De ce zăpada este albă dacă apa este incoloră?

11.12.2023
De ce zăpada este albă dacă apa este incoloră?

Iarna este aici, iar zăpada și-a făcut prezența și în 2023 spre bucuria copiilor. Odată cu venirea acestui sezon au loc mai multe schimbări. Ne îmbrăcăm mai gros, pământul îngheață, plantele mor sau hibernează, iar asfaltul este transformat în alb. Deși apa este incoloră, zăpada este albă. Care este explicația pentru acest fenomen?

De ce zăpada este albă?

zăpada

Începând cu luna decembrie, până la finalul lunii februarie, vremea este încremenită în timp. Frigul, zăpada, gerul și căldura din case sunt laitmotivele unei perioade care este frumoasă pentru copii și stresantă pentru adulți. Omătul proaspăt pus pe mașini și străzi transformă marile orașe într-un tablou identic alb.

Știm din școala generală că zăpada este formată din apă. La rândul ei, apa are toate cele trei forme de agregare din natură: solidă, lichidă și gazoasă. Cu toate că apa pe care o știm și o vedem zilnic este incoloră, zăpada care cade din cer este albă. Care este secretul naturii din spatele acestui fenomen?

Cel mai cunoscut element al iernii este format din miliarde de cristale care se grupează pentru a forma fulgi. Conform specialiștilor, culoarea albă este rezultatul unui fenomen optic. Fotonii razelor de lumină intră în cristalele de la suprafața stratului de zăpadă, se răsfrâng asupra cristalelor, astfel apare un fenomen optic prin care creierul percepe zăpada ca fiind albă.

Spre deosebire de zăpadă sau gheață, apa în formă lichidă reflectă foarte puțin lumina. Când lumina intră direct în apă, lumina se absoarbe aproape instant, apărând fenomenul de incolor. În același timp, chiar dacă zăpada este albă, în momentul în care se va vărsa un lichid de culoare diferită peste aceasta, culoarea se va schimba pentru un timp scurt până când zăpada se va topi.

Ce regiuni ale planetei nu au văzut niciodată ninsoare?

Terra este o planetă interesantă cu o natură imprevizibilă. Dacă în Europa putem vedea 4 anotimpuri, în alte regiuni putem întâlni doar 2. Ninsoarea este un fenomen de care nu toate țările din lume se pot bucura.

Pe de altă parte, în acele regiuni, căldura este un fenomen prezent tot anul. Iată care sunt regiunile în care ninsoarea nu a ajuns niciodată:

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce ne afectează Mercur Retrograd?  Ce să nu faci când este mercur retrograd? Când este mercur retrograd în 2024?
De ce ne afectează Mercur Retrograd? Ce să nu faci când este mercur retrograd? Când este mercur retrograd în 2024?
Cine nu a auzit despre „Mercur retrograd”? Suntem tentați de multe ori să dăm vina pe acest fenomen astrologic pentru schimbările comportamentale ale noastre sau ale semenilor noștri. Dar,... citește tot
De câte ori au invadat rușii România în ultimii 200 de ani? Cam o dată la 19 ani „ne-au vizitat”
De câte ori au invadat rușii România în ultimii 200 de ani? Cam o dată la 19 ani „ne-au vizitat”
Istoria demonstrează că relațiile dintre români și ruși au fost mereu reci. Ba mai mult, în doar două sute de ani, rușii au invadat de 12 ori teritoriul țărilor Române. De multe ori am... citește tot
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
Când vine vorba despre conducători nebuni, cu siguranță împăratul Caligula ar putea să intre în Top 3. Caligula (nr. „Cizmă”) a condus Imperiul Roman între anii 37-41. În doar patru... citește tot