Cât înseamnă un an-lumină?

29.06.2020
Cât înseamnă un an-lumină?

Cât înseamnă un an-lumină? Anul-lumină este unitate de măsură a distanței. Cu toate că anul este o unitate de măsură a timpului, anul-lumină este folosit pentru a măsura distanțe mari. Această unitate de măsură a lungimii stabilește distanța parcursă de o rază de lumină prin vid, în timp de un an, o distanță uriașă de aproximativ 9.500 miliarde de km.

Viteza luminii este cea mai mare viteză posibilă în Univers. Lumina circulă cu aproximativ 300.000 de kilometri/secundă, mai exact, 299.792.458 m/s. De exemplu, dacă o rază de lumină s-ar învârtit pe la Ecuator în jurul Pământului, aceasta ar parcurge de 7,5 ori distanța într-o secundă. Este foarte rapid.

Altfel spus, un an-lumină înseamnă aproximativ 10 trilioane de kilometri. Este enorm, însă la nivel de spațiu acest lucru nu înseamnă mult. De exemplu, galaxia noastră, Calea Lactee măsoară, de la un cap la altul, 100.000 de ani-lumină.

Potrivit fizicii, nu există prezent ci trecut

Conform unității de măsură an-lumină, distanța dintre Pământ și Soare poate fi parcursă în 8,3 minute. Așadar, practic, noi vedem Soarele așa cum era el acum 8,3 minute, când raza de lumină a plecat către Pământ.

Distanța reprezentată de un an-lumină este de:

Valorile de mai sus au fost calculate folosind un an iulian astronomic, compus din exact 365,25 zile. Astfel, a fost calculată valoarea vitezei luminii, fiind inclusă în Sistemul de constante astronomice IAU folosit din 1984. Trebuie specificat că un an iulian are 365,25 de zile/an, iar o dată la 4 ani se mai adună o zi, de aici și anul bisect.

Trebuie știut că distanța înseamnă și timp, de aici și unitatea de măsură an-lumină. Dacă ne uităm printr-un telescop pe bolta cerească, cea mai apropiată stea de sistemul nostru solar este Proxima Centauri, care se află la 4,24 ani-lumină distanţă. Așadar, noi vede steaua cum era ea acum 4,24 de ani.

În concluzie, cînd este vorba despre Univers şi viteza luminii, spaţiul şi timpul devin gigantice. Drept urmare, tot ceea ce observăm în spațiu vedem ca fiind, de fapt, în trecut.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot