Când se vor uni America și Asia?

16.06.2022
Când se vor uni America și Asia?

Continentele Pământului sunt în continuă mișcare. Au existat până acum trei ocazii în care acestea s-ar fi putut uni pentru a forma un continent gigant. Dacă istoria nu dă greș, America și Asia s-ar putea uni și ar forma un alt supercontinent.

Un supercontinent este o masă terestră formată din cea mai mare parte sau din totalitatea pământului Pământului. Prin această definiție, masa de uscat formată de Africa și Eurasia de astăzi ar putea fi considerată un supercontinent.

Cel mai recent supercontinent care a încorporat toate masele de uscat majore, și poate cele mai cunoscute, ale Pământului a fost Pangea. Supercontinentele s-au unit și s-au rupt episodic de-a lungul istoriei geologice a Pământului. Oamenii de știință sugerează că următorul supercontinent capabil să rivalizeze cu Pangea în dimensiune se va forma peste milioane de ani de acum înainte, când Africa, America și Eurasia se vor ciocni, scrie Britannica.

Continentele ar putea semăna cu niște piesele unui puzzle uriaș care formează Pământul. Când se depărtează, apar oceanele și invers, acestea dispar. Totul se întâmplă datorită faptului că pe plăcile în mișcare ale scoarței terestre stau continentele.

America și Asia, noul supercontinent Amasia?

Un student de la Universitatea Yale a efectuat o cercetare pentru teza sa de doctorat și a precizat că, în prezent, continentele par a se deplasa spre nord. Asta înseamnă că Marea Caraibelor și Oceanul Arctic vor fi închise.

„Gândiți-vă la închiderea Mării Caraibelor, acum uniți America de Nord și America de Sud. Și apoi, prin contopirea Oceanului Arctic, s-ar lega Americile cu Eurasia”, spune Ross Mitchell, potrivit NPR.

Acest lucru ar crea un supercontinent numit Amasia, care s-ar forma în vârful Pământului. În cele din urmă, acesta s-ar prăbuși spre sud, spre Ecuator. În acest scenariu, Antarctica ar putea rămâne izolată în partea de jos a lumii.

Desigur, următorul supercontinent nu se va forma decât peste aproximativ 100 de milioane de ani. Iar Ross Mitchell spune că specia umană va fi probabil dispărută de mult până atunci, așa că nu vom ști, „dar cu siguranță este distractiv să ne gândim la asta”.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Anul 2022 a fost unul plin de evenimente la nivel global. Drept urmare, românii au căutat informații pe Google despre lucrurile care au marcat omenirea. La începutul anului trecut lumea a fost... citește tot
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă contra francezilor!
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă ...
Unele dintre cele mai de succes victorii românești pe câmpul de luptă au avut loc în timpul Primului Război Mondial. Unele dintre momentele remarcabile rămân bătălile de la Mărăști,... citește tot
Șapte motive pentru care Teambuilding este un film slab
Șapte motive pentru care Teambuilding este un film slab
Filmul Teambuilding a fost lansat recent pe Netflix și, potrivit platformei cinematografice, a fost vizionat intens de români. Surprinzător sau nu creația artistică nu a avut același succes în... citește tot