Câți unguri sunt în România?

14.04.2022
Câți unguri sunt în România?

Populația României măsoară puțin peste 20 de milioane și este formată din mai multe minorități etnice. Ungurii reprezintă comunitatea etnică cea mai mare din țara noastră, având chiar și partid politic în Parlament, care a trecut pragul de 5% la fiecare scrutin electoral.

Ba mai mult, formațiunea politică Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) s-a aflat mai tot timpul în Executivul țării noastre, existând și o vorbă în popor, folosită în special în timpul alegerilor parlamentare, care spune mai în glumă, mai în serios: „să vedem cine câștigă scrutinul legislativ pentru a ști cu cine vor guverna ungurii”.

Cât de mare este comunitatea maghiară din România?

Potrivit datelor oficiale, la recensământul din anul 2011 pe teritoriul țării noastre se găseau 1.227.623 etnici maghiari, adică 6,1% din populația țării. Cei mai mulți sunt concentrați în județele Harghita, Covasna și Mureș. Între timp, cifrele probabil s-au mai modificat, însă ungurii au rămas o populație importantă în aceste zone.

Cel mai mare număr de unguri pe teritoriul României a fost de 1.425.507 de oameni, în anul 1930, reprezentând 7,8% din populația țării noastre.

În ceea ce privește religia, 665.343 dintre maghiarii s-au declarat reformați, 587.033 romano-catolici, 64.984 unitarieni etc.

Principalele organisme ecleziastice care îi grupează pe maghiarii din România sunt Biserica Reformată din România (cu Episcopia Reformată de Piatra Craiului și Episcopia Reformată a Ardealului), Biserica Romano-Catolică din România (mai ales: Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia, Episcopia Romano-Catolică de Oradea Mare, Episcopia Romano-Catolică de Satu Mare și Episcopia Romano-Catolică de Timișoara), Biserica Unitariană din Transilvania (Episcopia Unitariană din Cluj), Biserica Evanghelică-Luterană din România (Episcopia Evanghelică-Luterană din Cluj) și Biserica Greco-Catolică (mai ales Episcopia greco-catolică de Oradea Mare și Episcopia Maramureșului). Alte biserici care întrunesc mai mult de 10.000 de credincioși maghiari: Biserica Ortodoxă Română, Biserica Baptistă din România, potrivit Wikipedia.org.

Potrivit datelor oficiale, din anul 2011, cea mai mare pondere de maghiari se găsește în județele Harghita (84,61%) și Covasna (73,81%). Târgu Mureș este orașul din România cu cea mai mare comunitate de unguri, peste 57.000. Pe de altă parte localitatea cu cea mai mare pondere de maghiari este Odorheiu Secuiesc, unde 92,43% reprezintă unguri, la o populație totală de 34.257 de locuitori.

Curiozități despre Ungaria

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot