghiar. Fiecare cuvânt din dicționar are o însemnătate, astfel că a venit timpul să descoperim de ce ungurii sunt denumiți maghiari. 

De ce există două cuvinte diferite?

Conform DEX, cuvântul „ungur” provine din slava veche, iar „maghiar” provine din maghiară. Până în preajma secolului al XIX-lea, denumirea de ungur era atribuită fiecărui cetățean care aparține Regatului Ungariei, indiferent de etnie. La momentul respectiv, cuvântul maghiar încă nu era format.

Imediat după Unirea României din 1918, poporul român și conducătorii au dorit o încercare de ruptură socială a ungurilor din Transilvania de către țara mamă. Cuvântul „maghiar” suna în urechile românilor ca fiind oficial. Venirea ulterioară a regimului comunist a însemnat o tratare egală între popoare. Astfel că, în prima parte a noului regim, ungurii din Transilvania au avut parte de o vizibilitate publică mai bună.

Pentru că relațiile bilaterale au fost adeseori complicate, acest nou cuvânt de „maghiar” a însemnat o corectitudine politică. La nivel înalt, cuvântul „ungur” a fost înlocuit pentru a nu fi considerat un mesaj cu încărcătură negativă.  Popular, se folosește mai des „ungur”, astfel că, cele două cuvinte desemnează același lucru.

De ce ungurii din România doresc autonomie?

ungurii

Cele mai importante minorități din România sunt Rromii și ungurii. Dacă primii sunt răspândiți pe toată suprafața țării, ceilalți sunt restrânși într-un mic ținut.
De câțiva ani, vocea maghiarilor din Ținutul Secuiesc îndeamnă la o autonomie totală. Adică ruperea de România. În prezent, limba maghiară poate fi folosită liber atât în spațiul instituțiilor, în școli sau pe stradă.

„Sunt multe avantaje ale subsidiarității. Iar unul dintre ele este o transparență mai mare. E mai eficient să controlezi local sau regional.” – spune Jordi Xucla, parlamentar spaniol din Catalonia.

Ruperea regiunii de România ar însemna crearea unui nou stat în interiorul altui stat. Ceea ce ar duce la complicații legislative și juridice. În multe state din Europa, minoritățile s-au făcut auzite, cele mai puternice voci fiind ale Cataloniei din Spania și Ținutului Secuiesc din România.

„În centrul țării nu poți să faci autonomie. S-ar putea face, dacă am sta bine economic. Dar aici și infrastructura e foarte proastă, nu sunt fabrici. Nu o să se ajungă la autonomie deloc, cum scrie în Constituție că e stat unitar.” – spune un localnic din Odorheiu Secuiesc.

Foto. Dw.com & Fanatik.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot