Cât de mare este Universul?

08.04.2022
Cât de mare este Universul?

Universul reprezintă totalitatea spațiului și a timpului, precum și a tuturor formelor de materie și energie. Dimensiunea s-a este greu de stabilit, dacă nu imposibil, având în vedere că acesta este într-o continuă expansiune. Cu toate acestea, oamenii de știință analizează mărimea Universului observabil și încearcă să îi afle limita.

Ce dimensiune are Universul?

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost fascinați de ceea ce au văzut pe bolta cerească și au încercat să deslușească tainele Universului. Multe dintre secretele Cosmosului au fost aflate odată cu dezvoltarea astronomiei, însă, cu toate acestea, dimensiunea Universului nu a putut fi stabilită cu exactitate.

Nu există dovezi că Universul este finit. Acesta ar putea fi infinit. Chiar dacă nu putem afirma cu siguranță că Universul este finit sau infinit, oamenii de știință sunt de acord că acesta este într-adevăr uriaş, a declarat Sarah Gallagher, astrofizician în cadrul Western University din Ontario, Canada, pentru livescience.com.

Potrivit oamenilor de știință, Universul nu are margine și nici centru, galaxiile fiind distribuite uniform și în toate direcțiile. Distanța până la cele mai apropiate corpuri cerești a putut fi măsurată, la început, trimițând un fascicul de lumină către ele, iar după ce se reflecta acesta se întorcea pe Pământ.

Unele corpuri cerești sunt atât de îndepărtate de noi încât este nevoie de zeci de mii de ani pentru ca lumina să ajungă pe Terra. Drept urmare, tehnologia cu fasciculul de laser nu poate fi aplicată în aceste cazuri.

Oamenii de știință au observat că stelele își schimbă culoarea pe măsură ce îmbătrânesc, iar în felul acesta pot estima energia radiată și luminozitatea acestor corpuri cerești. Cu alte cuvinte, două stele care au aceeași energie și luminozitate nu vor arăta la fel atunci când sunt observate de pe Terra, dacă una dintre aceste stele este mult mai îndepărtată de cealaltă. Steaua aflată la distanță mai mare va fi mai estompată.

Astfel, cercetătorii pot compara luminozitatea efectivă a unei stele de referinţă cu cea a unei stele pe care o observăm de pe Pământ și pot folosi această diferență pentru a calcula distanţa până la acea stea.

Potrivit datelor oficiale, vârsta Universului ar fi de 13,8 miliarde de ani, însă acesta este într-o continuă expansiune. Din păcate, tehnologia actuală nu permite omenirii decât să analizeze Universul observabil, ceea ce este dincolo de această limită este un mister.

Potrivit oamenilor de știință, de la Bing Bang, cei mai vechi fotoni au parcurs o distanță de 45 – 47 de miliarde de ani-lumină, însă ultimele descoperiri arată că mărimea Universului propriu-zis ar putea să fie de cel puțin 250 de ori mai mare decât cei 45 – 47 de miliarde de ani-lumină.

Poate că nu vom reuși niciodată să aflăm care este mărimea Universului şi acest lucru ar fi frustrant. Dar, pe de altă parte, tocmai acest lucru face ca studiul Universului să fie cu adevărat interesant, a declarat Gallagher, potrivit sursei citate mai sus.

Indiferent cât de mare este Universul, întotdeauna vor apărea noi întrebări și ipoteze. Și cum nicio teorie nu poate fi exclusă, în acest domeniu, nu putem să nu ne gândim și la Universuri paralele, în care poate exista câte o altă variantă a fiecăruia dintre noi.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Nu există șofer din România care să nu fi petrecut ore bune pe Valea Prahovei, dacă și-a dorit o escapadă la munte. Unul dintre cele mai tranzitate drumuri din România este o corvoadă... citește tot