Cât de mare este Universul?

08.04.2022
Cât de mare este Universul?

Universul reprezintă totalitatea spațiului și a timpului, precum și a tuturor formelor de materie și energie. Dimensiunea s-a este greu de stabilit, dacă nu imposibil, având în vedere că acesta este într-o continuă expansiune. Cu toate acestea, oamenii de știință analizează mărimea Universului observabil și încearcă să îi afle limita.

Ce dimensiune are Universul?

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost fascinați de ceea ce au văzut pe bolta cerească și au încercat să deslușească tainele Universului. Multe dintre secretele Cosmosului au fost aflate odată cu dezvoltarea astronomiei, însă, cu toate acestea, dimensiunea Universului nu a putut fi stabilită cu exactitate.

Nu există dovezi că Universul este finit. Acesta ar putea fi infinit. Chiar dacă nu putem afirma cu siguranță că Universul este finit sau infinit, oamenii de știință sunt de acord că acesta este într-adevăr uriaş, a declarat Sarah Gallagher, astrofizician în cadrul Western University din Ontario, Canada, pentru livescience.com.

Potrivit oamenilor de știință, Universul nu are margine și nici centru, galaxiile fiind distribuite uniform și în toate direcțiile. Distanța până la cele mai apropiate corpuri cerești a putut fi măsurată, la început, trimițând un fascicul de lumină către ele, iar după ce se reflecta acesta se întorcea pe Pământ.

Unele corpuri cerești sunt atât de îndepărtate de noi încât este nevoie de zeci de mii de ani pentru ca lumina să ajungă pe Terra. Drept urmare, tehnologia cu fasciculul de laser nu poate fi aplicată în aceste cazuri.

Oamenii de știință au observat că stelele își schimbă culoarea pe măsură ce îmbătrânesc, iar în felul acesta pot estima energia radiată și luminozitatea acestor corpuri cerești. Cu alte cuvinte, două stele care au aceeași energie și luminozitate nu vor arăta la fel atunci când sunt observate de pe Terra, dacă una dintre aceste stele este mult mai îndepărtată de cealaltă. Steaua aflată la distanță mai mare va fi mai estompată.

Astfel, cercetătorii pot compara luminozitatea efectivă a unei stele de referinţă cu cea a unei stele pe care o observăm de pe Pământ și pot folosi această diferență pentru a calcula distanţa până la acea stea.

Potrivit datelor oficiale, vârsta Universului ar fi de 13,8 miliarde de ani, însă acesta este într-o continuă expansiune. Din păcate, tehnologia actuală nu permite omenirii decât să analizeze Universul observabil, ceea ce este dincolo de această limită este un mister.

Potrivit oamenilor de știință, de la Bing Bang, cei mai vechi fotoni au parcurs o distanță de 45 – 47 de miliarde de ani-lumină, însă ultimele descoperiri arată că mărimea Universului propriu-zis ar putea să fie de cel puțin 250 de ori mai mare decât cei 45 – 47 de miliarde de ani-lumină.

Poate că nu vom reuși niciodată să aflăm care este mărimea Universului şi acest lucru ar fi frustrant. Dar, pe de altă parte, tocmai acest lucru face ca studiul Universului să fie cu adevărat interesant, a declarat Gallagher, potrivit sursei citate mai sus.

Indiferent cât de mare este Universul, întotdeauna vor apărea noi întrebări și ipoteze. Și cum nicio teorie nu poate fi exclusă, în acest domeniu, nu putem să nu ne gândim și la Universuri paralele, în care poate exista câte o altă variantă a fiecăruia dintre noi.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot