Care este cel mai mare ocean? Ce suprafață are?

16.10.2020
Care este cel mai mare ocean? Ce suprafață are?

Aproximativ 70% din suprafața Pământului este acoperită cu apă. Pe Terra există 5 oceane astfel: Oceanul Pacific, Oceanul Atlantic, Oceanul Indian, Oceanul Sudic și Oceanul Arctic. Totuși, unul dintre ele impresionează prin mărime.

Care este cel mai mare ocean?

Dintre cele trei oceane care se întind la nord de Antarctica, Pacificul este de departe cel mai mare, având o suprafață totală de 165,25 milioane de km pătrați, fără mările adiacente. Suprafața sa reprezintă o treime din suprafața totală a globului.

De asemenea, suprafața Oceanului Pacific este de două ori și ceva mai mare decât dublul volumului de apă al Oceanului Atlantic – următoarea cea mai mare diviziune a hidrosferei, iar aria sa o depășește cu mult pe cea a întregii suprafețe terestre a globului.

Oceanul Pacific se întinde de la țărmurile Antarcticii până la strâmtoarea Bering. Cea mai mare întindere longitudinală măsoară 19.300 km între coastele Columbiei, în America de Sud, și Peninsula Malay din Asia.

Adâncimea medie a Pacificului (excluzând mările adiacente) este de 4.280 metri. Cea mai mare adâncime a sa este de 11.034 metri și se înregistrează în Groapa Marianelor.

Cu cine se învecinează Oceanul Pacific?

În emisfera nordică, Oceanul Pacific întâlnește Oceanul Arctic în Marea Bering. În emisfera sudică, Pacificul și Atlanticul se amestecă în Strâmtoarea Drake dintre Țara de Foc, cel mai sudic punct al Americii de Sud, și Graham Land, o porțiune din Antarctica situată la nord de linia ce unește Capul Jeremy de Capul Agassiz.

Separarea dintre Oceanul Pacific și Oceanul Indian este puțin distinctă, dar, în general, se consideră că se întinde de-a lungul liniei de insule care se extinde spre est de la Sumatra, prin Java până la Timor, de acolo peste Marea Timorului până la Capul Londonderry din Australia.

În sudul Australiei, granița se extinde peste strâmtoarea Bass, iar de acolo, din Tasmania până în Antarctica. Porțiunea Pacificului din apropierea Antarcticii este uneori considerată a face parte din Oceanul Sudic.

Dintre râurile care se varsă în Oceanul Pacific, cele izvorâte din China și din Asia de Sud-Est sunt de cea mai mare importanță. Bazinele acelor râuri susțin mai mult de o pătrime din populația lumii.

Bazinul Atlanticului este al doilea bazin ca mărime, urmat de bazinul Oceanului Indian, bazinul Oceanului Sudic și de bazinul Oceanului Arctic.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot