Când se vor uni America și Asia?

16.06.2022
Când se vor uni America și Asia?

Continentele Pământului sunt în continuă mișcare. Au existat până acum trei ocazii în care acestea s-ar fi putut uni pentru a forma un continent gigant. Dacă istoria nu dă greș, America și Asia s-ar putea uni și ar forma un alt supercontinent.

Un supercontinent este o masă terestră formată din cea mai mare parte sau din totalitatea pământului Pământului. Prin această definiție, masa de uscat formată de Africa și Eurasia de astăzi ar putea fi considerată un supercontinent.

Cel mai recent supercontinent care a încorporat toate masele de uscat majore, și poate cele mai cunoscute, ale Pământului a fost Pangea. Supercontinentele s-au unit și s-au rupt episodic de-a lungul istoriei geologice a Pământului. Oamenii de știință sugerează că următorul supercontinent capabil să rivalizeze cu Pangea în dimensiune se va forma peste milioane de ani de acum înainte, când Africa, America și Eurasia se vor ciocni, scrie Britannica.

Continentele ar putea semăna cu niște piesele unui puzzle uriaș care formează Pământul. Când se depărtează, apar oceanele și invers, acestea dispar. Totul se întâmplă datorită faptului că pe plăcile în mișcare ale scoarței terestre stau continentele.

America și Asia, noul supercontinent Amasia?

Un student de la Universitatea Yale a efectuat o cercetare pentru teza sa de doctorat și a precizat că, în prezent, continentele par a se deplasa spre nord. Asta înseamnă că Marea Caraibelor și Oceanul Arctic vor fi închise.

„Gândiți-vă la închiderea Mării Caraibelor, acum uniți America de Nord și America de Sud. Și apoi, prin contopirea Oceanului Arctic, s-ar lega Americile cu Eurasia”, spune Ross Mitchell, potrivit NPR.

Acest lucru ar crea un supercontinent numit Amasia, care s-ar forma în vârful Pământului. În cele din urmă, acesta s-ar prăbuși spre sud, spre Ecuator. În acest scenariu, Antarctica ar putea rămâne izolată în partea de jos a lumii.

Desigur, următorul supercontinent nu se va forma decât peste aproximativ 100 de milioane de ani. Iar Ross Mitchell spune că specia umană va fi probabil dispărută de mult până atunci, așa că nu vom ști, „dar cu siguranță este distractiv să ne gândim la asta”.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot