Poți să ajungi din Norvegia în Coreea de Nord traversând o singură țară. Care este aceasta?

29.05.2024
Poți să ajungi din Norvegia în Coreea de Nord traversând o singură țară. Care este aceasta?

Între Norvegia și Coreea de Nord sunt peste 7.000 de km. Deși sunt state situate în două părți total opuse ale Globului, pentru a ajunge din Norvegia (Europa) în Coreea de Nord (Asia) trebuie să traversezi o singură țară. Da, este vorba despre Rusia, cea mai mare țară de pe Glob.

Rusia este cea mai întinsă țară din lume, acoperind peste o optime din suprafața locuită a Pământului. De la vest la est, Rusia are o lungime de aproximativ 10.000 de kilometri, iar de la nord la sud sunt circa 4.000 de kilometri.

Rusia și China, statele cu cei mai mulți vecini

Alături de China, Rusia este statul cu cei mai mulți vecini, adică 14. Ambele state au câte 14 vecini și chiar se învecinează între ele. Statele care se învecinează cu Rusia sunt: China, Ucraina, Belarus, Polonia, Coreea de Nord, Kazakhstan, Finlanda, Georgia, Norvegia, Mongolia, Lituania, Azerbaijan, Estonia și Letonia.

Norvegia

De ce este Rusia atât de mare?

Rusia, ca multe alte țări europene, a trecut printr-o perioadă de expansiune teritorială. Până în secolele al XV-lea și al XVI-lea, numeroase principate au fost continuu în război între ele până când Moscova a câștigat triumfat, suprimându-și toți rivalii și unind teritoriile populate de ruși.

Rusia, momentul zero al expansiunii sale

Sub conducerea lui Ivan cel Groaznic (1533-1584), cazacii ruși s-au mutat pentru a cuceri ținuturile de cealaltă parte a Munților Urali din Siberia și Orientul Îndepărtat. Aceste regiuni reprezintă 77% din suprafața totală a Rusiei. Cu alte cuvinte, cucerirea Siberiei a transformat Rusia în cea mai mare țară din punct de vedere al suprafeței.

Moscova nu a întâmpinat probleme majore în cucerirea și anexarea teritoriilor estice, iar în 1645 rușii au ajuns în Oceanul Pacific. Vladimir Kolosov, președintele Uniunii Geografice Internaționale, subliniază două motive principale pentru care extinderea în Siberia și Orientul Îndepărtat nu a întâmpinat nicio rezistență semnificativă.

În primul rând, aceste teritorii vaste și reci erau puțin populate. În al doilea rând, triburile care populează Siberia în cea mai mare parte nu au avut obiecții cu privire la alăturarea Rusiei. Potrivit RBTH, rușii nu au vrut să suprime triburile locale, însă au fost interesați de blană pentru a dezvolta comerțul lor cu restul Europei.

Rusia

Triburile locale erau libere să-și continue modul de viață tradițional, în timp ce Rusia le garanta securitatea în schimbul unor tribute periodice plătite în blănuri numite yasak. Din acest motiv, cucerirea Siberiei a fost extrem de simplă și pașnică. Ambele părți aveau de câștigat.

Între timp, expansiunea Rusiei progresa într-un ritm mult mai lent în vest și sud, unde a trebuit să concureze cu Polonia, Turcia și alte puteri influente pentru noul teritoriu. Cu toate acestea, Imperiul Rus a continuat să se extindă, acoperind în cele din urmă o suprafață masivă de 21,8 milioane de kilometri pătrați, chiar mai mult decât Rusia modernă.

Teritoriu foarte mare, populație mică

Uniunea Sovietică, care a înlocuit Imperiul Rus, era și mai mare, acoperind 22,4 milioane de kilometri pătrați. Actualele granițe ale Rusiei s-au format după prăbușirea Uniunii Sovietice, care a avut loc atunci când acea țară uriașă, nu a reușit să construiască un imperiu comunist suficient de unit și s-a dezintegrat în 15 state independente.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot