Când se vor uni America și Asia?

16.06.2022
Când se vor uni America și Asia?

Continentele Pământului sunt în continuă mișcare. Au existat până acum trei ocazii în care acestea s-ar fi putut uni pentru a forma un continent gigant. Dacă istoria nu dă greș, America și Asia s-ar putea uni și ar forma un alt supercontinent.

Un supercontinent este o masă terestră formată din cea mai mare parte sau din totalitatea pământului Pământului. Prin această definiție, masa de uscat formată de Africa și Eurasia de astăzi ar putea fi considerată un supercontinent.

Cel mai recent supercontinent care a încorporat toate masele de uscat majore, și poate cele mai cunoscute, ale Pământului a fost Pangea. Supercontinentele s-au unit și s-au rupt episodic de-a lungul istoriei geologice a Pământului. Oamenii de știință sugerează că următorul supercontinent capabil să rivalizeze cu Pangea în dimensiune se va forma peste milioane de ani de acum înainte, când Africa, America și Eurasia se vor ciocni, scrie Britannica.

Continentele ar putea semăna cu niște piesele unui puzzle uriaș care formează Pământul. Când se depărtează, apar oceanele și invers, acestea dispar. Totul se întâmplă datorită faptului că pe plăcile în mișcare ale scoarței terestre stau continentele.

America și Asia, noul supercontinent Amasia?

Un student de la Universitatea Yale a efectuat o cercetare pentru teza sa de doctorat și a precizat că, în prezent, continentele par a se deplasa spre nord. Asta înseamnă că Marea Caraibelor și Oceanul Arctic vor fi închise.

„Gândiți-vă la închiderea Mării Caraibelor, acum uniți America de Nord și America de Sud. Și apoi, prin contopirea Oceanului Arctic, s-ar lega Americile cu Eurasia”, spune Ross Mitchell, potrivit NPR.

Acest lucru ar crea un supercontinent numit Amasia, care s-ar forma în vârful Pământului. În cele din urmă, acesta s-ar prăbuși spre sud, spre Ecuator. În acest scenariu, Antarctica ar putea rămâne izolată în partea de jos a lumii.

Desigur, următorul supercontinent nu se va forma decât peste aproximativ 100 de milioane de ani. Iar Ross Mitchell spune că specia umană va fi probabil dispărută de mult până atunci, așa că nu vom ști, „dar cu siguranță este distractiv să ne gândim la asta”.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot