Care este singura țară care se întinde pe trei continente?

04.12.2023
Care este singura țară care se întinde pe trei continente?

De obicei, țările sunt împărțite pe continente. Spunem de obicei, întrucât mai sunt țări care se întind pe două continente, așa cum este cazul Turciei. Dar, sunt și state care dețin teritorii pe trei continente, așa cum este cazul Spaniei (teritorii în Europa, Africa și America de Sud). Este însă un stat care se întinde pe trei dintre cele șapte continente, așa cum este cazul Rusiei.

Rusia, cea mai mare țară din lume

Cu o suprafață de 17.1 de milioane de kilometri pătrați, Rusia este cea mai mare țară din lume ca suprafață. Este de 25 de ori mai mare decât Franța și de 47 de ori mai mare decât Germania. Rusia ocupă o zecime din suprafața terestră de pe Terra.

„Rusia nu este niciodată atât de puternică pe cât pare; Rusia nu este niciodată atât de slabă pe cât pare”. (Winston Churchill)

Dimensiunea mare a țării îi permite acestea să atingă Europa, Orientul Mijlociu, China și Pacificul și a fost întotdeauna o parte centrală a pretenției sale de a fi o națiune de top. Siberia, cu rezervele sale masive de petrol și gaze, este sursa majorității bogăției țării. Asta face poporul rus mai bogat decât ar fi altfel.

Rusia se întinde pe trei continente

Rusia se întinde pe trei continente: Europa, Asia și America de Nord (prin intermediul insulelor Diomede din apropierea coastei Alaskăi). Diomede sunt două insule din strâmtoarea Bering, aflate la o depărtare de aproximativ 4 km una de alta. Acestea sunt separate de granița ruso-americană, care coincide cu linia internațională de schimbare a datei. Cea mai mare dintre insule, Marele Diomede (în rusă, Ratmonov), aparține Rusiei și este sediul unei importante stații meteorologice. La est de ea, se găsește insula Micul Diomede, care face parte din Alaska, SUA.

Granița dintre SUA și Rusia a fost stabilită în anul 1867, când SUA a cumpărat Alaska de la ruşi. Afacerea a inclus şi micuţa insulă Diomede, iar graniţa a fost făcută între cele două insule.

Rusia, teritoriu enorm, populație mică

Uniunea Sovietică, care a înlocuit Imperiul Rus, era și mai mare, acoperind 22,4 milioane de kilometri pătrați. Actualele granițe ale Rusiei s-au format după prăbușirea Uniunii Sovietice, care a avut loc atunci când acea țară uriașă, nu a reușit să construiască un imperiu comunist suficient de unit și s-a dezintegrat în 15 state independente.

Paradă militară la Moscova

 

De ce este Rusia atât de mare?

Expansiunea teritorială a Rusiei a fost rezultatul unor factori istorici, culturali și geopolitici complexi. Iată câteva momente cheie care au contribuit la mărimea actuală a Rusiei:

  1. Cucerirea Mongolă: În secolul al XIII-lea, mongolii conduși de Hoarda de Aur au invadat teritoriul rusesc. Aceasta a dus la o perioadă de dominație mongolă, cunoscută sub numele de Jugo-Slavie, care a durat aproximativ 250 de ani. După retragerea mongolilor, Moscova a devenit centrul principal al puterii ruse.
  2. Extinderea la Miazăzi și Vest: În timpul domniei lui Ivan al III-lea (1462-1505) și Ivan al IV-lea (Ivan Grozny, 1533-1584), Rusia și-a extins teritoriul în direcția Miazănoapte și Vest, absorbind teritorii în jurul Moscovei și împingându-se spre zonele baltice și Ucraina.
  3. Cuceririle Siberiene: Începând cu secolul al XVI-lea și continuând în secolele următoare, rușii au început să-și extindă teritoriul în Siberia. Exploratorii și cuceritorii precum Iermak Timofeevici au jucat un rol semnificativ în această expansiune către est.
  4. Cucerirea Asiei Centrale: În secolul al XIX-lea, Rusia a început să-și extindă influența și teritoriul în Asia Centrală, cucerind Hanatul Hiva, Hanatul Buhara și Hanatul Kokand.
  5. Colonizarea și expansiunea către Pacific: În secolul al XVII-lea și al XVIII-lea, exploratorii ruși, cum ar fi cazul lui Vitus Bering, au explorat și au anexat teritorii în Extremul Orient, ajungând până la Oceanul Pacific și în Insulele Aleutine.
  6. Alaska și coasta de nord-vest a Americii: Rusia a deținut Alaska timp de mai multe decenii până în anul 1867, când a fost vândută Statelor Unite ale Americii în ceea ce a devenit cunoscut sub numele de Cumpărarea Alaskăi. La vremea respectivă SUA au plătit 7,2 milioane de dolari, aproximativ 5 dolari pe kilometru pătrat.
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot