Când se vor uni America și Asia?

16.06.2022
Când se vor uni America și Asia?

Continentele Pământului sunt în continuă mișcare. Au existat până acum trei ocazii în care acestea s-ar fi putut uni pentru a forma un continent gigant. Dacă istoria nu dă greș, America și Asia s-ar putea uni și ar forma un alt supercontinent.

Un supercontinent este o masă terestră formată din cea mai mare parte sau din totalitatea pământului Pământului. Prin această definiție, masa de uscat formată de Africa și Eurasia de astăzi ar putea fi considerată un supercontinent.

Cel mai recent supercontinent care a încorporat toate masele de uscat majore, și poate cele mai cunoscute, ale Pământului a fost Pangea. Supercontinentele s-au unit și s-au rupt episodic de-a lungul istoriei geologice a Pământului. Oamenii de știință sugerează că următorul supercontinent capabil să rivalizeze cu Pangea în dimensiune se va forma peste milioane de ani de acum înainte, când Africa, America și Eurasia se vor ciocni, scrie Britannica.

Continentele ar putea semăna cu niște piesele unui puzzle uriaș care formează Pământul. Când se depărtează, apar oceanele și invers, acestea dispar. Totul se întâmplă datorită faptului că pe plăcile în mișcare ale scoarței terestre stau continentele.

America și Asia, noul supercontinent Amasia?

Un student de la Universitatea Yale a efectuat o cercetare pentru teza sa de doctorat și a precizat că, în prezent, continentele par a se deplasa spre nord. Asta înseamnă că Marea Caraibelor și Oceanul Arctic vor fi închise.

„Gândiți-vă la închiderea Mării Caraibelor, acum uniți America de Nord și America de Sud. Și apoi, prin contopirea Oceanului Arctic, s-ar lega Americile cu Eurasia”, spune Ross Mitchell, potrivit NPR.

Acest lucru ar crea un supercontinent numit Amasia, care s-ar forma în vârful Pământului. În cele din urmă, acesta s-ar prăbuși spre sud, spre Ecuator. În acest scenariu, Antarctica ar putea rămâne izolată în partea de jos a lumii.

Desigur, următorul supercontinent nu se va forma decât peste aproximativ 100 de milioane de ani. Iar Ross Mitchell spune că specia umană va fi probabil dispărută de mult până atunci, așa că nu vom ști, „dar cu siguranță este distractiv să ne gândim la asta”.

Foto: Depositphotos.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 18 august este cea de-a 230-a zi a calendarului gregorian și a 231-a zi în anii bisecți. În această zi s-au consemnat de-a lungul timpului multe evenimente care au marcat istoria lumii...
Cele mai noi articole
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
Limba română este vorbită diferit în funcție de regiunea țării. Regionalismele îmbogățesc vocabularul românesc, însă de multe ori nu sunt înțelese de toată lumea și trebuie... citește tot
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
Înaintea Primului Război Mondial, la marginea Mangaliei trăia familia lui Nae Berechet. Acesta avea o fetiță în vârstă de șase ani, de o frumusețe răpitoare, pe numele ei Maria. La un... citește tot
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
Pentru întreaga lume, corpul uman este un mister constant mereu aflat într-o continuă schimbare. Deși nu putem afla totul despre corpurile noastre, oamenii de știință au descoperit la ce... citește tot