Cât înseamnă un an-lumină?

29.06.2020
Cât înseamnă un an-lumină?

Cât înseamnă un an-lumină? Anul-lumină este unitate de măsură a distanței. Cu toate că anul este o unitate de măsură a timpului, anul-lumină este folosit pentru a măsura distanțe mari. Această unitate de măsură a lungimii stabilește distanța parcursă de o rază de lumină prin vid, în timp de un an, o distanță uriașă de aproximativ 9.500 miliarde de km.

Viteza luminii este cea mai mare viteză posibilă în Univers. Lumina circulă cu aproximativ 300.000 de kilometri/secundă, mai exact, 299.792.458 m/s. De exemplu, dacă o rază de lumină s-ar învârtit pe la Ecuator în jurul Pământului, aceasta ar parcurge de 7,5 ori distanța într-o secundă. Este foarte rapid.

Altfel spus, un an-lumină înseamnă aproximativ 10 trilioane de kilometri. Este enorm, însă la nivel de spațiu acest lucru nu înseamnă mult. De exemplu, galaxia noastră, Calea Lactee măsoară, de la un cap la altul, 100.000 de ani-lumină.

Potrivit fizicii, nu există prezent ci trecut

Conform unității de măsură an-lumină, distanța dintre Pământ și Soare poate fi parcursă în 8,3 minute. Așadar, practic, noi vedem Soarele așa cum era el acum 8,3 minute, când raza de lumină a plecat către Pământ.

Distanța reprezentată de un an-lumină este de:

Valorile de mai sus au fost calculate folosind un an iulian astronomic, compus din exact 365,25 zile. Astfel, a fost calculată valoarea vitezei luminii, fiind inclusă în Sistemul de constante astronomice IAU folosit din 1984. Trebuie specificat că un an iulian are 365,25 de zile/an, iar o dată la 4 ani se mai adună o zi, de aici și anul bisect.

Trebuie știut că distanța înseamnă și timp, de aici și unitatea de măsură an-lumină. Dacă ne uităm printr-un telescop pe bolta cerească, cea mai apropiată stea de sistemul nostru solar este Proxima Centauri, care se află la 4,24 ani-lumină distanţă. Așadar, noi vede steaua cum era ea acum 4,24 de ani.

În concluzie, cînd este vorba despre Univers şi viteza luminii, spaţiul şi timpul devin gigantice. Drept urmare, tot ceea ce observăm în spațiu vedem ca fiind, de fapt, în trecut.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot