Sunt 8 continente nu 7

28.12.2021
Sunt 8 continente nu 7

Toată lumea a învățat la geografie că pe Pământ sunt 7 continente: Africa, America de Nord, America de Sud, Antarctica, Asia, Australia și Europa. Ultimele cercetări arată că există și al 8-lea continent, iar oamenilor de știință le-au trebuit 375 de ani pentru a îl descoperi.

Care este cel de-al optulea continent?

La nord de Australia și de Noua Zeelandă, scufundat în Oceanul Pacific, se găsește continentul numit Zealandia. În 2017, un grup de geologi a anunțat descoperirea noului continent cu o suprafață de 4,9 milioane de km pătrați, adică de aproximativ șase ori mai puțin decât Madagascarul.

Potrivit oamenilor de știință, 94 la sută din suprafața continentului se află sub apă, deasupra găsindu-se câteva insule, printre care și Noua Zeelandă. Deși enciclopediile, hărțile și motoarele de căutare ale lumii au fost categorice, susținând că există doar șapte continente, echipa de cercetători a informat cu încredere lumea că acest lucru este greșit.

Acesta este un exemplu clar al modului în care ceva foarte evident poate dura ceva timp pentru a fi descoperit, a declarat Andy Tulloch, geolog la New Zealand Crown Research Institute GNS Science, care a făcut parte din echipa care a descoperit Zealandia, pentru bbc.com.

Ce secrete are Zealandia?

Noul continent, Zealandia, are foarte multe secrete și a fost foarte greu de studiat, fiindcă se află la 2 km sub apă. Cu toate acestea, oamenii de știință au efectuat foraje până la 860 de metri sub placa oceanică, în șase locuri diferite, de unde au prelevat bucăți din continent, pentru a-i înțelege mai bine istoria. Cercetătorii au putut examina astfel sedimente ce oferă informații despre schimbările geografice, vulcanice și climatice care au avut loc pe Zealandia cu până la 80 de milioane de ani în urmă.

În felul acesta, au fost studiate 8.000 de specii care ar fi trăit pe acest continent, cu mai bine de 10 milioane de ani în urmă. Totodată, s-a aflat că fundul oceanic era la o adâncime mult mai mică decât este în prezent. Potrivit oamenilor de știință, Zealandia pare să fi provenit din  supercontinentul numit „Gondwana”, care a început să se fragmenteze în urmă cu 160 de milioane de ani.

Scoarta continentală are de obicei aproximativ 40 km adâncime, semnificativ mai groasă decât crusta oceanică, care tinde să fie în jur de 10 km. Pe măsură ce era tensionată, Zealandia a ajuns să fie întinsă atât de mult încât crusta să se extinde acum doar cu 20 km în jos. În cele din urmă, continentul s-a scufundat, deși nu chiar la nivelul crustei oceanice normale și a dispărut sub apă.

De unde vin denumirile continentelor?

Europa. Din punct de vedere etimologic, numele de Europa vine din limba greacă, de la cuvintele „Eur”, care însemna „întins”, şi „op”, care înseamnă „ochi”. Denumirea de Europa a fost folosită pentru prima dată în Legendele Olimpului. Se pare că Zeus, conducătorul zeilor, s-a îndrăgostit de inocenta nimfă pe nume Europa (sora lui Cadmus şi fiica regelui Agenor al Feniciei făcută cu Telephasa) ce culegea flori împreună cu însoţitoarele sale pe litoralul pontic.

Africa. Denumirea a fost dată de romani. Africa vine de la cuvântul arab afar – „praf” sau „pământ”.

America. Numele acestor continente provine de la exploratorul Amerigo Vespucci.

Antarctica. Numele acestui continent înseamnă „opus Arcticii”. Arktikos este numele grecesc al constelației Ursa Mare de deasupra Polului Nord.

Asia. În asiriană, Asia înseamnă „soarele răsare”.

Australia. Numele continentului vine de la „terra australis incognita” care înseamnă „teritoriu sudic necunoscut”.

Foto: Pexels.com, digi24.ro și bbc.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum arată o aterizare în Nepal, pe cel mai periculos aeroport din lume? | VIDEO
Cum arată o aterizare în Nepal, pe cel mai periculos aeroport din lume? | VIDEO
Nu există top în articolele cu cele mai periculoase aeroporturi din lume fără ca Aeroportul internațional Lukla din Nepal să nu fie inclus. În multe dintre articole, acest aeroport ocupă... citește tot
De ce vrea Trump cu orice preț să pună mâna pe Canalul Panama?
De ce vrea Trump cu orice preț să pună mâna pe Canalul Panama?
La începutul anului 2025, Donald Trump a amenințat că vrea să preia din nou controlul asupra Canalului Panama. Motivul? Președintele Statelor Unite ale Americii acuză panamezii că impun taxe... citește tot
Povestea lui Juliane Koepcke, fata care a supraviețuit 11 zile în junglă după ce s-a prăbușit cu avionul
Povestea lui Juliane Koepcke, fata care a supraviețuit 11 zile în junglă după ce s-a prăbușit cu avionul
Există oameni care au trecut prin momente terifiante și au reușit să supraviețuiască. Unul dintre aceștia este Juliane Koepcke, o tânără nemțoiacă de doar 11 ani care a supraviețuit 11... citește tot