De ce Norvegia nu este în Uniunea Europeană?

17.02.2023
De ce Norvegia nu este în Uniunea Europeană?

Norvegia este una dintre puținele țări din Europa care au refuzat să intre în Uniunea Europeană. Scandinavii nu au fost de acord prin referendum, de două ori, să adere la spațiul comunitar european. Motivele țin de domeniul economic și de regulile obligatorii impuse de UE statelor membre.

De ce au refuzat norvegienii să intre în Uniunea Europeană?

În data de 25 decembrie 1972, poporul norvegian a votat la referendum să nu adere la Comunitatea Europeană (predecesoarea Uniunii Europene). 53% dintre cei care au votat au spus „Nu” intrării în blocul comunitar european. Rezultatul a fost negativ și în anul 1994 când a avut loc un nou referendum, iar 52% dintre votanți au pus ștampila tot pe „Nu”.

Unul dintre motivele principale pentru care norvegienii nu au dorit să intre în spațiul comun european a ținut de politica agricolă și de pescuit. Pescarii din această parte a lumii nu au dorit să își negocieze de cotele de pescuit cu UE. În cazul în care ar fi devenit stat membru, norvegienii ar fi trebuit să își deschidă apele pentru toți membri blocului comunitar. Acest lucru a fost de neconceput pentru populația locală, care ar fi avut de suferit dacă pescarii din toată Uniunea Europeană ar fi avut acces necondiționat la apelele lor.

Trebuie precizat însă că factorul principal pentru care Norvegia nu face parte din UE  se datorează faptului că, în anul 1969, autoritățile scandinave au descoperit petrol, în Marea Nordului, la aproximativ 320 de kilometri sud-vest de coasta norvegiană. Acest lucru a dus la o dezvoltare economică puternică a țării, Norvegia ajungând să fie în prezent al şaselea exportator de petrol din lume şi al treilea de gaz.

Drept urmare, o parte din banii obținuți din petrol au fost investiți de statul norvegian, în anul 1990, într-un fond de investiții care a ajuns la peste 600 de miliarde de dolari în prezent și al cărui scop este bunăstarea viitoarelor generații. Practic, acestea au fost motivele principale pentru care norvegienii au refuzat, de două ori, să intre în Uniunea Europeană.

Membră a Spaţiul Economic European şi a Spaţiului Schengen

Cu toate că nu este membră a Uniunii Europene, Norvegia face parte din Spaţiul Economic European și din Acordul Schengen. Acest lucru le permite norvegienilor să aibă acces la piața europeană pentru produsele lor, fără să plătească taxe vamale, cu mici excepții. Deoarece este membru al Spaţiulului Economic European, Norvegia este obligată să adopte legislaţia europeană legată de piaţa unică europeană, cu excepţia legilor referitoare la agricultură şi pescuit.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
În ultimii ani, inteligența artificială (AI) a avansat enorm și computerele au depășit limite pe care le consideram imposibile acum puțină vreme. Deși, probabil, în viitor unii ne vom... citește tot