Care este diferența dintre un submarin și submersibil?

23.06.2023
Care este diferența dintre un submarin și submersibil?

Lumea oceanică reușește în continuare să surprindă cercetătorii și curioșii. Conform datelor, aproximativ 80% dintre adâncuri rămân neexplorate, adăpostind numeroase surprize. Curioși din fire, oamenii au încercat, de-a lungul timpului, să își depășească limitele, astfel au realizat numeroase mașinării capabile să atingă fundul apelor. Care este diferența dintre un submarin și submersibil?

Ce este un submersibil și cu este diferit de un submarin?

submarin

Suprafața apei de pe Terra reprezintă încă un mister pentru cercetători și navigatori deopotrivă. Diferite legende au stârnit imaginația curioșilor care au pornit în căutarea unor creaturi marine necunoscute sau a unor bogății. Cum omenirea a evoluat, navele medievale s-au transformat în vase moderne cu tehnologie de ultimă oră.

Puterea militară s-a dezvoltat rapid și a reușit să exploreze adâncimi nebănuite. Navele care au capacitatea de a merge pe sub apă se numesc submarine, fiind construcții speciale, pe care doar statele puternic dezvoltate au capabilitatea de a le deține/construi.

În același timp, civilii reprezintă un motiv prin care se pot aduna finanțe, dar și un mijloc prin care se pot descoperi diferite lucruri din adâncuri. Astfel că submarinele și submersibile fac parte din categoria navelor care pot naviga atât pe la suprafață, cât și în adâncuri.

Cu toate acestea, un submersibil este construit în scopuri civile, științifice, de cercetare a apelor din adâncuri. Acestea au o rezervă limitată de energie. Submarinul este o navă militară care, de asemenea, poate merge pe sub apă. Navele de acest tip au o capacitate mare de energie, putându-se deplasa pe distanțe lungi.

Care este capacitatea maximă la care a coborât o navă în apă?

Groapa Marianelor a fost consemnată ca fiind locul cel mai adânc de pe Terra. Se află în Oceanul Pacific și are o adâncime medie de 11.022 metri. Limita a fost atinsă de mai multe ori, ultima dată fiind în anul 2022. Un submersibil cu 7 persoane la bord s-a bucurat de a ajunge în cel mai adânc punct de pe Pământ.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
În ultimii ani, inteligența artificială (AI) a avansat enorm și computerele au depășit limite pe care le consideram imposibile acum puțină vreme. Deși, probabil, în viitor unii ne vom... citește tot
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
În urmă cu câteva zile, Diana Șoșoacă a atras atenția Europei după ce a făcut un scandal monstru în Parlamentuul European. Reprezentanta României a fost dată afară, joi, din plenul... citește tot