Cât de repede se mișcă continentele?

13.12.2021
Cât de repede se mișcă continentele?

Pământul a suferit, de-a lungul timpului, tot felul de schimbări, care au afectat viața de pe planetă. Cu aproximativ 300 de milioane de ani în urmă, pe Terra exista un singur supercontinent, numit de specialiștii în geologie „Pangeea”. Aproximativ acum 175 de milioane de ani acesta s-a rupt în bucăți, iar astfel au apărut continentele din prezent care sunt într-o continuă mișcare.

Cât de repede se mișcă continentele?

Viteza de mișcare a plăcilor tectonice este una lentă, însă, de-a lungul timpului, aceste viteze au crescut şi de 20 de ori față de mișcarea inițială. După ce au analizat datele seismice din întreaga lume și au construit un model, specialiștii în domeniu au descoperit că plăcile se mișcă în două faze distincte: una lentă și alta rapidă. În timpul fazei lente, crustele continentale, care pot avea o grosime puțin peste 32 de km, se întind puțin câte puțin, rămânând conectate, dar la un moment dat crește viteza de mișcare.

Un punct critic este atins atunci când legătura dintre cele două continente devine atât de slabă încât nu mai poate rezista forțelor care încearcă să o despartă. Această accelerație este direct legată de subțierea crustei, a declarat Dietmar Muller, geofizician la Universitatea din Sydney, pentru nytimes.com.

Potrivit specialiștilor în domeniu, continentele se mișcă cu aceeași viteză cu care cresc unghiile de la degetele mâinii. După ce Pangeea s-a rupt și au apărut continentele, acestea s-au îndepărtat unele de altele cu aproximativ un milimetru pe an, iar această situație a ținut în jur de 40 de milioane de ani.

Apoi, pentru o perioadă de 10 milioane de ani viteza a crescut la 20 de mm pe an, ceea ce este echivalentul a vitezei de creștere a unghiilor de la mâinii.

Câte continente sunt?

Conform definiției, continentele sunt vaste întinderi de uscat înconjurate total sau aproape total de oceane sau de mări, cuprinzând și unele insule sau arhipelaguri din vecinătatea lor. Pe Glob există 7 continente astfel: Africa, America de Nord, America de Sud, Antarctica, Asia, Australia și Europa.

Există voci avizate care susțin că există, de fapt, șase continente, întrucât Europa nu este separată de Asia decât printr-o limită convențională și calculează cele două continente ca fiind unul singur: Eurasia.

Curiozități despre continente:

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot