50 de curiozități despre Coreea de Nord. Lucruri mai puțin știute despre Coreea de Nord

15.05.2023
50 de curiozități despre Coreea de Nord. Lucruri mai puțin știute despre Coreea de Nord

Coreea de Nord este o țară din Asia de Est, situată în nodul peninsulei Coreea. Este vecină cu Coreea de Sud, China și Rusia. Situația acestei țări este una atipică, interesantă și curioasă deopotrivă. Aceasta este una din puținele țări în care regimul închis este aplicat ca la carte, iar dictatura atinge absolutul. Astăzi, vom afla care sunt cele mai interesante 50 de informații despre Coreea de Nord.

Iată care sunt cele mai interesante curiozități despre Coreea de Nord:

Coreea de Nord

  1. Este un stat relativ nou. Statul modern cum îl știm astăzi a fost fondat abia în anul 1948 în urma unui război între cele două state. Îndoctrinarea cetățenilor a creat în mintea acestora iluzia că există doar o singură Coreea.
  2.  Deși regimul se prezintă unul bogat, foametea reprezintă una dintre probleme care amenință țara.
  3. Coreea de Nord are controale stricte la frontieră. Este cunoscută imaginea în care este vizibilă diferența între soldatul sud-coreean și cel nord-coreean.
  4. Această țară nu obligă oamenii să plătească taxe.
  5. Înainte de 1948, Nordul și Sudul formau o singură țară.
  6. Toți conducătorii țării provin din aceeași familia. Dinastia Kim a început cu Kim Il Sung, fondatorul statului. A continuat cu Kim Jon Il, iar în prezent la conducere este Kim Jong Un.
  7. În Coreea de Nord există un sat construit pentru propagandă.
  8. În ciuda aparențelor și credinței vestului, Coreea de Nord NU este o țară comunistă. Sistemul politic al țării este construit pe un principiu al centralizării. Constituția definește statul ca fiind „dictatură a democrației populare”, sub conducerea Partidului Muncitorilor din Coreea, acordându-le supremație legală și totală partidelor politice și conducătorului.
  9. Exportul fructelor de mare este foarte mare în această țară. Cea mai mare parte a peștelui de export o reprezintă piața de deschidere a Chinei.

În Coreea de Nord conduce un om… mort

11. Deși Președintele este Kim Jong Un, nu el este conducătorul suprem. Coreea de Nord este singura țară cu regim de necrocrație. Acest lucru înseamnă că cel care conduce țara este mort. Kim Il Sung a fost stabilit ca fiind liderul suprem până la moarte. După ce acesta a trecut la cele cerești, a fost numit liderul etern al statului.

12. Steagul țării este unul simbolic.

13. Economia statului este coordonată și controlată de guvernul de la conducere. Astfel că, în puținele videoclipuri prezentate în online, se poate observa cum străzile sunt cuprinse de armament, iar oamenii trăiesc la limita puterilor.

14. Serviciul militar este obligatoriu atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

15. Numele Kim Jong Un este unic. Cetățenii nu își pot numi copii după liderii statului. În ultimii ani, cetățenii care aveau numele de Kim au fost obligați să și-l schimbe.

16. Cetățenii au acces și opțiuni limitate. Aceștia nu pot ieși din propria țară, iar pentru a ieși din oraș au nevoie de acces special sau un motiv bine întemeiat.

17. Turiștii care aleg să viziteze Coreea de Nord trebuie să știe că opțiunile sunt limitate și pot sta doar în anumite părți ale țării.

18. Rolele sunt populare în Coreea de Nord, în special în capitală.

19. Drogurile sunt comune, dar nereglementate.

20. Deși sună utopic, în Coreea de Nord sunt organizate și alegeri politice. Deși formale, se mai pot schimba primari sau mici lideri.

Coreea de Nord are propriul fus orar

21. Lagărele și închisorile sunt destul de răspândite în Coreea de Nord. Deși este un regim închis, există cetățeni care încearcă să spargă barierele societății. Aceștia încearcă să fugă din țară prin diferite metode.

22. Nu Kim Jong Un a fost alegerea inițială ca lider suprem al țării.

23. Școlile sunt susținute de copii. Aceștia fac curățenie, o întrețin și au grijă de locul în care sunt educați să arate bine.

24. Există informatori peste tot în Coreea de Nord. Pentru ca un stat să fie controlat în totalitate, ai nevoie de oameni de încredere pe care te poți baza că îți aduc cele mai importante informații despre trădători.

25. În Coreea de Nord există propriul fus orar.

26. Accesul la informații este limitat, astfel că cetățenii țării nu pot afla multe despre restul lumii. Astfel că, oamenii nu cunosc informații precum brandul Coca Cola, Netflix sau Snickers.

27. Există 28 de tunsori din care să alegi în Coreea de Nord. Acestea au fost aprobate de către liderul suprem, dar niciuna nu se aseamănă cu tunsoarea lui Kim Jong Un.

28. Primul program destinat puterii militare ale rachetelor a fost susținut de Uniunea Sovietică. Liderul suprem Coreean de atunci a fost susținut politic și militar de Armata Roșie.

29. Cetățenii din Coreea de Nord sunt mai scunzi decât cei din Coreea de Sud.

30. De-a lungul timpului, conflictele continuă să apară între nord și sud, însă la o scală redusă. Astfel că, agenți din Coreea de Nord au răpit un director de film sud-coreean pentru realizarea filmelor de propagandă ale sistemului.

Coreea de Nord:

Coreea de Nord

31. Crăciunul este considerat o sărbătoare occidentală, vestică. De aceea, sărbătoarea lui Moș Crăciun nu există în această țară.

32. Sistemul medical este gratuit în Coreea de Nord. Din nefericire, acesta este slab pregătit.

33. Sportivii proveniți din Coreea de Nord sunt considerați extraordinari.

34. Muntele White Head este cel mai înalt vârf din Nord.

35. Coreea de Nord practică libertatea credinței religioase. Cei mai mulți dintre cetățeni sunt atei, ținând un stil de viață bazat pe tradiții ale șamanismului coreean și chondoismului.

36. Turiștii care vin aici nu au dreptul să folosească moneda locală. De cele mai multe ori, este folosit dolarul american, iar rata de schimb este una dezavantajoasă pentru turist.

37. Este interzis aruncarea sau distrugerea oricărei forme în care este vizibil chipul liderului.

38. Bicicletele din această țară au numere de înmatriculare. Deși există străzi pentru mașini, acestea sunt într-un număr infim, bicicleta fiind un mijloc de transport comun.

39. Cei care aleg să viziteze această țară trebuie să știe că este nevoie de permisiune pentru a vorbi cu localnicii. Sunt interzise întrebările despre regim și în niciun caz, acesta nu trebuie descurajat.

40. Localnicii nu au voie să călătorească la nivel internațional. Singurii cetățeni care au reușit să vadă ce este în afară, sunt cei care au fugit.

50 de curiozități:

41. Fostul președinte american Donald Trump s-a întâlnit pentru prima dată cu liderul Coreei de Nord în anul 2018.

42. Deși o țară închisă, în Coreea de Nord există investiții străine. Astfel că cei care vor să-și deschidă afaceri în această țară trebuie să respecte mai multe reguli.

43. Mai multe sărbători nu sunt respectate în Coreea de Nord. Paștele sau Crăciunul sunt doar unele dintre exemple.

44. Din cauza războiului dintre Nord și Sud, există o mulțime de tuneluri de infiltrare între cele două țări. Acestea au fost folosite și de cetățeni în dorința de a fugi de regim.

45. Lucrătorii din această țară au un salariu mediu de doar 5 dolari pe lună.

46. Țara este bogată în resurse minerale.

47. Coreea de Nord este pe ultimul loc în indicele care reflectă libertatea și libertățile cetățenilor.

48. Cu toate acestea, calitatea vieții se îmbunătățește.

49. Există internet, însă acesta este controlat de stat. Se pot accesa doar 28 de website-uri.

50. Televizorul nu este foarte popular. Este totuși folosit ca un sistem de propagandă, în care sunt prezentate reușitele guvernului, existând doar 3 canale de TV.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
În cărțile de istorie românești stă scris că Mihai Viteazul este domnitorul care a realizat prima unire a celor trei principate: Transilvania, Moldova și Țara Românească. Evenimentul avea... citește tot
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
329 de sportivi au fost premiați cu medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Paris. România s-a clasat pe poziția numărul 23 în clasamentul pe țări cu 3 medalii de aur obținute. 12 sportivi... citește tot
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Întrebat în cadrul unei conferințe de presă ce notă a luat la Bacalaureat, Marcel Ciolacu a afirmat că nu-și amintește. O zi mai târziu, premierul a transmis printr-un mesaj video pe Tik Tok... citește tot