Care este diferența dintre un submarin și submersibil?

23.06.2023
Care este diferența dintre un submarin și submersibil?

Lumea oceanică reușește în continuare să surprindă cercetătorii și curioșii. Conform datelor, aproximativ 80% dintre adâncuri rămân neexplorate, adăpostind numeroase surprize. Curioși din fire, oamenii au încercat, de-a lungul timpului, să își depășească limitele, astfel au realizat numeroase mașinării capabile să atingă fundul apelor. Care este diferența dintre un submarin și submersibil?

Ce este un submersibil și cu este diferit de un submarin?

submarin

Suprafața apei de pe Terra reprezintă încă un mister pentru cercetători și navigatori deopotrivă. Diferite legende au stârnit imaginația curioșilor care au pornit în căutarea unor creaturi marine necunoscute sau a unor bogății. Cum omenirea a evoluat, navele medievale s-au transformat în vase moderne cu tehnologie de ultimă oră.

Puterea militară s-a dezvoltat rapid și a reușit să exploreze adâncimi nebănuite. Navele care au capacitatea de a merge pe sub apă se numesc submarine, fiind construcții speciale, pe care doar statele puternic dezvoltate au capabilitatea de a le deține/construi.

În același timp, civilii reprezintă un motiv prin care se pot aduna finanțe, dar și un mijloc prin care se pot descoperi diferite lucruri din adâncuri. Astfel că submarinele și submersibile fac parte din categoria navelor care pot naviga atât pe la suprafață, cât și în adâncuri.

Cu toate acestea, un submersibil este construit în scopuri civile, științifice, de cercetare a apelor din adâncuri. Acestea au o rezervă limitată de energie. Submarinul este o navă militară care, de asemenea, poate merge pe sub apă. Navele de acest tip au o capacitate mare de energie, putându-se deplasa pe distanțe lungi.

Care este capacitatea maximă la care a coborât o navă în apă?

Groapa Marianelor a fost consemnată ca fiind locul cel mai adânc de pe Terra. Se află în Oceanul Pacific și are o adâncime medie de 11.022 metri. Limita a fost atinsă de mai multe ori, ultima dată fiind în anul 2022. Un submersibil cu 7 persoane la bord s-a bucurat de a ajunge în cel mai adânc punct de pe Pământ.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot