Ce este Mecanismul European de Protecție Civilă?

28.08.2023
Ce este Mecanismul European de Protecție Civilă?

Uniunea Europeană funcționează ca un motor unitar pentru toți cetățenii săi. De-a lungul timpului au fost create mai multe sisteme prin care instituții diferite se ocupă de multiple situații. Una dintre cele mai importante astfel de realizări are în vedere protecția în caz de nevoie imediată. Ce este Mecanismul European de Protecție Civilă?

Ce este Mecanismul European de Protecție Civilă?

european

La data de 1 ianuarie 2007, România, un stat vechi european a aderat la marea familie a Uniunii Europene. De atunci, țara noastră a luat parte la numeroase investiții, dar și evenimente mai puțin plăcute.

Pentru ca un grup atât de divers de state să funcționeze aproape perfect, este nevoie de mai multe instituții care să își împartă atribuțiile. Unul dintre cele mai importante și reprezentative măsuri pentru a proteja cetățenii se numește Mecanismul European de Protecție Civilă. În anul 2001, a fost înființată această instituție pentru a încuraja cooperarea între autoritățile fiecărui stat la nivel de continent.

Concret, mecanismul permite o reacție rapidă și coordonată la nivel european, ceea ce face ca asistența să răspundă rapid nevoilor regiunii afectate. Prin acesta, toate țările Uniunii Europene sunt implicate, împreună cu alte șase țări participante, Islanda, Norvegia, Serbia, Macedonia de Nord, Muntenegru și Turcia.

Începând cu anul deschiderii, mecanismul a fost activat de peste 600 de ori, atât în interiorul UE, cât și în afara grupului. Doar în perioada de pandemie, respectiv 2020/2021, acesta a fost activat de 216 ori, reprezentând cel mai mare număr de solicitări din istoria mecanismului de protecție.

Pe lângă această perioadă, putem enumera și misiunile de salvare rezultate cutremurului din Turcia și Siria, incendiile forestiere din Grecia sau Portugalia, repatrierile din Afganistan sau incendiul COLECTIV din România.

Câte instituții are Uniunea Europeană?

Uniunea Europeană este unul dintre cele mai importante grupuri la nivel mondial. A fost fondată pentru o refacere economică imediat după cel de-al Doilea Război Mondial, iar periodic au fost integrate noi state.

La ora actuală există 27 de state membre, printre care și România, din anul 2007. Pentru a funcționa toate ideile, principiile și planurile grupului, au fost fondate mai multe instituții de referință, fiecare cu decizie unilaterală:

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot