Care sunt singurele țări situate pe două continente?

15.02.2021
Care sunt singurele țări situate pe două continente?

În lume există puține țări care nu sunt situate pe un singur continent, ci pe două continente. Desigur, în această categorie nu intră țări precum Franța, Marea Britanie, SUA sau Spania, care posedă multe insule și teritorii de peste mări de pe alte continente.

Țările situate pe două continente

Aici, mai degrabă vine vorba de țări cu o locație mai specifică și adesea foarte strategică. Unele țări din lista de mai jos sunt bine cunoscute, dar altele sunt o adevărată surpriză chiar și pentru pasionații de geografie.

Rusia

Cea mai mare țară din lume este situată pe zone întinse din Europa și Asia. Din punct de vedere cultural, Rusia este o țară europeană, deși din punct de vedere geografic majoritatea teritoriului se află în Asia. Capitala Moscova se află în Europa.

Moscova

Indonezia

Indonezia este formată din mii de insule. Cele mai multe dintre ele se află pe teritoriul Asiei, dar o parte semnificativă a țării insulare se află în limitele Oceaniei, de care aparțin Australia și Noua Zeelandă.

Cea mai mare insulă indoneziană care este situată în Oceania este insula Noua Guinee.
Cu toate acestea, Indonezia este considerată o țară tipic asiatică și mulți oameni nici măcar nu bănuiesc că o parte semnificativă a țării se află într-o altă regiune geografică.

Kazahstan

Deși Kazahstanul este o țară tipic asiatică, un fapt puțin cunoscut este că părți ale teritoriului său se încadrează în limitele continentului european. Acestea sunt cele mai vestice părți ale țării, care sunt situate aproape de coasta Mării Caspice.

Azerbaidjan

Azerbaidjanul este situat în principal în Asia, dar o mică parte a țării se încadrează la nord de munții Caucaz și, astfel, în Europa. Deși capitala Azerbaidjan se află în Asia și din punct de vedere cultural țara este mult mai aproape de Asia, rezidenții se descriu ca europeni. Acest lucru este evident în bancnotele lor, care descrie o hartă a Europei.

Georgia

Georgia este situată între Europa și Asia. Motivul este că o parte a teritoriului său este situată în munții Caucaz, care joacă rolul unei granițe între Europa și Asia. Cu toate acestea, Georgia este de obicei privită ca o țară asiatică.

Turcia

Turcia este una dintre cele mai populare țări situate pe două continente. Bosforul, Marea Marmara și Dardanelele o împart în părți europene și asiatice.

Istanbul

Istanbul este cel mai mare și mai important oraș turcesc. El este situat chiar la granița dintre Europa și Asia și este construit practic pe două continente. Poduri uriașe trec peste Bosfor și leagă ambele părți ale acestui oraș uimitor.

Mai mult, Istanbulul este considerat a fi singurul oraș din lume, care se află în interiorul granițelor celor două continente.

Panama

Această mică țară latino-americană este cunoscută în întreaga lume pentru locația sa strategică. Canalul Panama trece prin teritoriul său și leagă Oceanul Pacific de Marea Caraibelor.

Aceasta este una dintre cele mai importante căi de apă din lume. Cu toate acestea, canalul separă America de Nord și America de Sud. Panama se află pe ambele părți ale canalului, adică pe ambele continente.

Având în vedere unele caracteristici geografice din Panama, este considerată o țară din America de Nord. Deși capitala Panama este într-adevăr situată pe continentul Americii de Sud, cea mai mare parte a teritoriului său se află în America de Nord.

Egipt

Egiptul este cea mai mare surpriză din această listă. Cu piramidele sale, deșertul nisipos și soarele fierbinte în mintea majorității oamenilor, Egiptul a fost întotdeauna întruchiparea țării africane.

Cu toate acestea, o mică parte a teritoriului este situată în interiorul granițelor Asiei. Faimoasa peninsulă Sinai se află la est de canalul Suez creat de om, care joacă rolul de barieră între aceste două continente.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot