Cât de mare este Universul?

08.04.2022
Cât de mare este Universul?

Universul reprezintă totalitatea spațiului și a timpului, precum și a tuturor formelor de materie și energie. Dimensiunea s-a este greu de stabilit, dacă nu imposibil, având în vedere că acesta este într-o continuă expansiune. Cu toate acestea, oamenii de știință analizează mărimea Universului observabil și încearcă să îi afle limita.

Ce dimensiune are Universul?

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost fascinați de ceea ce au văzut pe bolta cerească și au încercat să deslușească tainele Universului. Multe dintre secretele Cosmosului au fost aflate odată cu dezvoltarea astronomiei, însă, cu toate acestea, dimensiunea Universului nu a putut fi stabilită cu exactitate.

Nu există dovezi că Universul este finit. Acesta ar putea fi infinit. Chiar dacă nu putem afirma cu siguranță că Universul este finit sau infinit, oamenii de știință sunt de acord că acesta este într-adevăr uriaş, a declarat Sarah Gallagher, astrofizician în cadrul Western University din Ontario, Canada, pentru livescience.com.

Potrivit oamenilor de știință, Universul nu are margine și nici centru, galaxiile fiind distribuite uniform și în toate direcțiile. Distanța până la cele mai apropiate corpuri cerești a putut fi măsurată, la început, trimițând un fascicul de lumină către ele, iar după ce se reflecta acesta se întorcea pe Pământ.

Unele corpuri cerești sunt atât de îndepărtate de noi încât este nevoie de zeci de mii de ani pentru ca lumina să ajungă pe Terra. Drept urmare, tehnologia cu fasciculul de laser nu poate fi aplicată în aceste cazuri.

Oamenii de știință au observat că stelele își schimbă culoarea pe măsură ce îmbătrânesc, iar în felul acesta pot estima energia radiată și luminozitatea acestor corpuri cerești. Cu alte cuvinte, două stele care au aceeași energie și luminozitate nu vor arăta la fel atunci când sunt observate de pe Terra, dacă una dintre aceste stele este mult mai îndepărtată de cealaltă. Steaua aflată la distanță mai mare va fi mai estompată.

Astfel, cercetătorii pot compara luminozitatea efectivă a unei stele de referinţă cu cea a unei stele pe care o observăm de pe Pământ și pot folosi această diferență pentru a calcula distanţa până la acea stea.

Potrivit datelor oficiale, vârsta Universului ar fi de 13,8 miliarde de ani, însă acesta este într-o continuă expansiune. Din păcate, tehnologia actuală nu permite omenirii decât să analizeze Universul observabil, ceea ce este dincolo de această limită este un mister.

Potrivit oamenilor de știință, de la Bing Bang, cei mai vechi fotoni au parcurs o distanță de 45 – 47 de miliarde de ani-lumină, însă ultimele descoperiri arată că mărimea Universului propriu-zis ar putea să fie de cel puțin 250 de ori mai mare decât cei 45 – 47 de miliarde de ani-lumină.

Poate că nu vom reuși niciodată să aflăm care este mărimea Universului şi acest lucru ar fi frustrant. Dar, pe de altă parte, tocmai acest lucru face ca studiul Universului să fie cu adevărat interesant, a declarat Gallagher, potrivit sursei citate mai sus.

Indiferent cât de mare este Universul, întotdeauna vor apărea noi întrebări și ipoteze. Și cum nicio teorie nu poate fi exclusă, în acest domeniu, nu putem să nu ne gândim și la Universuri paralele, în care poate exista câte o altă variantă a fiecăruia dintre noi.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot