Planeta se schimbă! Unde se formează un nou ocean?

16.03.2023
Planeta se schimbă! Unde se formează un nou ocean?

Modul în care arată planeta, în prezent, este total diferit față de modul în care era acum milioane de ani. Chiar și în zilele noastre, natura ne arată că este mai puternică, evoluând zilnic, încet dar sigur. Ne putem doar imagina cum va arăta lumea peste mii de ani, în speranța că forța naturii nu va face omenirea să dispară. Planeta evoluează, iar un nou ocean pare că se formează!

Africa, locul în care planeta se modifică

planeta

Într-o perioadă îndepărtată ochilor noștri, Africa ar putea să fie împărțită în două părți. Astfel, există posibilitatea ca un nou ocean să apară. Recent, două secțiuni majore ale continentului se îndepărtează, ceea ce ar putea duce ulterior la apariția unui nou corp de apă.
Țările fără ieșire la apă, precum Uganda sau Zambia ar putea deveni teritorii fertile, având proprii linii de coastă într-un timp de milioane de ani.

Formarea Riftului Africii de Est a început să atragă atenția cercetătorilor din 2005. O crăpătură de peste de 35 kilometri lungime a apărut în mijlocul drumului. Datele seismice au arătat că ruptura a apărut în urma mișcărilor tectonice similare cu cele care au loc pe fundul oceanului.
Astfel că, Marea Roșie și Golful Aden vor inunda regiunea Afar și Valea Riftul Africii de Est, unde se vor transforma într-un nou ocean. Partea Africii de Est va deveni un continent separat. Din punct de vedere al evoluției, aceste modificări sunt benefice pentru că zona respectivă a Africii va deveni mai fertilă.

Cum s-a numit cel mai mare continent al planetei Terra?

Cu peste 299 – 270 milioane de ani în urmă, toate continentele din prezent erau conectate într-un supercontinent. Acesta se numea Pangea”, care înseamnă „toate pământurile” în limba greacă. Supercontinentul a început să dispară cu aproximativ 200 milioane de ani din cauza mișcării plăcilor tectonice.

Cu o simplă privire asupra hărții lumii se văd dovezile modului în care Coastele Africii și Americii de Sud par că au fost unite. Mișcarea plăcilor tectonice continuă să se miște. Astfel că, insula Madagascarului continuă să se deplaseze de locul actual, iar India continuă să fie împinsă. Din această cauză, munții Himalaya continuă să-și mărească înălțimea anual, încet dar sigur.

Foto: Theguardian.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot