Ce s-ar întâmpla dacă Soarele ar dispărea?

19.11.2020
Ce s-ar întâmpla dacă Soarele ar dispărea?

Soarele este cea mai apropiată stea de Pământ. Acest corp ceresc este singurul care asigură existența vieții pe această planetă, fără el tot ce este viu ar înceta să existe. În rândurile de mai jos, vom explica ce s-ar întâmpla cu Terra dacă Soarele ar apune definitiv.

Dispariția Soarelui este un motiv de îngrijorare, însă din fericire, potrivit specialiștilor, acest lucru se va întâmpla peste câteva miliarde de ani. Oamenii de știință susțin că acesta se va transforma într-o nebuloasă planetară, după ce își va consuma toată rezerva de hidrogen.

Ce s-ar întâmpla cu Pământul dacă Soarele ar dispărea?

Potrivit oamenilor de știință, viața de pe Pământ ar dispărea treptat dacă Soarele nu ar mai exista. În primele 8 minute nu am observa vreo diferență, fiindcă distanța de la Soare la Pământ durează exact această perioadă de timp. Cu alte cuvinte, ceea ce se întâmplă cu Soarele acum va fi vizibil pe Terra după 8 minute.

Forța gravitațională a acestui corp ceresc asupra planetelor din jurul ei va dispărea, de asemenea, după 8 minute. Viața pe Pământ ar dispărea treptat, fotosinteza nu ar mai avea loc, cu toate că unii copaci sunt capabili să trăiască decenii fără lumină. Temperatura va scădea drastic, iar apele oceanelor ar îngheța. Atmosfera va fi distrusă, iar radiațiile cosmice vor pătrunde fără probleme până la nivelul solului. Drept urmare, Terra ar deveni o planetă inhabitabilă.

Când va dispărea Soarele?

Potrivit oamenilor de știință, Soarele, așa cum îl știm, va dispărea peste aproximativ 5 miliarde de ani. Acesta își va epuiza rezerva de hidrogen și se va transforma într-o gigantă roșie, care va înghiți planetele Mercur și Venus. Bila solară va exploda și va rămâne doar o membrană enormă de gaze și praf interstelar, care ulterior se va stinge și va deveni o nebuloasă planetară. Pe măsură ce Soarele îmbătrânește, în maxim 2 miliarde de ani ar putea deveni suficient de fierbinte încât oceanele și mările vor ajunge să fiarbă.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot