De ce iarna nu tună și fulgeră? Care este explicația?

12.12.2023
De ce iarna nu tună și fulgeră? Care este explicația?

Toată lumea știe că ploile de vară, în general, sunt însoţite tunete şi fulgere. În mod ciudat, iarna aceste fenomene nu au loc. Există o explicația științifică pentru acest lucru?

Ei bine, în România, iarna furtunile sunt mai rare, la fel și ploile. De fapt, ploile sunt înlocuite de ninsori, dar mai sunt și cazuri când, deși plouă, nu avem parte de tunere și fulgere. De ce?

„Vara, temperaturile mai ridicate conduc la o mai mare energie în atmosferă. La acestea, dacă se mai adaugă şi o umiditate crescută, exista posibilitatea apariţiei unor nori de tip comulonimbus. Aceştia aduc furtuni şi grindină”, a explicat pentru adevarul.ro meteorologul de serviciu de la Administraţia Naţională de Meteorologie.

Cu alte cuvinte, în acești nori se găsesc o mulţime de particule care se freacă între ele şi se încarcă electric. Particulele pozitive şi cele negative se atrag reciproc, formându-se o acumulare electrică care generează mici scântei. Aceste scântei sunt cunoscuta ca fiind fulgere, iar intensitatea lor variază de la un caz la altul. Aşadar, fulgerele se pot produce în trei moduri: în interiorul aceluiaşi nor, între doi nori şi între nor şi pământ (particulele de la baza norului interacţionează cu cele din atmosferă).

Durata unui fulger este extrem de mică, dar după dispariţia fulgerului aerul se comprimă. Astfel, dilatarea şi comprimarea aerului formează zgomotul puternic pe care noi îl auzim, numit tunet.

Un alt motiv pentru care iarna nu avem parte de furtuni sunt diferențele mici de temperatură. Furtunile se formează adesea atunci când există diferențe semnificative de temperatură între diferite mase de aer. În timpul iernii, aceste diferențe pot fi mai mici, ceea ce reduce probabilitatea apariției furtunilor.

Totodată, aerul rece din timpul iernii are o capacitate redusă de a reține umiditatea în comparație cu aerul cald. Furtunile cu tunete și fulgere necesită adesea o cantitate semnificativă de umiditate pentru a se dezvolta.

În alte zone fulgeră și iarna

Sunt însă și regiuni în care furtunile pot apărea și în timpul iernii. Factorii climatici variază în funcție de locație și potențialul pentru furtuni cu tunete și fulgere poate fi influențat de numeroși factori, inclusiv geografia, latitudinea și configurația specifică a atmosferei într-o anumită perioadă de timp.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot