Câți unguri sunt în România?

14.04.2022
Câți unguri sunt în România?

Populația României măsoară puțin peste 20 de milioane și este formată din mai multe minorități etnice. Ungurii reprezintă comunitatea etnică cea mai mare din țara noastră, având chiar și partid politic în Parlament, care a trecut pragul de 5% la fiecare scrutin electoral.

Ba mai mult, formațiunea politică Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) s-a aflat mai tot timpul în Executivul țării noastre, existând și o vorbă în popor, folosită în special în timpul alegerilor parlamentare, care spune mai în glumă, mai în serios: „să vedem cine câștigă scrutinul legislativ pentru a ști cu cine vor guverna ungurii”.

Cât de mare este comunitatea maghiară din România?

Potrivit datelor oficiale, la recensământul din anul 2011 pe teritoriul țării noastre se găseau 1.227.623 etnici maghiari, adică 6,1% din populația țării. Cei mai mulți sunt concentrați în județele Harghita, Covasna și Mureș. Între timp, cifrele probabil s-au mai modificat, însă ungurii au rămas o populație importantă în aceste zone.

Cel mai mare număr de unguri pe teritoriul României a fost de 1.425.507 de oameni, în anul 1930, reprezentând 7,8% din populația țării noastre.

În ceea ce privește religia, 665.343 dintre maghiarii s-au declarat reformați, 587.033 romano-catolici, 64.984 unitarieni etc.

Principalele organisme ecleziastice care îi grupează pe maghiarii din România sunt Biserica Reformată din România (cu Episcopia Reformată de Piatra Craiului și Episcopia Reformată a Ardealului), Biserica Romano-Catolică din România (mai ales: Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia, Episcopia Romano-Catolică de Oradea Mare, Episcopia Romano-Catolică de Satu Mare și Episcopia Romano-Catolică de Timișoara), Biserica Unitariană din Transilvania (Episcopia Unitariană din Cluj), Biserica Evanghelică-Luterană din România (Episcopia Evanghelică-Luterană din Cluj) și Biserica Greco-Catolică (mai ales Episcopia greco-catolică de Oradea Mare și Episcopia Maramureșului). Alte biserici care întrunesc mai mult de 10.000 de credincioși maghiari: Biserica Ortodoxă Română, Biserica Baptistă din România, potrivit Wikipedia.org.

Potrivit datelor oficiale, din anul 2011, cea mai mare pondere de maghiari se găsește în județele Harghita (84,61%) și Covasna (73,81%). Târgu Mureș este orașul din România cu cea mai mare comunitate de unguri, peste 57.000. Pe de altă parte localitatea cu cea mai mare pondere de maghiari este Odorheiu Secuiesc, unde 92,43% reprezintă unguri, la o populație totală de 34.257 de locuitori.

Curiozități despre Ungaria

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot