Incredibil! Apa din Oceanul Atlantic a atins temperatura de 38,3 grade Celsius

27.07.2023
Incredibil! Apa din Oceanul Atlantic a atins temperatura de 38,3 grade Celsius

Schimbările climatice au făcut ca omenirea să se confrunte cu tot felul de fenomene extreme. Furtuni devastatoare au măturat Europa în vara aceasta, iar temperaturile ridicate au dus la incendii grave în Grecia și Italia, zone din sudul continentului unde Soarele arde puternic de dimineață până seara.

Lucrurile nu stau mai bine nici în Statele Unite ale Americii unde, mai mereu aflăm de câte un record doborât ca urmare a încălzirii globale. De exemplu, în Florida, apa Oceanului Atlantic a atins temperatura de 38,3 grade Celsius. Incredibil așa ceva!

Oceanul Atlantic ”fierbe”

O baliză din Manatee Bay, Florida Keys, de pe coasta Oceanului Atlantic, a înregistrat luni, 24 iulie 2023, de mai multe ori, între orele 17 și 22, o temperatură a apei de peste 37 de grade Celsius, cu un vârf de 38,3 grade Celsius. Evenimentul reprezintă un nou record pentru această zonă, dar și un nou record mondial.

Această temperatură a fost înregistrată până la o adâncime de 1,5 metri în apa Oceanului Atlantic. Meteorologii susțin că, de obicei, în această perioadă a anului apa este mai caldă cu 2,7 grade Celsius, însă chiar și așa nimeni nu se aștepta să fie doborât recordul mondial deținut de Golful Persic din Oceanul Indian, de 37,6 grade Celsius.

Potrivit datelor statistice cele mai calde ape ale oceanului planetar sunt în zona kuweitiană a Golfului Persic, care face parte din Marea Arabiei și Oceanul Indian. De aceea, este cu totul surprinzător faptul că zona din Florida, situată la aproximativ 60 de kilometri sud-vest de oraşul Miami, a ajuns să aibă cea mai caldă apă de pe planetă.

Valul de căldură marin din Florida de Sud ar putea avea un impact asupra ecosistemelor marine sensibile din regiune, așa cum ar fi coloniile de corali, a susținut într-un comunicat Autoritatea pentru Oceane a SUA, potrivit theguardian.com.

Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a Națiunilor Unite a raportat că temperatura apelor planetare a crescut de la o zi la alta, începând cu luna aprilie, doborând record după record. Această încălzire globală va afecta nu numai ecosistemul marin, dar și viața de la suprafață a oamenilor fiindcă se vor modifica condițiile de trai și de muncă.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot