Cât de repede se mișcă continentele?

13.12.2021
Cât de repede se mișcă continentele?

Pământul a suferit, de-a lungul timpului, tot felul de schimbări, care au afectat viața de pe planetă. Cu aproximativ 300 de milioane de ani în urmă, pe Terra exista un singur supercontinent, numit de specialiștii în geologie „Pangeea”. Aproximativ acum 175 de milioane de ani acesta s-a rupt în bucăți, iar astfel au apărut continentele din prezent care sunt într-o continuă mișcare.

Cât de repede se mișcă continentele?

Viteza de mișcare a plăcilor tectonice este una lentă, însă, de-a lungul timpului, aceste viteze au crescut şi de 20 de ori față de mișcarea inițială. După ce au analizat datele seismice din întreaga lume și au construit un model, specialiștii în domeniu au descoperit că plăcile se mișcă în două faze distincte: una lentă și alta rapidă. În timpul fazei lente, crustele continentale, care pot avea o grosime puțin peste 32 de km, se întind puțin câte puțin, rămânând conectate, dar la un moment dat crește viteza de mișcare.

Un punct critic este atins atunci când legătura dintre cele două continente devine atât de slabă încât nu mai poate rezista forțelor care încearcă să o despartă. Această accelerație este direct legată de subțierea crustei, a declarat Dietmar Muller, geofizician la Universitatea din Sydney, pentru nytimes.com.

Potrivit specialiștilor în domeniu, continentele se mișcă cu aceeași viteză cu care cresc unghiile de la degetele mâinii. După ce Pangeea s-a rupt și au apărut continentele, acestea s-au îndepărtat unele de altele cu aproximativ un milimetru pe an, iar această situație a ținut în jur de 40 de milioane de ani.

Apoi, pentru o perioadă de 10 milioane de ani viteza a crescut la 20 de mm pe an, ceea ce este echivalentul a vitezei de creștere a unghiilor de la mâinii.

Câte continente sunt?

Conform definiției, continentele sunt vaste întinderi de uscat înconjurate total sau aproape total de oceane sau de mări, cuprinzând și unele insule sau arhipelaguri din vecinătatea lor. Pe Glob există 7 continente astfel: Africa, America de Nord, America de Sud, Antarctica, Asia, Australia și Europa.

Există voci avizate care susțin că există, de fapt, șase continente, întrucât Europa nu este separată de Asia decât printr-o limită convențională și calculează cele două continente ca fiind unul singur: Eurasia.

Curiozități despre continente:

Foto: Pexels.com

AZI ÎN ISTORIE
Astăzi, 10 august, de-a lungul timpului, pe întreg Globul au avut loc mai multe evenimente importante care au schimbat cursul istoriei. Multe dintre ele au fost uitate odată cu trecerea anilor,...
Cele mai noi articole
De ce nu aveau voie să plângă copii familiei Kennedy?
De ce nu aveau voie să plângă copii familiei Kennedy?
John F. Kennedy a avut o președenție care a durat aproximativ 1000 de zile, însă în tot acel timp a reușit să captiveze publicul cu charisma sa mereu prezentă. Familia lui mereu a fost în... citește tot
De ce numărul 10 este cel mai important în fotbal?
De ce numărul 10 este cel mai important în fotbal?
Fotbalul este cel mai popular sport, adesea fiind denumit „sportul rege”. Oficial, fotbalul modern a fost inventat în Anglia, iar prima echipă legitimată a luat naștere în anul 1857. De... citește tot
Scandalagiul Slavici! De ce spărgea scriitorul ferestrele vecinilor?
Scandalagiul Slavici! De ce spărgea scriitorul ferestrele vecinilor?
Ioan Slavici a fost un om „liniștit” și „așezat” în viața sa, conform descrierii lui Mihai Eminescu. În copilărie însă, tânărul Slavici era departe de a fi cuminte și... citește tot