Ce s-ar întampla dacă mâine ar exploda Soarele? Ce vom păți?

14.05.2021
Ce s-ar întampla dacă mâine ar exploda Soarele? Ce vom păți?

Soarele are o vechime de aproximativ 10 miliarde de ani. Dar se așteaptă să dureze încă aproximativ 5 miliarde de ani. Această stea din centrul sistemului nostru solar, această minge de plasmă care ne oferă căldură și energie, ei bine… este o bombă cu ceas. 

După aceea, Soarele se va extinde, devenind un gigant roșu. Apoi se va micșora pentru a deveni o stea pe moarte, care se va răcori în următoarele câteva miliarde de ani. Desigur, vom fi cu toții plecați înainte ca oricare dintre aceste fenomene să se întâmple. Dar totuși, îți poți imagina cum ar fi să vezi cum soarele explodează în fața ochilor tăi?

Ce s-ar întampla dacă mâine ar exploda Soarele?

Cu un nume precum „Supernova”, ai crede că o explozie solară ar fi cel mai magnific spectacol de artificii pe care lumea l-a văzut vreodată. Dar, în realitate, probabil că nu am vedea nimic! Soarele este la 150 de milioane de km distanță de Pământ și durează 8 minute până când lumina de la Soare ajunge la noi. Și, deși acest lucru poate părea foarte departe, în termeni de supernovă, nu avem nicio șansă.

Pentru ca Pământul să fie complet ferit de o supernovă, ar trebui să fim la cel puțin 50-100 de ani lumină distanță. Dar vestea bună este că, dacă Soarele ar exploda mâine, valul de șoc rezultat nu ar fi suficient de puternic pentru a distruge întregul Pământ. Doar latura orientată spre Soare ar fierbe instantaneu.

Ce s-ar întâmpla dacă Soarele ar dispărea?
Ce ne-am face fara soare?

Cealaltă jumătate norocoasă ar experimenta o creștere a temperaturii care ar fi de 15 ori mai fierbinte decât temperatura actuală a suprafeței Soarelui și ar fi întuneric permanent. Și fără ca masa Soarelui să ne țină pe orbită, Pământul ar începe probabil să plutească în spațiu, în timp ce locuitorii săi ar fi disperați să rămână în viață.

Există șansa ca planeta noastră să se blocheze pe orbită în jurul unei alte stele care ar putea oferi aceeași lumină și căldură ca Soarele nostru. Dar până când acest lucru să se întâmple, am dispărea cu toții.

Dacă am putea ști, în prealabil, ziua când Soarele va exploda, atunci am putea trăi până la 1.000 de ani, cu condiția să avem resursele necesare pentru a ne susține atât de mult. La doar câțiva metri sub pământul pe care mergem, Pământul menține o temperatură de aproximativ 17°C.

Temperaturi scăzute drastic

Deci, dacă am avea suficient timp să ne pregătim, civilizația ar putea continua să trăiască mutându-se în subteran într-o rețea imensă de buncăre fortificate. În decurs de o săptămână după explozie, temperatura suprafeței de pe Pământ ar scădea la -18°C. Într-un an, temperaturile ar scădea la aproximativ -73°C. În acest moment, oceanele ar începe să înghețe de sus în jos.

În decurs de 1.000 de ani, atmosfera Pământului ar îngheța și se va prăbuși, lăsând orice lucru rămas la suprafață expus radiațiilor cosmice și impactului meteorilor. Dar, sperăm, până în acel moment, că ne vom găsi o nouă casă.

Vestea bună este că, dacă Soarele ar exploda, și se va întâmpla în cele din urmă, nu o să se întâmple peste noapte. Când Soarele va muri, va fi un proces lung, lent, dificil care va avea loc de-a lungul a miliarde de ani.

O nouă specie umanoidă?

Soarele va deveni mai fierbinte și mai luminos și va începe să se extindă. În timpul acestui proces, își va pierde straturile exterioare față de cosmos, ducând la crearea altor stele și planete în același mod în care explozia violentă a Big Bang-ului a creat Pământul. Cine știe? Poate că s-ar putea forma o viață nouă. Vă puteți imagina un alt Pământ? O nouă specie umanoidă?

Este greu de prezis cum ar putea galaxia noastră să arate de miliarde de ani de acum încolo și este deosebit de greu să ne imaginăm sistemul nostru solar, fără marea sa ancoră de aur, care să țină totul împreună. Dar într-o zi, într-un viitor foarte îndepărtat, Soarele se va extinde și apoi se va micșora, lăsând probabil loc unei noi stele care să-i ia locul. Și dacă, printr-un miracol, omenirea există încă în acel moment, unde am putea trăi?

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Poți să ajungi din Norvegia în Coreea de Nord traversând o singură țară. Care este aceasta?
Poți să ajungi din Norvegia în Coreea de Nord traversând o singură țară. Care este aceasta?
Între Norvegia și Coreea de Nord sunt peste 7.000 de km. Deși sunt state situate în două părți total opuse ale Globului, pentru a ajunge din Norvegia (Europa) în Coreea de Nord (Asia) trebuie... citește tot
Care este țara cu cea mai mică densitate din lume? Poți să mergi zile în șir fără să dai de un om!
Care este țara cu cea mai mică densitate din lume? Poți să mergi zile în șir fără să dai de un om!
Populația unui stat nu este direct proporțională cu mărimea acestuia. Ba dimpotrivă. Statele care au suprafața mai mică au o densitate a populației mai mare. Totuși, nu cel mai mare stat... citește tot
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
În anul 1992, Michael Jackson punea România pe harta lumii după ce alegea țara care doar ieșise din comunism destinația pentru unul dintre concertele sale din turneul „Dangerous World... citește tot