Incredibil! Apa din Oceanul Atlantic a atins temperatura de 38,3 grade Celsius

27.07.2023
Incredibil! Apa din Oceanul Atlantic a atins temperatura de 38,3 grade Celsius

Schimbările climatice au făcut ca omenirea să se confrunte cu tot felul de fenomene extreme. Furtuni devastatoare au măturat Europa în vara aceasta, iar temperaturile ridicate au dus la incendii grave în Grecia și Italia, zone din sudul continentului unde Soarele arde puternic de dimineață până seara.

Lucrurile nu stau mai bine nici în Statele Unite ale Americii unde, mai mereu aflăm de câte un record doborât ca urmare a încălzirii globale. De exemplu, în Florida, apa Oceanului Atlantic a atins temperatura de 38,3 grade Celsius. Incredibil așa ceva!

Oceanul Atlantic ”fierbe”

O baliză din Manatee Bay, Florida Keys, de pe coasta Oceanului Atlantic, a înregistrat luni, 24 iulie 2023, de mai multe ori, între orele 17 și 22, o temperatură a apei de peste 37 de grade Celsius, cu un vârf de 38,3 grade Celsius. Evenimentul reprezintă un nou record pentru această zonă, dar și un nou record mondial.

Această temperatură a fost înregistrată până la o adâncime de 1,5 metri în apa Oceanului Atlantic. Meteorologii susțin că, de obicei, în această perioadă a anului apa este mai caldă cu 2,7 grade Celsius, însă chiar și așa nimeni nu se aștepta să fie doborât recordul mondial deținut de Golful Persic din Oceanul Indian, de 37,6 grade Celsius.

Potrivit datelor statistice cele mai calde ape ale oceanului planetar sunt în zona kuweitiană a Golfului Persic, care face parte din Marea Arabiei și Oceanul Indian. De aceea, este cu totul surprinzător faptul că zona din Florida, situată la aproximativ 60 de kilometri sud-vest de oraşul Miami, a ajuns să aibă cea mai caldă apă de pe planetă.

Valul de căldură marin din Florida de Sud ar putea avea un impact asupra ecosistemelor marine sensibile din regiune, așa cum ar fi coloniile de corali, a susținut într-un comunicat Autoritatea pentru Oceane a SUA, potrivit theguardian.com.

Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a Națiunilor Unite a raportat că temperatura apelor planetare a crescut de la o zi la alta, începând cu luna aprilie, doborând record după record. Această încălzire globală va afecta nu numai ecosistemul marin, dar și viața de la suprafață a oamenilor fiindcă se vor modifica condițiile de trai și de muncă.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este aspartamul, faimosul înlocuitor al zahărului? Ce spun studiile despre aspartan?
Ce este aspartamul, faimosul înlocuitor al zahărului? Ce spun studiile despre aspartan?
Mulți dintre producătorii băuturilor carbogazoase promovează produse „fără zahăr”, o alternativă „mai sănătoasă”. În rețetea acestor băuturi zahărul este înlocuit cu aspartam.... citește tot
Este teleportarea posibilă în viitorul apropiat?
Este teleportarea posibilă în viitorul apropiat?
Teleportarea este unul dintre visurile la care au visat multe generații de sute de ani. Fenomenul prin care noi, oamenii, am putea să fim într-o clipită într-o altă parte a lumii este, pentru... citește tot
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Imnul și drapelul sunt două simboluri reprezentative pentru fiecare stat și țară în parte. Sau, nu. Puțini sunt cei care știu că există state care împart același imn. Ba mai mult, una... citește tot