Care este centrul geografic al Europei?

29.01.2024
Care este centrul geografic al Europei?

Centrul geografic al Europei depinde de stabilirea granițelor continentului, în principal dacă insulele îndepărtate sunt incluse pentru a defini punctele extreme ale Europei și de metoda de calcul a rezultatului final. Astfel, mai multe locuri revendică titlul de a găzdui acest centru ipotetic, mai ales că de-a lungul timpului granițele anumitor țări s-au schimbat în funcție de războaiele purtate.

Printre locațiile care concurează în prezent pentru distincția de a fi centrul Europei se numără:

  • satul Kremnické Bane sau satul învecinat Krahule, lângă Kremnica, în Slovacia.
  • mica localitate Rakhiv sau satul Dilove lângă Rakhiv, în vestul Ucrainei.
  • satul Girija, lângă Vilnius, în Lituania.
  • un punct pe insula Saaremaa din Estonia.
  • un punct în apropiere de Polotsk, sau în Vitebsk, sau în apropiere de Babruysk, sau lângă lacul Sho în Belarus.
  • un punct în apropiere de orașul Tállya, în nord-estul Ungariei.
  • mica localitate istorică Kouřim în Republica Cehă.

Prima tentativă de stabilire a centrului Europei a fost făcută în 1775 de către astronomul și cartograful polonez Szymon Antoni Sobiekrajski, care l-a calculat a fi în orașul Suchowola, lângă Białystok, în Polonia modernă din nord-est. Metoda folosită a constat în calcularea distanțelor egale față de punctele extreme ale Europei: punctul cel mai vestic din Portugalia; punctul cel mai estic în Munții Ural Central; punctul cel mai nordic din Norvegia; și punctul cel mai sudic din Grecia (insulele nu au fost luate în considerare). Lucrurile însă s-au schimbat odată cu modificarea granițelor acestui continent, ducând și la variantele de mai sus.

Care este centrul Uniunii Europene?

Institutul Geografic Național Francez (IGN) a calculat, de-a lungul timpului, locația a ceea ce estimează a fi centrul geografic al Uniunii Europene (UE), încă din 1987. Calculările sale exclud teritoriile extra-europene ale UE, cum ar fi Polinezia Franceză. Pe măsură ce Uniunea Europeană, în trecut Comunitatea Europeană, s-a extins în ultimii 50 de ani, centrul geografic s-a deplasat odată cu fiecare lărgire.

  • În 1987, centrul Comunității Europene a celor 12 membri a fost declarat în mijlocul Franței, în satul Saint-André-le-Coq, departamentul Puy-de-Dôme, regiunea Auvergne.
  • După reunificarea Germaniei, în 1990, centrul s-a deplasat cu aproximativ 25 km spre nord-est, în locul numit Noireterre în satul Saint-Clément, departamentul Allier, aceeași regiune a Auvergne.
  • Folosind aceleași tehnici, IGN a identificat centrul geografic al Uniunii celor 15 membri (1995–2004) în Viroinval, Belgia, iar un monument acolo înregistrează această descoperire.
  • Centrul Uniunii celor 25 de membri (2004–2007) a fost calculat de IGN în satul Kleinmaischeid, Renania-Palatinat, Germania.
  • La 1 ianuarie 2007, odată cu includerea României și Bulgariei în Uniunea Europeană, centrul geografic s-a schimbat într-un câmp de grâu în afara orașului german Gelnhausen, în landul Hessa, la 115 km est de marcajul anterior.
  • La 1 iulie 2013, odată cu aderarea Croației, centrul geografic a fost în Bavaria de Nord-Vest, în localitatea Westerngrund la râul Schulzengrundbach.
  • După Brexit, în data de 31 ianuarie 2020, odată cu retragerea Regatului Unit din UE, punctul mijlociu geografic s-a mutat la Gadheim, lângă Würzburg, Bavaria, potrivit Wikipedia.org.

Centrul geografic al Uniunii Europene nu este lipsit de dispute nici el. Dacă se iau în considerare diferite puncte extreme ale Uniunii Europene, cum ar fi unele insule din Oceanul Atlantic, acest punct este calculat în locații diferite. Iată, așadar, că este foarte dificil de stabilit care este centrul geografic al Uniunii Europene, precum și centrul geografic al Europei.

Foto: Depositphotos.com și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot