Care e diferența dintre sași și secui?

01.05.2020
Care e diferența dintre sași și secui?

Regii unguri au adus, de-a lungul vremii, mai mulți coloniști sași și secui în Transilvania, pentru a-și asigura stăpânirea regiunii. Primii aduși au fost secuii, de către regele Geza al II-lea între anii 1141-1162. Au urmat Sașii care sunt un grup etnic de origine germană, fiind locați în sudul și în nord-estul Transilvaniei, începând cu mijlocul secolului al XII-lea.

Care este diferența dintre sași și secui?

Secuii sunt un grup etnografic maghiar dar și de origine turcică. Secuii vorbesc un grai maghiar cu numeroase arhaisme și regionalisme. Primele date despre secui, în această zonă, au apărut în anul 1116, când au fost menționați, alături de pecenegi, ca alcătuind avangarda cavaleriei ungare. Odată cu expansiunea granițelor statului maghiar, secuii au fost împinși spre estul și sud-estul Transilvaniei.

Originea acestora nu a fost încă atestată definitiv, iar istoricii vin cu fel de fel de ipoteze. Istoricul Marius Diaconescu spunea: „Există două teorii majore despre originea secuilor. Potrivit unor istorici, maghiarii secui ar fi resturi sau rămăşiţe ale triburile kazahe care s-au asociat ungurilor. Aveau tot timpul ocupaţii militare. Altă teorie ar fi că de fapt ei sunt maghiari la origine, dar care au avut anumite sarcini militare şi s-au constituit ca un anumit organism distinct cu o conştiinţă politică. Din punct de vedere lingvistic toţi secuii vorbeau ungureşte în secolul al XII-lea”.

Sașii sunt un grup etnic dar de origine germană. La fel ca și secuii, sașii au fost aduși, în Transilvania, de unguri pentru a coloniza zonă și a o stăpânii. Aceștia au fost așezați în orașe, dar și în state din jurul orașelor. Numele lor derivă de la Sachsen adică Saxoni, fiindcă cei din urmă coloniști sași aduși de regii unguri au venit din Saxonia. La începuturile colonizării, denumirea de „sași” era dată minerilor săraci și persoanelor condamnate din Saxonia.

Cu toate că au fost aduși în Transilvania de unguri, diferențele dintre sași și secui s-au accentuat de-a lungul timpului. Principala observație este faptul că secuii vorbesc limba maghiară, în timp ce sașii au rămas fideli originilor germane.

Foto: booking.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Venus de Milo îl are, omul Vitruvian al lui Leonardo de Vinci îi are, David al lui Michelangelo o are. Dacă și dumneavoastră aveți al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare... citește tot
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
Expresia „Ai carte, ai parte” este una bine cunoscută în cultura românească și a fost, de-a lungul timpului, interpretată ca fiind o celebrare a educației și a cunoașterii. La prima... citește tot
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
La fiecare început de an școlar, în spațiul public au loc ample dezbateri despre cum funcționează sistemul public de educatie de la noi și cum ar trebui el să funcționeze la modul ideal. De... citește tot