Care este diferența dintre un submarin și submersibil?

23.06.2023
Care este diferența dintre un submarin și submersibil?

Lumea oceanică reușește în continuare să surprindă cercetătorii și curioșii. Conform datelor, aproximativ 80% dintre adâncuri rămân neexplorate, adăpostind numeroase surprize. Curioși din fire, oamenii au încercat, de-a lungul timpului, să își depășească limitele, astfel au realizat numeroase mașinării capabile să atingă fundul apelor. Care este diferența dintre un submarin și submersibil?

Ce este un submersibil și cu este diferit de un submarin?

submarin

Suprafața apei de pe Terra reprezintă încă un mister pentru cercetători și navigatori deopotrivă. Diferite legende au stârnit imaginația curioșilor care au pornit în căutarea unor creaturi marine necunoscute sau a unor bogății. Cum omenirea a evoluat, navele medievale s-au transformat în vase moderne cu tehnologie de ultimă oră.

Puterea militară s-a dezvoltat rapid și a reușit să exploreze adâncimi nebănuite. Navele care au capacitatea de a merge pe sub apă se numesc submarine, fiind construcții speciale, pe care doar statele puternic dezvoltate au capabilitatea de a le deține/construi.

În același timp, civilii reprezintă un motiv prin care se pot aduna finanțe, dar și un mijloc prin care se pot descoperi diferite lucruri din adâncuri. Astfel că submarinele și submersibile fac parte din categoria navelor care pot naviga atât pe la suprafață, cât și în adâncuri.

Cu toate acestea, un submersibil este construit în scopuri civile, științifice, de cercetare a apelor din adâncuri. Acestea au o rezervă limitată de energie. Submarinul este o navă militară care, de asemenea, poate merge pe sub apă. Navele de acest tip au o capacitate mare de energie, putându-se deplasa pe distanțe lungi.

Care este capacitatea maximă la care a coborât o navă în apă?

Groapa Marianelor a fost consemnată ca fiind locul cel mai adânc de pe Terra. Se află în Oceanul Pacific și are o adâncime medie de 11.022 metri. Limita a fost atinsă de mai multe ori, ultima dată fiind în anul 2022. Un submersibil cu 7 persoane la bord s-a bucurat de a ajunge în cel mai adânc punct de pe Pământ.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
În țările democratice alegerea liderilor se face prin vot liber exprimat. Pentru alegerile prezidențiale, unele state au două tururi de scrutin, pe când altele unul singur. Publicația de... citește tot
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte să moară
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte ...
Unul dintre cei mai veseli actori a fost, cu siguranță, britanicul Charlie Chaplin. Comicul nu ne-a lăsat moștenire numai filmele în care a jucat ci și un instantaneu trist, surprins în... citește tot
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Au trecut mai bine de doi ani de când Rusia a invadat Ucraina și nu a fost săptămână în care să nu se vorbească în mass media despre armele nucleare. Dacă până acum Vladimir Putin a fost... citește tot