Cât de repede se mișcă continentele?

13.12.2021
Cât de repede se mișcă continentele?

Pământul a suferit, de-a lungul timpului, tot felul de schimbări, care au afectat viața de pe planetă. Cu aproximativ 300 de milioane de ani în urmă, pe Terra exista un singur supercontinent, numit de specialiștii în geologie „Pangeea”. Aproximativ acum 175 de milioane de ani acesta s-a rupt în bucăți, iar astfel au apărut continentele din prezent care sunt într-o continuă mișcare.

Cât de repede se mișcă continentele?

Viteza de mișcare a plăcilor tectonice este una lentă, însă, de-a lungul timpului, aceste viteze au crescut şi de 20 de ori față de mișcarea inițială. După ce au analizat datele seismice din întreaga lume și au construit un model, specialiștii în domeniu au descoperit că plăcile se mișcă în două faze distincte: una lentă și alta rapidă. În timpul fazei lente, crustele continentale, care pot avea o grosime puțin peste 32 de km, se întind puțin câte puțin, rămânând conectate, dar la un moment dat crește viteza de mișcare.

Un punct critic este atins atunci când legătura dintre cele două continente devine atât de slabă încât nu mai poate rezista forțelor care încearcă să o despartă. Această accelerație este direct legată de subțierea crustei, a declarat Dietmar Muller, geofizician la Universitatea din Sydney, pentru nytimes.com.

Potrivit specialiștilor în domeniu, continentele se mișcă cu aceeași viteză cu care cresc unghiile de la degetele mâinii. După ce Pangeea s-a rupt și au apărut continentele, acestea s-au îndepărtat unele de altele cu aproximativ un milimetru pe an, iar această situație a ținut în jur de 40 de milioane de ani.

Apoi, pentru o perioadă de 10 milioane de ani viteza a crescut la 20 de mm pe an, ceea ce este echivalentul a vitezei de creștere a unghiilor de la mâinii.

Câte continente sunt?

Conform definiției, continentele sunt vaste întinderi de uscat înconjurate total sau aproape total de oceane sau de mări, cuprinzând și unele insule sau arhipelaguri din vecinătatea lor. Pe Glob există 7 continente astfel: Africa, America de Nord, America de Sud, Antarctica, Asia, Australia și Europa.

Există voci avizate care susțin că există, de fapt, șase continente, întrucât Europa nu este separată de Asia decât printr-o limită convențională și calculează cele două continente ca fiind unul singur: Eurasia.

Curiozități despre continente:

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot