Ce este Mecanismul European de Protecție Civilă?

28.08.2023
Ce este Mecanismul European de Protecție Civilă?

Uniunea Europeană funcționează ca un motor unitar pentru toți cetățenii săi. De-a lungul timpului au fost create mai multe sisteme prin care instituții diferite se ocupă de multiple situații. Una dintre cele mai importante astfel de realizări are în vedere protecția în caz de nevoie imediată. Ce este Mecanismul European de Protecție Civilă?

Ce este Mecanismul European de Protecție Civilă?

european

La data de 1 ianuarie 2007, România, un stat vechi european a aderat la marea familie a Uniunii Europene. De atunci, țara noastră a luat parte la numeroase investiții, dar și evenimente mai puțin plăcute.

Pentru ca un grup atât de divers de state să funcționeze aproape perfect, este nevoie de mai multe instituții care să își împartă atribuțiile. Unul dintre cele mai importante și reprezentative măsuri pentru a proteja cetățenii se numește Mecanismul European de Protecție Civilă. În anul 2001, a fost înființată această instituție pentru a încuraja cooperarea între autoritățile fiecărui stat la nivel de continent.

Concret, mecanismul permite o reacție rapidă și coordonată la nivel european, ceea ce face ca asistența să răspundă rapid nevoilor regiunii afectate. Prin acesta, toate țările Uniunii Europene sunt implicate, împreună cu alte șase țări participante, Islanda, Norvegia, Serbia, Macedonia de Nord, Muntenegru și Turcia.

Începând cu anul deschiderii, mecanismul a fost activat de peste 600 de ori, atât în interiorul UE, cât și în afara grupului. Doar în perioada de pandemie, respectiv 2020/2021, acesta a fost activat de 216 ori, reprezentând cel mai mare număr de solicitări din istoria mecanismului de protecție.

Pe lângă această perioadă, putem enumera și misiunile de salvare rezultate cutremurului din Turcia și Siria, incendiile forestiere din Grecia sau Portugalia, repatrierile din Afganistan sau incendiul COLECTIV din România.

Câte instituții are Uniunea Europeană?

Uniunea Europeană este unul dintre cele mai importante grupuri la nivel mondial. A fost fondată pentru o refacere economică imediat după cel de-al Doilea Război Mondial, iar periodic au fost integrate noi state.

La ora actuală există 27 de state membre, printre care și România, din anul 2007. Pentru a funcționa toate ideile, principiile și planurile grupului, au fost fondate mai multe instituții de referință, fiecare cu decizie unilaterală:

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot